Посланието на Wall Street: Купувайте долари!

Анализатори очакват ръст на стойността на щатската валута от 10%
17 дек 2015 11:30,
28
Посланието на Wall Street: Купувайте долари!
Снимка: Reuters

Купувайте долари. Отново. Това е посланието за следващата година от най-големите банки, търгуващи на валутния пазар с дневен оборот за 5,3 трлн. долара, пише Bloomberg.

Вторият по големина валутен трейдър в света според класацията на списание „Euromoney“ - Deutsche Bank, смята, че поскъпването на долара има накъде още да продължи – още две години, или с около 10%. JPMorgan Chase & Co. прогнозира, че ще поскъпне спрямо валутите на Нова Зеландия и Сингапур, достигайки връх във втората половина на 2016 г.

Goldman Sachs Group Inc., Barclays Plc и Credit Suisse Group AG също са бичи настроени, след като Федералният резерв на САЩ (Фед) е напът да увеличи лихвените проценти за пръв път от близо десетилетие.

„Очакваме повсеместно поскъпване на долара през 2016 г.“, коментира валутният стратег в най-големия валутен дилър в света Citigroup Inc. Тод Елмър. „Ако пазарът започне да оценява една по-стръмна траектория на движение от страна на Фед, то това ще върне темата за цикличното разминаване и за различията в паричната политика между САЩ и други водещи икономики.“

Докато индексът Bloomberg Dollar Spot е нараснал с 9% тази година след 11-процентов напредък през 2014 г., изкачването беше неравно. През последното тримесечие анализатори намалиха очакванията си заради по-слабите от очакваното американски данни и заради забавянето в Китай. От октомври насам поскъпването на долара бе разпалено от американските централни банкери, които коментираха, че растежът е достатъчно силен, за да оправдае вдигане на лихвите по време на заседанието на банката на 15-16 декември.

Компании от Delta Air Lines Inc. до Whirlpool Corp. вече обвиниха скъпия долар за проблемите при приходите от продажби от чужбина. Докато хедж фондове и други големи спекуланти държат бичи доларови фючърсни позиции, които са близко до исторически връх, трейдът може би е пренаселен и склонен към обрат.

Купувайте щатския долар и продавайте еврото. Това препоръчват Deutsche Bank, Barclays, Goldman Sachs, BNP Paribas SA, Credit Suisse.

През 2015 г. валутните пазари бяха обсебени от идеята, че САЩ ще вдигнат лихвите за сметка на разхлабването на политиката от Европейската централна банка (ЕЦБ) и другите глобални централни банки. След като Фед затегне курса на паричната политика, доларът може да достигне паритет с единната валута през второто тримесечие на 2016 г. Това смятат 17 от над 60 анкетирани от Bloomberg анализатори.

След „разочароващите“ бъдещи насоки на ЕЦБ от 3 декември, „разхлабването на политиката ще продължи по-дълго или ще бъде удължено, което означава по-дълбоко пропадане за евро-долар“, смята анализатори от Barclays. Ръководителят на валутните анализи в банката Хосе Уин очаква доларът да поскъпне до 95 цента за едно евро до края на следващата година.

Това е по-бича прогноза спрямо медианната оценка за 1,05 долара за едно евро до края на 2016 г., сочи още проучването на Bloomberg. „Зелените пари“ се търгуваха при 1,0966 долара за едно евро в първите минути на търговията в Лондон в понеделник.

Купувайте щатския долар, продавайте австралийския долар. Това препоръчват Barclays, Morgan Stanley, BNP Paribas, Credit Suisse, Danske Bank.

Австралийският долар ще остане една от най-слабите валути на страни от Г-10 тази година, смята анализаторският екип, ръководен от директора на валутните анализи на Morgan Stanley в Лондон Ханс Редекер. Това е така, защото „бързо променящата се китайска икономика, спадащата местна търговия, слабата конкурентоспособност, свиващите се лихвени диференциали и външната уязвимост“ ще повлекат валутата.

Тази година австралийският долар поевтиня с 12% спрямо щатския долар, след като китайското търсене на желязна руда, която формира най-голяма порция от износа на Австралия, се срина.

Купувайте американския долар, продавайте японската йена. Това препоръчват UBS Group AG, BNP Paribas, Goldman Sachs, RBC Capital Markets.

„Японската икономика може да се изправи пред значителни предизвикателства, като инфлационната цел остава неуловима, а брутният вътрешен продукт продължава да се свива“, пишат анализаторите на UBS в Ню Йорк, водени от един от директорите на валутната и лихвена стратегия на банката Даниел Уолдман. Спадащият износ също може да доведе до поевтиняване на йената.

Покупката на долари спрямо йената е най-добрият начин за бичи залози относно вдигането на лихвите в САЩ, смята ръководителят на валутната стратегия в рамките на Г-10 в RBC Адам Коул.

Купувайте американския долар, продавайте офшорния китайски юан. Това препоръчват Bank of America, Barclays, Danske Bank.

Китайският юан може да поевтинее с около 10% спрямо долара през 2016 г., след като САЩ увеличат лихвите, коментира ръководителят на глобалната лихвена и валутна стратегия на Bank of America Дейвид Ву. Неговият любим трейд е 6-месечен форуърд контракт за покупка на долари и продажба на китайски офшорен юан.

