Млечните продукти няма да поскъпват

Производители искат намаляване на данъчната ставка
24 авг 2015 18:25, Анисия Иванова
17
Млечните продукти няма да поскъпват
Архив: Булфото

Хората няма да купуват по-скъпи млечни продукти в резултат на по-високите цени на тока за бизнеса. В това увери Симеон Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в ефира на България Он Ер. По думите му стари нерешени проблеми затрудняват развитието на бранша.

"По-скъпият ток за фирми все пак ще има отражение върху сектора, най-вече на конкурентоспособността на компаниите", поясни Присадашки. Според него крайният потребител няма да усети поскъпването, защото е в рамките на 17%.

Според него пречка пред развитието на фирмите е липсата на субсидия за суровото мляко. Другото нещо, което трябва да се помисли, за да няма покачване на цените, е диференцирана ставка по ДДС. 

Фирмите от сектора се позовават на практиката в други европейски страни, в които млечните стоки се облагат с 9 процента ДДС, а у нас – с масовата ставка от 20 на сто.

Преди няколко месеца Румъния намали данъчната ставка за млечните продукти от 24 на 9%. Румънските власти смятат, че това ще има положителен ефект върху компаниите в сектора, пишат румънските издания.

За миналата година оборотът в бранша у нас е бил около 1 милиард лева. Млекопреработватели ще изработят предложения за промени в закона за храните, който според тях е изключително остарял.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Нема ,бе ...нема ... преди 8 години
НЕМА ДА ПОСКЪПВАТ...ЩОТО И СВИНСКАТА МАС , И МАРГАРИНА, И СУХАТА СУРОВАТКА , И КАЛЦИЕВИЯ ДВУХЛОРИД----СА СИ ЕВТИНИ ,БЕ.....!!!Кравето млеко е скъпо --ама та е ..САМО ЗА ЦВЕТ!КАК ТОГАВА ШЕ ПОСКЪПНАТ МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ....??!!!
11
1
 
2
 
! Отговори
чобан преди 8 години
Че сега да не би да са евтини?При изкупна цена на краве мляко 0-50 лв за литър, сирене 11 лв за килограм и то от сухо мляко. При оня лошия строй България имаше 11,300000 овце, а сега са под 1,000000.Гъкай сухо мляко и палмово масло и лъжи народа.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Витамин К и магнезий, колеги, стига с този калций..
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11Коя е тази вода за 3-3.50?
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема е в избирателното прилагане на законите и нежеланието да се защити потребителя. Съжалявам, но кисело мляко с палмово мляко, няма как да се нарича така и да не ми обясняват какъв бил европейския вкус, че киселото мляко си е наше! Млекопроизводителите, кръщават млеката и гледат как да прецакат млекопреработвателите, те на свой ред цакат магазините, които цакат нас и накрая искаме нещо нормално, няма как да стане, ако не се почне да се купува само качествени продукти.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
LITAR MLIAKO TRIABVA DA STRUVA 3-3,50 LV.KOLKO STRUVA 1 LT. VODA V PLASTMASOVA BUTILKA?
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Членска карта 7БДС не е отменен, отменена е неговата задължителност, но и сега има продукти по БДС. Крайно време е, когато купувам колбас, то той да е от месо, т.е. ако ще правят соев продукт или друг бъркоч, да нямат право да го продават като колбас!
5
0
 
3
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Членска карта 7Еххх, да беше само това...
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kak mi se bocka neshto sochno ne istina
3
0
 
18
 
! Отговори
непукист преди 8 години
У нас няма толкова крави и овце колкото производители са се навъдили и всички те искат да ни убедят , че *** по пазара (с малки изключения) са млечен продукт. Сега пък искат и данъчни облекчения интересно за какво най-вероятно за палмовото масло и другите сурогати които ни пробутват.
2
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
производителите на мляко и потребителите са ощетени в цялата веригакакви са тези цени на млякото сиренето и кашкавала това е част отгеноцида
1
1
 
17
 
! Отговори
www преди 8 години
ЧЕ ТО ИМА ЛИ МЛЯКО В БЪЛГАРИЯ....