Фирмите влошили състоянието си през 2015 г.

Бизнесът е песимистично настроен за 2016 година
17 дек 2015 17:07,
17
Фирмите влошили състоянието си през 2015 г.
Снимка: Архив Ройтерс

2015 година не е била добра за българския бизнес. Влошило се е състоянието на фирмите, както и общата им оценка за бизнес климата в страната. Това показва годишното анкетно проучване сред 734 предприятия - членове на Българската стопанска камара (БСК).

Половината от участниците в тазгодишната анкета откриват отрицателни тенденции в бизнес средата, докато през миналата година така са смятали 34 на сто. Сумарно отговорите „влоши се“ и „без промяна“ са на почти едно и също ниво и през тази, и през миналата година – общо над 80%. Едва една десета от анкетираните виждат подобрение в бизнес климата през двете последователни години.

Влошава се и състоянието на фирмите спрямо миналата година. Докато през 2014 година процентът на деклариралите подобрение на фирменото състояние е малко над този на отговорилите отрицателно, то през 2015 г. негативните оценки са четири пъти повече от позитивните. Без промяна остава делът на посочилите липса на промяна в състоянието на тяхната фирма – по 47% и през 2014 г., и през 2015 г.

Икономиката през годината е нараснала не заради повече производство, а заради повишената събираемост, обясни изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Той посочи, че тенденцията, видна през годината, е точно противоположна – на закриване на производства и намаляване на капацитета им. Заради повишената цена на енергията за индустрията са закрити производства в металургията, очаква се да има закриване на производства и в други енергоемки производства, каза Данев. Спад е налице и в хранително-вкусовата промишленост, отбеляза той и уточни, че двата сектора с ръст са ИТ технологиите и фармацията.

Индикаторите, които могат да издърпат икономиката и да доведат до ръст, са инвестициите, създаването на устойчиви работни места, увеличаване на раждаемостта и намаляването на емиграцията, каза Данев, като заяви, че без наличието на тези фактори не може да очакваме икономически ръст.

Липсата на инвестиции е сред основните фактори, които са забавили икономиката и дейността на фирмите, подчерта и заместник-председателят на БСК Камен Колев. Той отбеляза, че постигнатият икономически ръст през годината не е бил на базата на инвестиции, което създава несигурност и неустойчивост. Инвестициите почти нямат принос в този очакван растеж, който трябва да е около 3 на сто за тази година. Затова е налице и отстъпление на бизнес средата, обясни Колев.

По думите му ефектът от по-високите цени на електроенергията ще продължи да затруднява предприемачите. Ще бъде влошена конкурентоспособността на основните износители от металургията и други енергоемки сфери. Наред с това трябва да се отчете и неблагоприятната конюнктура на международните пазари на основни наши стоки, което ще продължи и в началото на 2016 година – медта например. Очертава се и вдигане на цената на товарните превози – с 20%, което също ще повиши разходите на износителите. Всички тези фактори ще теглят бизнес климата назад и са причина за песимистичните очаквания.

Бизнесът отчита, че през 2015 г. сериозно са се увеличили корупцията (според 70% от анкетираните), престъпността (63%), сивата икономика (57%) и регулаторната тежест (53%). Данните за сивата икономика са сравнително същите като тези за 2014 г., когато 58% от анкетираните са отчели ръст на това явление, а през тази година процентът е 57. През 2014 г. ръст на престъпността са посочили 44% от анкетираните (при 67% за 2015 г.), 60% са отчели ръст на корупцията (при 70% през настоящата година), 32% са установили увеличение на регулаторната тежест (при 53% през 2015 г.).

Увеличава се процентът на предприемачите, отчитащинамаление на достъпа до кредитиране (включително по линия на ниво на лихвите, исканите обезщетения и други разходи). През 2014 г. отчелите затруднен достъп до кредитиране са били 16%, докато през 2015 година делът им нараства до 30%.

През настоящата година фирмите от проучването отчитат сравнително висок ръст на продажбите и на обемите на производство - с по над 10 пункта над резултатите от миналогодишното изследване. През 2014 г. ръст в продажбите са отчели 30% от анкетираните при 47% през тази година, а при обемите на производство от 27% през 2014 г. процентите нарастват на 37 през 2015 г.

По отношение на броя на работните места проучването показва, че 73% от участниците в анкетата са запазили техния брой във фирмите си (при 61% през 2014 г.). В преобладаващата част от фирмите не е настъпила промяна в заплащането на труда (63% през 2014 г. и 70% през 2015 г.).