Шокираща девалвация на юана през август беше „определящото събитие“ тази година, писа Ву на 8 декември в бележка до клиентите. А сега „привързаността на юана към долара, един брак по сметка, който беше котвата за модела на глобалния растеж при по-добрите години от последните 15, се насочва към развод.“

При търговията извън Китай на 11 декември юанът поевтиня с най-много от август насам, след като Пекин публикува индекс, който оценява стойността на валутата спрямо широк набор от валути. Ходът от страна на Китайската система за валутна търговия породи спекулации, че централните банкери искат да намалят свързаността на валутата към долара и да я обезценят допълнително.

Продавайте еврото, купувайте шведската крона. Това препоръчват JPMorgan, Bank of America, BNP Paribas, RBC Capital Markets, Danske Bank.

Банките имат и други препоръки освен доларовия трейд. Данните за шведската икономика надхвърлиха очакванията в сравнение с която и да е друга страна от Г-20, посочват анализаторите на Bank of America. Това ще подготви валутата за поскъпване догодина.

„След като Швеция регистрира силен икономически ръст, излишният капацитет в икономиката е ограничен, а през 2016 г. е вероятно инфлацията да се покачи, е много вероятно пазарите да бъдат все по-скептични спрямо капацитета на Централната банка на Швеция да приравни експанзионистичните парични мерки на ЕЦБ“, смятат анализаторите на BNP, ръководени от директора на глобалните валутни анализи на банката в Лондон Стивън Сейуел.

Още за търговията на валутните пазари можете да научите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
bez ime преди 8 години
Nikoi ne ti kazva publichno kak da pechelish pari.
17
0
 
6
 
! Отговори
Билбо преди 8 години
А какво очаквате да кажат от уолстрийт? Купувайте рубли ли? Естествено ще кажат това което тях ги устройва. Това е все едно някой амбулант който вика - "кой разбира тук се спира". Конфликт на интереси.
16
0
 
9
 
! Отговори
Ghost преди 8 години
Моето послание към уолстрийт:Заврете си доларите ....
15
0
 
3
 
! Отговори
хитро преди 8 години
Тъй ,тъй ..Вие печатайте, а ние -ще купуваме
14
0
 
7
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Долара поскъпна с 40% за една година, ама сега съветват да се купува, та да има на кого да продават на тези нива!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може и да има такова поскъпване на долара, но само ако има достатъчно балъци, които да повЕрват на тия послания и наистина да започнат да купуват долари. Само че липсата на производство и намаляващата далавера с петрола (защото ОПЕК вече имат алтернативни валути и възможности да ги ползват без да се страхуват от съдбата на Садам Хюсеин) водят към обзценяване на американската икономика, съответно и на долара. А само със слухове и "послания" цена дълго не се задържа.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При 16 трилиона дълг и намаляващо потребление на ябълки, компютри и пр. които се произвеждат в Азия и само се препродават, за какво да се запасяваме?
11
1
 
8
 
! Отговори
Прецакайте се преди 8 години
Вече е късно да се купува, доларът достигна своя максимум. Преди една година е трябвало да купувате долари, когато 1долар беше 1.40. Сега доларът вече е 1.80лв и едва ли ще се покачи повече от това.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Купувайте долари. Купувайте точно в момента, в който доларът се продава за 1.85лв. Купувайте, че ако не го направите доларът ще стане отново 1.60лв.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че трябва да се прави точно обраното! Щом очакват поевтиняване на юана, Щатите няма да издържат на всички тези девалвации - евро, йена, паунд, БРИКС валутите. Тези банкери си дрънкат врели некипели просто да те литнат в грешната посока. Долара е вече доста силен и повратната точка именно ще е девалвацията на юана, ето на това Щатите няма да издържат
8
15
 
3
 
! Отговори
Бла бла преди 8 години
Много сте ми смешни, когато коментирате щатския долар. Бил за кюмбета, бил хартия...нам си кво. Аз пък ако си имам доста от тези хартийки ще си ги харча с кеф. Вие обаче може и да ги изхвърлите.. щото са хартийки...леваци
7
1
 
2
 
! Отговори
joe 2 преди 8 години
Еми почти познаха: 1 евро = 1,09 долара. няма сила, която да предрече с точност до цент:))))
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я поспрете малко печатницата, че се задръстихте, сега и промоции ще ми правите, я си ни дайте европейското злато, пък скъпите долари си ги заврете където слънце не огрява, писна ни от американски простотии!
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A, те другарите тука купуват само рубли. АХАХАХА
4
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Послание за Wall Street варвете на м***йната си
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Купувайте щатския долар и продавайте еврото! Преливайте от пусто в празно. Тия съвети са игра с простолюдието. Някой си играе игричката с всички. Всички видове напечатани хартийки са без покритие и във всеки един момент могат да бъдат обезценени. Виж, ракията е друго нещо...
2
3
 
31
 
! Отговори
Войвода преди 8 години
Щом Уолстрийт казва така, ще правя обратното.
1
2
 
29
 
! Отговори
ID преди 8 години
Продавайте всичко, купувайте ..... ракия

Спонсорирани публикации