Борим се за руските туристи, Рагин иска "силен десант"

Предлагаме им много повече спрямо конкурентите, смята той
9 дек 2015 11:47,
68
Борим се за руските туристи, Рагин иска "силен десант"
Снимка: Архив Булфото

Проблемите между Русия и Турция имат потенциал да повишат броя на руските туристи у нас, но при разработването на офертите трябва да се търси баланс, препоръча председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Пред БНТ той посочи, че в годините преди кризата над 500 хил. руски туристи са почивали у нас. Всеки един от тях харчи средно около 1000 евро за една седмица. След обтягането на отношенията между ЕС и Москва броят им намалява със 150 хил., но в същото време расте броят на туристите от Турция. През това лято увеличението е от 30%, а записванията към този момент "вървят много добре", допълни Рагин.

Затова и той препоръчва много внимателна кампания за връщането на руските туристи, така че да не бъдат засегнати туристите от другите ни водещи пазари – Турция и Германия.

Експертът коментира, че в момента туристическият бранш от конкурентните ни страни – Франция, Испания, Хърватия и други, активно работи за привличане на руснаците. Това е наложило и "спешна визита" на българския министър Николина Ангелкова в Русия. Тя е заминала със силната подкрепа на морските курорти, категоричен беше Рагин. Той препоръча още "силен десант" и лични контакти с руските туроператори в началото на 2016 година, за да можем да върнем руските туристи у нас.

България може да предложи много предимства за руските туристи спрямо другите конкуренти.

"Нямаме езикова преграда, близки сме по характер, манталитет. Заедно бяхме преди 20 години в една система", посочи той.

Според Рагин Хърватия има по-слаба материална база с около 30% неприватизирани хотели. Бившата югославска република обаче ни превъзхожда с маркетинга и рекламата. Той посочи, че властите в страната харчат над 100 млн. евро в рекламни кампании за привличане на туристи. В резултат приходите от туризма са 10 млрд. евро.

За Рагин един от големите проблеми на България е лошият имидж и поиска по-активни действия от правителството за преодоляването му. Министърът на туризма Николина Ангелкова обаче е много активна и дори е номинирана за лице на Балканите от колегите й в региона.

"Това е едно признание за българския туризъм, за всичко, което правим", допълни още той.

Рагин е оптимист за приходите от туризъм през 2016 година, но според него не се използва пълният потенциал на сектора. Той даде за пример нереализираните приходи от зимния туризъм, свързани с липсата на развитие на Витоша, които са поне 500 млн. лева.

Очакванията за зимния сезон също са добри, посочи още експертът. Началото на сезона ще бъде дадено на 12 декември в Банско.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този с руското име плаши ли ни или какво?
32
8
 
33
 
! Отговори
darko преди 8 години
чакаи някои да ти доиде в лаиняния хотел,дето готвачите и келнерите са бивши строителни работници назначени по за 400лв на 16 часов работен ден наи гадното нещо е да имаш нещастието да почиваш в бг хотел.Бог да го прости Бг туризма Амин
31
8
 
34
 
! Отговори
Камен преди 8 години
Рагин е типичния пример за български хотелиер, тип безочлив тарикат-*** от школата на Балкантурист. Рагин, не ме чакай да дойда. Умреха баламите.
30
9
 
33
 
! Отговори
Туристът ни е мил преди 8 години
В много руски сайтове има мнения на почивали у нас руски граждани.Направих си трудада се запозная с тези мнения.За съжаление по-голямата част от тях е негативна -неподдържана база,проблеми с хигиената,застояла храна,ниско ниво на обслужване,презастроявяане,липса на тишина и спокойствие,мръсотия по плажовете,рекет за чадърии други такива.Уви,тези мнения съвпадат и с моето,което показва,че не са търговски трикили някаква антиреклама.В битката за туристи е нужно да се променят много неща...
29
8
 
34
 
! Отговори
КВи руски теристи бе преди 8 години
НЕ ЧАКАЙТЕ РУСКИ ТУРИСТИ ---ТАМ КЪДЕТО ИМА СИРИЙСКИ И АФРИКАНСКИ ДЖИХАДИСТИ!ЧАКАЙТЕ САМО ЕВРОПЕЙСКИ АВАНТИ И ПАРИ ---ЗА СИРИЙСКИТЕ МИГРАНТИ!РУСНАЦИТЕ --НИТО ИМАТ ПАРИ , НИТО УМИРАТ ОТ КЕФ ДА ИМ ЗАЛАГАТ БОМБИ ПОД ***!ТОВА Е РЕАЛНОСТТА!ДО ЛЯТОТО ...ВСЕ НЯКАК ЩЕ СВИКНЕТЕ С ТАЯ ИСТИНА...ХА,ХА,ХАААААААААААА
28
8
 
