Намалява търсенето на потребителски кредити

Търсенето на жилищни кредити също отслабва
22 дек 2015 21:38,
24
Намалява търсенето на потребителски кредити
Снимка: Reuters

През ноември търсенето на потребителски кредити спада за пръв път от пет месеца, а на жилищни кредити – за втори пореден месец, докато търсенето на фирмени кредити расте за трети месец. Това показват изчисленията на Investor.bg на база паричната статистика на Българската народна банка (БНБ).

В предпоследния месец на 2015 г. търговските банки са отпуснали с 23,4 млн. лв. по-малко потребителски заеми спрямо октомври, когато обемът на раздадените кредити с цел потребление се повиши с 12,5 млн. лв. Спадът на месечна база е от 0,32% и е първият от юни насам.

Тази година основният двигател на кредитния банков бизнес са потребителските заеми, тъй като само потребителското финансиране продължава да е на плюс малко преди края на 2015 г. Пониженията при потребителското кредитиране през годината досега са само три.

На годишна база потребителските кредити се покачват с 30,66 млн. лв., или с 0,42% до 7,358 млрд. лв.

Същевременно жилищното кредитиране бележи леко понижение от 0,13% на месечна база, или с 11,1 млн. лв., което е второ поредно. На годишна база статистиката отчита понижение от 1,43 на сто, или със 125,6 млн. лв. Общият обем на жилищното финансиране възлиза на 8,668 млрд. лв., показва паричната статистика на Българската народна банка (БНБ).

Другите кредити, към които се причисляват всички останали видове кредити, предоставени на домакинствата, включително за обучение и лечение, нарастват с 23,5 млн. лв. до 762,3 млн. лв.

Месечният прираст е в рамките на 3,19 на сто и е най-силният за годината, но на годишна база спадът е от 6,25 на сто. Според методологията на БНБ в показателя се включват и всички кредити с търговска или производствена цел, както и кредитите на нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД).

През ноември банките са отпуснали с 24,2 млн. лв. повече кредити за фирми спрямо октомври. Това е ръст от 0,11% на месечна база, или трети пореден месечен прираст. В края на ноември общият обем на фирмено финансиране, без овърдрафтите, възлиза на 21,44 млрд. лв. То продължава да е с 0,14% по-ниско спрямо ноември 2014 г.

При финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции, повишението е в рамките на 8 млн. лв. за месец до 1,173 млрд. лв.

Общият кредит в икономиката е за 50,561 млрд. лв., което е 60% от очаквания брутен вътрешен продукт за годината.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
18
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Ще намаляват ами, при тези безбожни лихви как няма да намаляват. Човека тегли заем, купува жилище и като върне заема тегли чертата. Оказва се че е платил 2 жилища. Да изчезват всички банки с безбожните си лихви, както и фирмите за бърз кредит. Ние сме най бедната страна в ЕС а имаме най много фирми за бързи заеми. Смучат от народа яко и никой не го е грижа.
17
0
 
7
 
! Отговори
Само ревът... преди 8 години
Като нямат работа да затварят!
16
0
 
15
 
! Отговори
Лигав Харпун преди 8 години
Давам промоционален жилищен кредит с 2% лихва за първата година и 12% за останалите 28 години. Само някой да се върже - цял живот ще го цедя, ще го изстискам като лимонче :)================35-89-+5=0
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кирил 14/15/16Другарю КОМУНИСТ, парите си имат цена и ако искаш заем ПЛАЩАШ!!Безплатните обеди само при соца.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12А дано ама едва ли.Тоя няма да си отиде с добро.
13
2
 
22
 
! Отговори
Кирил преди 8 години
Ако държавата иска да подпомогне малкия и средния бизнес на хората тя трябва да отпуска безлихвени кредити и дори да опрощава част от кредитите, както и да изкорени корупцията в администрацията и най-важното да провежда безплатно обучения как се прави бизнес. Кредитите които се отпускат с лихви са универсално зло, тези които ги отпускат забогатяват на гърба на бедните нещо което е отвратително и в очите на Бога и на хората. Нямайте нищо общо с тези дела на мрака, но ги изобличавайте!
12
2
 
25
 
! Отговори
Кирил преди 8 години
Банките са лихварски дружества, те са зли организации защото начисляват лихви върху длъжниците си. Не подкрепяйте злото като държите пари в банки които те използват за да отпускат кредити с лихви върху други хора нито взимайте кредити да се заробвате. Имах една преподавателка на времето която казваше ако хората знаеха какво пише в договорите и че всичко в тях е в полза на банките никога не биха теглили кредити. Хора не вярвайте на лъжливите банкови реклами които си играят с несигурността ви.
11
3
 
24
 
! Отговори
Кирил преди 8 години
Хора никога не вземайте кредит и не ставайте длъжници! Още от древни времена се е знаело че лихварството е зло и е било забранено в много страни. В Светите Писания Псалом 14 се казва "Господи кой може да живее в Твоето жилище? Кой може да обитава на Твоята света планина? Оня ... който не дава парите си с лихва", това е наред с другите неща. Не взимайте кредити те ви превръщат в съвременни роби. Купувайте си само онова което може да си позволите и за което сте спестили!
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокоино Боко си отива през 2016 и то изобщо от политикатаГосподарите му вече са го жертвали
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Намалява търсенето на кредити ИЗОБЩО и всички знаем защо е така.При Боковото управление хората обедняват до влудяване.Така беше 2009-2013 така е и сега.Не разбирам този МАЗОХИЗЪМ на българите.Но един *** човек няма как да намериш логика в поведението му.
8
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е баровец този които има хубав апартамент и хубава кола....евентоално и вилаБаровец е онзи коио няма кредит !
7
8
 
13
 
! Отговори
Бързайте преди 8 години
Споко, аз съм се запътил да си взема кредит, за да си купя нов телефон и нов лаптоп. Не че си нямам, но старият ми телефон вече е на повече от 6 месеца и за нищо не става, а старият ми лаптоп вече е на година и половина и трудно отваря утубе клипове.
6
2
 
10
 
! Отговори
heh преди 8 години
и какво, 8 000 жилища финансирани/купени 2015, интересно какво ги правят?
5
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом като влезеш в магазина и започват да те гонят между рафтовете за да ти предлагат кредит бъдете сигурни че някой има интерес от това но този някой не сте вие.
4
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много бързо свалиха лихвите по депозитите, но не се сещат да свалят лихвите по кредитите. Нали гониме стандарта на европейските държави, но явно не във всичко, а само там където е изгодно!
3
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално, населението намалява.
2
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тия гадни лихви и безброй условия много ясно.
1
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАКРИВАЙ!