"Гражданска отговорност" ще се сключва онлайн

Не е нужен и електронен подпис, реши икономическата комисия
Обновена: 8 дек 2015 18:51 | 8 дек 2015 18:50,
14
"Гражданска отговорност" ще се сключва онлайн
Снимка: Facebook

Застраховка "Гражданска отговорност" ще може да се сключва онлайн и без електронен подпис. Това решиха днес депутатите на второ четене на текст от новия Кодекс за застраховане в икономическата комисия на парламента.

Вероятно още тази седмица промените в Кодекса за застраховането ще бъдат гласувани и в пленарната зала, съобщава БНР.

От догодина застраховките не само ще се сключват по електронен път, но и без да е необходимо наличието на електронен подпис.

Стикерът, който удостоверява задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилите, остава с намерението от 2017 година евентуално и той да отпадне. Дотогава стикерът и полицата при онлайн застраховането ще се изпращат с куриер.

Депутатите запазиха и възможността потребителите да избират дали да застраховат чрез брокер, онлайн или на място в офиса на застраховател. С друга поправка в застрахователния кодекс се въвежда санкция от 400 лева за физическите лица при липсата на "Гражданска отговорност".

Още по темата

Припомняме, че от ГЕРБ заявиха подкрепа от догодина да бъде ползвано онлайн застраховане за "Гражданска отговорност" и "Каско", без да е нужен електронен подпис. Направена по този начин, интернет застраховката ще съкрати разходите на застрахователите, а оттам се очаква да намалее и цената на "Гражданска отговорност" и на "Каско", мотивираха се управляващите.

„Съмнявам се, че цената на застраховка "Гражданска отговорност" ще поевтинее, защото се въвеждат по-високи лимити на обезщетение с Кодекса“, каза Владимир Тодоров от Асоциацията за защита на застрахованите и пострадали при катастрофи пред БНР в коментар на приетите днес промени.

Според него облекчението ще е спестяването на усилието за ходене до компанията. „Но ако клиентът реши да прави разсрочено плащане, може и да се повиши цената, защото ще има разходи за куриера, които са за сметка на клиента“, отбеляза Тодоров.

Той определи като ненужен стикерът, удостоверяващ задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилите.

„Ние поискахме отвод на председателя на икономическата комисия, който е в икономически отношения с печатницата, печатала въпросните зелени стикери. От 3 години наличието на гражданска отговорност или липсата ѝ се удостоверява през регистрационния номер, а не през стикера. От 3 години насам стикерът няма абсолютно никаква роля, така че той е ненужен“, коментира Тодоров.

По думите му не повече от 10-15% ще използват онлайн застраховането.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
тиква бе преди 8 години
а аз искам да знам какви обезщетения изплащат застрахователите при настъпване на произшествия, примерно плащат ли за изпотрошените знаци и мантинели от блъскащите се коли по пътя и защо в наше село един *** като смачка мантинелата, още не е оправена. Според мен застрахователите само прибират премии и се правят на важни, а когато има инцидент вадят дебела книга с малки букви и казват че няма да платят поради член еди кой си. А защо няма застраховка "Всички рискове" а само по списък и лими
8
0
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Ще ме извиняваш ,но се правиш на луд., никой не говори да се кара без гражданска , а да не се плаща когато не се ползва колата! За чий ще плащам 6месеца гражданска за това да имам автомобил на разположение в Бг. Нали за целта плащам данък МПС, това си е чисто двойно облагане ама в случая дори не е в полза на държавата.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво е нужен стикерът ? За тези 70 млн. годишно, които *** фирмата изпълнител ли ?
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости - и до сега беше възможно да си направи човек така застраховката!!!Правех я при брокер - само защото взимах веднага стикера, да не чакам да ми го пратят.Защо не направят и 'винетките' да са 'онлайн' - щом като ни убеждават че е доста по евтино??? Лиле защо не ни обясни?
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5ами време е, щото това си е чист рекет. Лошото е че това със задължителната гражданска през цялата година го приеха по времето на мадридския дедо, а отговорния си живее най-спокойно в... Швейцария. При всички положения ако мине в пленарната зала ще има бая осъдили държавата, само дето ще плащаме пак ние а не умните лобистки тикви измислили тая простотия.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако сега не се вдигнем на протест незнам кога?! Ще плащам гражданска без да ползвам ама друг път. По този начин въвеждат данък гражданска към частници. Това ще падне в съда на 1000%
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много интересно дали държавата като служебно ти отнеме регистрацията , ще иска данъци за тази кола с оправданието , че системите им не са синхронизирани .Има много коли които не се карат и стоят в гаражи и дворове
2
0
 
1
 
! Отговори
вятър преди 8 години
Е гати охраната,вече 3 час фейсконтрол ...
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мхм айде сега кажете и за дерегистрацията на МПСто като ме си платиш реке... пардон гражданската

Спонсорирани публикации