През изминалата година са намалели просрочените несъбрани вземания от контрагенти. Запазва се и средният срок на просрочие – просрочените с повече от 6 месеца вземания през 2015 г. са 75% от всички, а през 2014 г. – 74%. Прави впечатление обаче удвояването на вземанията, просрочени с повече от една година, за сметка на тези със срок на просрочие между 6 и 12 месеца.

За следващата година бизнесът е притеснен от неяснотата по отношение на цените на суровините и достъпа до кредитиране, от регулаторния натиск върху производството.
Намеренията на анкетираните фирми за 2016 г. са свързани най-вече с разработването на нови продукти и пазари, а оттам – и за увеличение на броя на работните места и възнагражденията на персонала.

Над половината от участниците в анкетата не предвиждат да увеличават кредитната си задлъжнялост, но почти всеки трети все още не е решил дали ще се обръща към банките за финансиране на дейността си.

Интересът към ползване на европейски финансов ресурс по линия на проектното финансиране остава непроменен спрямо 2015 г. Основните причини за отказ от изпълнение на европроекти са съмненията в обективността на оценяването на проектните предложения и тежките процедури по кандидатстване, управление и отчитане. Сред пречките пред участието в усвояването на европейските средства е и липсата на ресурс за авансово финансиране на проектите.

Още бизнес новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По света най-големия разход е за заплати в БГ най-ниския. БГ бизнесмен още се радва на златни ланци, нова кола....и бизнеса на последно място, а хората....те не са фактор, а проблем. Всеки работодател се оплаква колко са некадърни служителите му, ами защо не си вземе от чужбина....защото проблема е, че не му се плаща заплати, за консултации с професионалист...за много неща. Погледнете страниците на повечето фирми, как са написани, неграмотно и посредствено. Подбора на хората го прави "ЖЕНАТА"
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Български бизнес = крадливи и лъжливи ***, които искат само да взимат но не и да дават
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Но ББ е горд с постигнатото. ***. Затъваме с пълна сила.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Български бизнес - съчетание оксиморон на възраст вече 25 години
10
2
 
13
 
! Отговори
655 преди 8 години
И Как го влошават? Като им работиме по12-13ч.на ден,вземаме кирливите 450-500лв ,осигуряват ни на 6часа,крият данъци.Почти всички бакалии,клекшопове и тем подобни имат фалшиви касови апарати.Единстено ще им се влоши сънят,докато измислят как да ни яздят повече ,та да не са ощетени.Е за това е безработицата.
9
1
 
11
 
! Отговори
Баш демокрЪт преди 8 години
Нема страшно колаци, ревете колко си щете, скоро пълзящите пълчища от изток ще ви работят, а и деца ще ви раждат..... хаха и бюджета на Боко ше му пълнат ммммм чудно! Като ги знам какви гета си правят на запад, София примерно ще стане едно голееемо Факултето или по западен образец Уайтчапъл като Лондонския. Чудо ви казвам!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че краля слънце разправя днес, че сме били ОК ???
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Общо взето става дума за субсидии,далавери и фалшиви отчети
6
2
 
9
 
! Отговори
gtf преди 8 години
гербавите фирми с които източват бюджета и еврофондовете са на над 50% печалба.. кво толкова има чудно.. другите мачкани от монополи и правителство едва кретат...
5
2
 
8
 
! Отговори
Баш демокрЪт преди 8 години
А бе тия ко реват, ако нямаш кинти или си на загуба закривай фирмата и се махай. Колкото повече имат, толкова повече реват, бедните хора от такива не могат да вземат думата да се оплачат. И един пример- заплата за инженер 1000 лв., а само за надзорник на обекти някои фирми взимат по 40 ойро на час на ваш гръб, е как да няма емиграция, оти да ви седим тука да ви слушам простотиите че не работя, а само искам заплата, като навън веднага ще взема 3000 ойро и даже ще ме питат и за още колеги!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БВП е равен на залати+осигуровки+данък печалба. Дреният и среден бизнес едва живурка, но бюджетните заплати и осигуровки правят ръста наБВП.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хем фирмите влошили състоянието си през 2015 хем : "Световната банка сметна растеж от 2,9% за България" при положение че за 2014 БВП е с 1,5% ръст.Ако някой ми обясни това "чудо" на икономическата наука му връчвам Нобелова награда за икономикс!
2
2
 
10
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Ха-ха Винету в предишната статия заявява че цъфтиме и ще си даде здравето за нас за да сме по-добре ,а тук само със заглавието му режат чутурата явно двете джурналистчета не са се стиковали на кой да вярваме още един път ха-ха.
1
1
 
20
 
! Отговори
а преди 8 години
Е тва е новина баш за повдигане на празничното настроение. Евала както казват падишасите.

Спонсорирани публикации