Разпада ли се Якудза?

Япония на прага на невиждана гангстерска война
Обновена: 8 сеп 2015 13:07 | 8 сеп 2015 10:48, Виктория Тошкова
47
Разпада ли се Якудза?
Снимка: Flickr

Като цяло тази година може и да е била добра за най-голямата японска организация в организираната престъпност -Yamaguchi-gumi, една от групите Якудза, която управлява всички останали. Но макар че отбелязва стогодишнината си в бизнеса, вътрешните борби може да разделят организацията. А това може да доведе до такава мащабна гангстерска война, каквато не е виждана от десетилетия, коментира The Daily Beast.

Японската полиция е в пълна готовност. В четвъртък огромната централа на Yamaguchi-gumi бе заобиколена от множество черни мерцедеси и скъпи лексуси, докарващи лидерите на Yamaguchi-gumi, облечени в най-хубавите си черни костюми, на спешна среща.

Очаква се Yamaguchi-gumi да се раздроби на фракции, като някои групи ще подкрепят сегашния 73-годишен топ бос Кеничи Шинода, познат още като Шинобу Цукаса, а други ще застанат зад групата, оперираща основно в Западна Япония, която се изправя срещу него и основната му фракция – Kodo-kai.

Организираните престъпни групи, известни под общото име Якудза, се различават от мафията, позната на Запад. Те се третират сякаш са някакъв вид контролирано вещество, опасно, но допустимо в определени параметри.

В Япония има 21 определени организирани престъпни групировки, които се регулират и управляват от японското правителство, а самите Якудза не са извън закона. Много от тях плащат данъци и декларират доходите си. Ако посетите онлайн страницата на полицията, ще видите списък с основните групи, техните централи и емблеми.

Тези групи са структурирани като псевдосемейства, където по-ниските членове заявяват верността си пред сурогатния си баща – oyabun, и своите „братя“.

Сред групите в Якудза Yamaguchi-gumi е най-голямата и силната. В нея има над 23 000 члена и свързани лица към края на 2014 г., което е над 40% от всички обвързани с бандите в Япония.

Yamaguchi-gumi е не само най-голямата организирана престъпна група в Япония. Тя е известна японска корпорация, основана през 1915 г. от бивш рибар. Ангажирана е в редица бизнес начинания, някои от тях законни, други не, и може да се отнася към конкурентите си с изключително високомерие. Робърт Фелдман, анализатор в Morgan Stanley Japan Securities,веднъж я нарича втората най-голяма японска група за капиталови инвестиции и не е далеч от истината. Те са като Goldman Sachs, но с оръжия.

Групата се разделя на над 30 фракции, някои от тях с над 1000 члена, а някои с по-малко от сто.
Тя притежава одиторски фирми, стотици фиктивни дружества и компании за бази данни. Групата контролира японската развлекателна индустрия дори сега, а през годините хората ѝ тихо се промъкват в гръбнака на няколко високопрофилни IT дейности, печелейки достъп до личните данни на 3,2 млн. души. Концернът притежава верига частни детективски агенции и държи повече под око враговете си и техните приятели, отколкото която и да е разузнавателна агенция в Япония може да го прави.

Yamaguchi-gumi е обвързана и с японската политика. Министърът на образованието и науката е получил дарения и политическа подкрепа от свързани с Yamaguchi-gumi лица и фиктивни компании. Министър-председателят Шинзо Абе бе заснет с един от съветниците на групата.

Ако човек от Yamaguchi-gumi оцелее до пенсия, пенсионният план е доста щедър. През 2013 г. финалният бонус и обезщетение възлизат на 50 млн. йени или почти половин милион долара. Програмата започва преди десетилетия, когато Yamaguchi-gumi се разделя на две, като начин за привличане на хората обратно. Програмата сработва добре, но може би сега ще трябва да се измисли нещо още по-добро, за да бъде потушен вътрешният бунт.

Още анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
8
 
! Отговори
Ив преди 8 години
Хах, на Синдито коментарите са супер веселяшки, тотално неадекватни и ни в клин, ни в ръкав пуснати :ДБас държа че като няма с кой да си говори в реалния живот, пише каквото му хрумне по форумите. 100% не чете статиите, само заглавията :Д
27
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Бельо Fruit of the Loom!
26
8
 
11
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Ако тези симпатяги се появят в България с тези *** веднага ще бъдат опънати!
25
3
 
28
 
! Отговори
Симпатяга преди 8 години
Изумен съм от коментарите по-долу!Запознати ли сте с дейността на т.нар."Якудза"?!Това е една от най-жестоките престъпни организации в света.Да не говорим за Япония като цяло-бил съм там-затова ще "светна"малко всички нейни почитатели.Японците са най-жестоката,перверзна, престъпна и мразена нация,и впрочем,това се отнася за цялата жълта раса-без да бъда расист.Японците са,меко казано,хора без морал.Престъпленията там са легализирани.А Якудза"-извършители на най-страшните то тях.
24
2
 
9
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Сидни, тоя океан ти отми и последния останал здрав разум. Кажи ми абсолютно честно какво е общото между твоя коментар и написаното в статията освен думата Япония? Спри да пишеш тотално несвързани със статията простотии. Освен това къде ги чете тия дивотии? В кои вестник за сензации? Откъде си сигурен, че местата от който черпиш информация не целят просто да създадат проблеми? Нека позная обаче, имаш познати в Японското правителство и те ти докладват и ти ни спасяваш като ни снасяш тук информация
23
1
 
8
 
! Отговори
До сидни преди 8 години
като гледам май ти ги ядеш тези радиоактивни плодове,зеленчуци и зърнени храни от околностите на АЕЦ Фокушима
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо БКП /БСП/ трябва да се разпадне, червената мафия.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от Сидни Ав$тралияАбе нали беше учен пък моля ти се "Вище" ми пише. Добре че е деня на грамотността. Или ти вече българският език го нямаш за нищо...
20
0
 
14
 
! Отговори
да гащите и хората преди 8 години
Приличат ми на модели на бельо ;)
19
1
 
15
 
! Отговори
dmx преди 8 години
Това е слабост. Трябва да ги ликвидират до един. От криворазбрана бандитска романтика полза няма.
18
1
 
21
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
В Хонконг имах навика да пия вечер бира на тротоара на една пресечка на Нейтън роуд, в компанията на негърски *** и сводниците им. На отсрещната страна на улицата имаше китайска мутренска дискотека. С *** наблюдавахме как в дискотеката пристигат лимузините на шефчетата на китайската мафия. Шофьорите им отваряха вратите и отвътре се измъкваха гелосани чичета с костюми, водещи под ръка елитни ***, поне 2 глави по-високи от тях. :)))
17
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
банкера Цветан Василев дето избяга в Сърбия с милиардите от фалиралата КТБ е същия мафиот, само че няма такива ***
16
8
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Па ний си имаме мутрак за министър председател.
15
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баси яките ***!
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как от къф? Да не личи , като се оака.
13
3
 
37
 
! Отговори
General Gadorian преди 8 години
Даже мафията им е в пъти по добра от спагетаджийската, от на руските братва или наще батки! Хаха. Да живее Япония!
12
17
 
14
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
Освен това ще се гмуркам и във Владайската река, ама избирам чистата част.
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези победиха нашите национали по футболпо татуировкитотален разгром
10
0
 
63
 
! Отговори
фаХултета преди 8 години
Синди , набра ли дърва за зимата?
9
1
 
35
 
! Отговори
Оня с танка преди 8 години
Само сравнете тяхната мафия с нашата. Все едно да сравнявате "Мерцедес" с "Лада" към традиции, история и качество.

Спонсорирани публикации