35
 
! Отговори
Гунчо преди 8 години
Да се научат българските хотелиери да уважават клиентите си и да искат разумни цени!
27
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пишман специалисти и хотелиери,денгите на руските туристи отъняха. отидоха за окупация на украйна и бомби в сирия,също и покрай евтиния петрол. гледайте от гърция и се учете,ако имате грам мозък в главите.в гърция спада на руски туристи е 60%, а общия ръст при туристите е с 1.5 милиона повече за 2015 година. обаче у нас политици магистрати и мутри станаха хотелиери и оср-ха и там
26
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
където има руски туристи,другите бягат и не щат да бъдат настанявани в този хотел. дори има искания към от руски туристи към руски туроператори в русия и да не бъдат настанявани в хотели с други руснаци. руските туроператори ги таксуват с по високи цени за екстрата да не бъдат заедно с други руснаци
25
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам как всеки ден се пише за великия Путин, руските туристи и.т.н почвам да се чудя къде живеем и граждани на коя страна сме аджиба?!!
24
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 31като ти гледам писането явно си от туристическия бранш, ама от ония дето канят туристите на развален руски да влязат в ресторанта :)
23
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия руснаци големи мазохисти след като идват на почивка у нас
22
11
 
44
 
! Отговори
българина преди 8 години
Махнете санкциите и те сами ще дойдат бе лицемери
21
11
 
42
 
! Отговори
Бай Ганьо из Европа преди 8 години
За съжаление нашето Черноморие смърди на човешки мат'рял,кебапчета и боб чорба!Чалга,мутри,наркомани,джебчийки,мъже с меки китки на всеки метър.Така че признавам Гърция,Турция,Индонезия,Малдиви и т.н.
20
8
 
55
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Миналата година бях в Слънчев бряг. Такъв рекет не бях виждал до сега, направо ме беше срам. Искате да идват туристи ама няма как да стане като гледате от всякъде да цоцате.
19
9
 
51
 
! Отговори
рускиня до 44 преди 8 години
Ти първо свали *** и изпери потури, после наричай някого колхозник. В София още каруци се движат - пък той седна на европеец да прави. ***.
18
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки, който иска да си похарчи парите у нас та макър те да са само 10 лева би трябвало да е добре дошъл. Веки, който се опотва да го изгони е предател и работи срещу нас.
17
30
 
34
 
! Отговори
88 преди 8 години
пълни глупости. Тези колхозници не ги искаме в България.
16
10
 
46
 
! Отговори
ММ преди 8 години
Този, който пише за гръцките агитатори, явно никога не е ходил в Гърция, не е виждал кристалната вода, чистите плажове, свободните пространства между чадърите, спокойствието и неповторимата атмосфера... Не може да даваш оценка за нещо, което не познаваш! Последно преди 6 години си наехме хотел на нашето море, "на първа линия с тераса към морето", но се оказа, че има и по-първа линия и нашата тераса беше на 10 метра от друг хотел. Заради алчността на нашите хотелиери, повече няма да стъпя тук!
15
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Благойчо, Благойчо! Защо не си затваряш прозорците в хотела спал си на течение , а е зимен период. Москва не вярва на сълзи и голи обещания. Вземи си кани украинките, които харесват Порошенко, а руснаците вече са забравили за България. Жизненият стандарт в Русия е много голям и те предпочитат Ривиерата. Защо им е в България да ги обират и тровят. Забрави ли случая на затровени руски деца в нашето Черноморие ? А и няма смисъл *** хотелиери с килийно образование да им пълнят гушата.
14
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 21 експертДА ТЕ СВЕТНА ПО ВЪПРОСА ЧЕ ГЛЕДАМ НЕ СИ ОТ НАШИЯ БРАНШ НА ТУРОПЕРАТОРИТЕ . ЗАПАДНИТЕ НИ ТУРИСТИ СТОТИНКА В ПОВЕЧЕ ОСВЕН ЗА ТОВА КОЕТО СА ПЛАТИЛИ ВЕЧЕ НЕ ОСТАВЯТ ...КАКВОТО НАПРИМЕР Е В МЕНЮТО ИМ ЕДНА ВОДА В ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СИ ПОРЪЧАТ...ТАКА ЧЕ ФАЙДА ОТ ТЯХ НЯМА МНОГО...