Модернизират хранилището в Чирен

Около 5 млн. евро е стойността на двата сондажа
20 окт 2015 13:00,
1
Модернизират хранилището в Чирен
Газохранилището в Чирен. Снимка: Булгартрансгаз

Един от енергийните планове на българското правителство – превръщането на страната в газов хъб за региона, се придвижва с още една крачка напред със старта на проекта за модернизация на газовото хранилище в Чирен.

На официална церемония днес започна работата по два нови експлоатационни сондажа в хранилището, които ще повишат възможностите за дневен добив – от около 4 млн. куб. метра на ден до малко над 5 млн. куб. метра дневно, както и за подпомагане на нагнетяването на природен газ в хранилището.

Стойността на двата сондажа е около 5 млн. евро. Изпълнител е компанията "Проучване и добив на нефт и газ“ АД.

Предвижда се първият сондаж, който позволява увеличение на добива от газохранилището, да бъде въведен в експлоатация до края на зимния сезон, посочи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз“ Георги Гегов.

По втория сондаж, който ще позволи увеличаване на обема на нагнетяване, работа ще започне през март 2016 г.

За разширението на капацитета на газохранилището ще бъде нужно да се направят още десет експлоатационни сондажа, уточни Валери Петров от "Булгартрансгаз“. На този етап се планират извършванията на проучвания за възможното разширяване на газохранилището.

Припомняме, че "Булгартрансгаз“ спечели европейско финансиране за ЗD сеизмично проучване. Очакванията са тези проучвания да покажат, че е възможно двойно увеличаване на капацитета на съоръжението.

Двойното увеличението на капацитета в Чирен ще повиши дневния добив до 10 млн. кубически метра, което е напълно достатъчно да покрие нуждите на българската икономика за този момент.

Какво предстои?

Следващата стъпка в плана за модернизацията е удвояване на капацитета на "Чирен" до 1 млрд. куб. метра. Цялостният проект за разширяването ще струва 230 млн. евро. Сега от "Булгартрансгаз“ се надяват да получат част от тези средства от европейските фондове.

В началото на месеца компанията оператор успя да защити идеята си и разширяването на хранилището получи статут на проект от общностно значение за ЕС, което означава и приоритетно европейско финансиране. Георги Гегов допълни, че тепърва ще се уточнява как точно ще се кандидатства за това финансиране и дали ще се използва плана "Юнкер“ за получаване на средства.

За увеличаването на обема на хранилището заговори още предишното ръководство на "Булгартрансгаз“ в края на 2014 година. Тогава изпълнителният директор на компанията Кирил Темелков включи проекта в десетгодишната инвестиционна програма на дружеството и обясни, че компанията ще чака финансиране от Брюксел за проучванията възможна ли е реализацията на идеята.

За да реализира плановете си за газов хъб, правителството започна и мащабна програма за модернизация на газовата мрежа на обща стойност 204 млн. лева. По нея бяха извършени ремонтите на компресорната станция в Ихтиман, открита официално преди седмица. До края на 2016 година ще приключи и работата по тази програма в станциите "Петрич", "Странджа", "Лозенец" и "Петрич".

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
17
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Чиренското газонаходище е изчерпано много отдавна като собствен добив на газ! Фанфарите за двата добивни сондажа са малко неуместни. Акцентират повече върху добива но никой не казва как това количество ще бъде възстановено! Споменава се и за сондиране на нагнетателни сондажи но въпроса е какво ще се нагнетява през тях!?

Спонсорирани публикации