Вълна от банкрути заплашва щатската шистова индустрия

Ниските цени на петрола поставят компании под тежко финансово бреме
55
Вълна от банкрути заплашва щатската шистова индустрия
Снимка: Ройтерс

Светът може би се движи благодарение на петрола, но петролната индустрия се движи благодарение на капитали, а за американските шистови производители този капитал започва да пресъхва, коментира Financial Times.

По-рано тази година беше относително лесно за американските компании за проучвания и добив да събират капитал, продавайки дълг или акции, въпреки че сривът на цената на петрола през миналата година доведе до световното пренасищане на пазара.

Сега обаче приближават поредните трудности под формата на нова ревизия на „заемната база“: оценките на петролните и газовите резерви на компаниите, използвани от банките за обезпечаване на кредитите.

Шистовата индустрия, която е отговорна за бързия растеж на американското петролно производство от 2009 г. насам, е напът да загине. Има множество силни компании, които имат добри счетоводни баланси, ниски разходи или и двете и ще успеят да излязат от кризата. Но има много големи различия в устойчивостта между компаниите. Тези с високи разходи, високи дългове или и двете са изправени пред бурно бъдеще.Hidden Field

„В ретроспекция лесните пари и трудните времена за намиране на правилното нещо за инвестиции доведоха до свръхрастеж на американското петролно производство“, казва Едуард Морс, ръководител на отдела за проучване на суровините в Citigroup. “Компаниите, в които никога не е трябвало да се вдъхва живот, оживяха“.

Сега това свръхпроизводство се насочва към корекция. Анализаторите очакват вълна от сделки с активи, придобивания и фирмени фалити, тъй като по-слабите компании се опитват да избегнат колапса, макар и невинаги успешно.

Вече 16 американски компании за петрол са обявили дефолт през тази година, твърди рейтинговата агенция Standard & Poor’s.

Най-големият провал е на Samson Resources, която беше купена от консорциум, воден от KKR през 2011 г. за сумата от 7,2 млрд. долара. Компанията заяви през миналия месец, че възнамерява да търси защита от банкрут през септември.

Има шест петролни производители с кредитни рейтинги CCC или по-ниски, което означава, че „имат максимум година, преди да изхарчат всичките си пари“, казва Томат Уотърс, управляващ директор в S&P.

Следващите препятствия за тези компании ще са ревизиите на заемните им бази, които обикновено влизат в сила на 1 октомври.

Предишният кръг през март и април не бе толкова страшен, колкото някои очакваха. Този път обаче вероятно ще бъде значително по-трудно и се очаква източване на ликвидност от затруднените компании.

От пролетта насам очакванията, че цените на петрола може да се възстановят, бързо замряха, което означава, че банките ще използват по-ниски прогнози при оценяването на резервите.

Службата за контрол на валутата (Office of the Comptroller of the Currency), федерален регулатор, също предупреди банките да внимават за рискове при кредити на петролни и газови компании, предизвиквайки опасения, че кредитите може да бъдат изтеглени от бизнесите, които биха били финансово устойчиви, ако получат още малко време.

Мненията на анализаторите по темата четете в продължението на анализа в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
12
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
до шоп 34Изнасят повече промишлена продукция, хранителни продукти и най-вече оръжия. Русия има положителен външнотърговски баланс над 200 милиарда долара за 2014. За тази се очаква да е по-голям. Бюджета за тази година е при цена на петрола 50 долара за барел. Само факти.
14
0
 
2
 
! Отговори
on преди 8 години
Vse povece sofyori minavat na elektricestvo.zasega vse o6te sa skapi el.kolite.sled ne mnogo vreme vsicki 6te mogat da si pozvolyat da kupyat el.avtomobil.sory rusofili,no tzenata na petrola e obrecena da varvi nadolo:)
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха дано. Така и земята ще е щастлива, че няма кой да я замърсява.
12
1
 
15
 
! Отговори
ити преди 8 години
американците освен петрола друга индустрия имат ли която да ги държи на световния връх,май и те са бензиностанция като русия,само дето продават чужд петрол
11
1
 
5
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Щели да фалират - сефте комендантски
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До края на годината числото на американските дефолтери ще нарасне многократно, количеството на петрола ще намалее, търсенето ще се увеличи и цената ще скочи на $60-80.
9
1
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Ша са...разплача от мъка за щатските компании.Ами да им вдигат цената на бензина на местните...готованковци,щото тя сега била по...евтина от водата.
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Владимир Владимирович ги мачка брутално.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 8 Да и разбира се ще копуват роден шистов петрол за 100 долара, и продукцията ще е по-евтина от тоя дето копува за 30 долара. Ако направят тази простотия икономиката им ще рухне за месеци и ще трябва и с американски емигранти да се справяме
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахахахахахахахаТо си се знаеше. Щатите натиснаха Оман, кувейт и Саудитска арабия да понижът цените и да пренаситят пазара, без да оценят че това ще удараи и тях. А арабите само това чакаха, за да ударят щатите с техните шисти. Хак да им е. Гледам с кеф как се гърчат в агония и печатането на зелена тоалетна хартия вече не ги спасява. За съжаление тия *** са на принципа след нас и потоп.
5
1
 
28
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Добрютро! Европа "наказа" Русия като се простреля в крака със санкциите, а САЩ "наказват" Русия като се прострилват в корема с ниските цени на петрола. За сведение - делът на петрола, газта и нефтопродуктите в износа на Русия е вече под 30%, по-малка даже и от Норвегия - 32%. Войната ще взима жертви.Интересно спукването на шистовия балон дали ще насмине спукването на имотния?
4
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За САЩ не е никакъв проблем да си защитят производството, защото са огромен консуматор на петрол. В най-краен случай, винаги могат да въведат мита за вносния.Големите губещи са Саудитска Арабия, Венецуела, после още 5-6 арабски страни, Русия и Нигерия. В този ред.
3
4
 
1
 
! Отговори
etien преди 8 години
До 5.Нещо не си в час. Позаинтересовай се малко и си обнови информацията.
2
2
 
18
 
! Отговори
etien преди 8 години
До 3Амчи да брат, к'вото повикало, такова се обадило. Те янките какво си мислят, че са хванали онзи за шлифера ли ахах.
1
0
 
5
 
! Отговори
Таен коментатор преди 8 години
Hidden Field

Спонсорирани публикации