2015 г. – една от най-лошите за Бъфет

Бизнесът на инвестиционният гуру пострада от евтините суровини
Обновена: 30 дек 2015 22:22 | 30 дек 2015 22:00, Бойчо Попов
7
2015 г. – една от най-лошите за Бъфет
Снимка: Ройтерс

 Инвестиционният гуру Уорън Бъфет се насочва към най-лошата си година в сравнение с останалите участници на американския фондов пазар от 2009 г. насам. Акциите на конгломерата Berkshire Hathaway са поевтинели с 11% през годината, а остават само още два дни на търговия, коментира Financial Times.

Лошото представяне идва по време на златната годишнина, откакто Бъфет ръководи компанията. За пръв път той каза на инвеститорите, че трябва да съдят неговото представяне по цената на акция на Berkshire, а не по счетоводната стойност на компанията, което беше предпочитаният критерий в продължение на десетилетия.

Бъфет ги призова да направят оценката си въз основа на дългосрочните резултати, а не на една година. Това отразява виждането на инвестиционния ментор Бенджамин Греъм, че фондовият пазар може да е „везна“ в дългосрочен план, но в краткосрочен е „апарат за гласуване“.

Но през 2015 г. пазарът гласува негативно за перспективите на Berkshire за преодоляване на спада в цените на суровините, твърди Джим Шанахан, анализатор в Edward Jones.

Въпреки че Berkshire няма петролни и газови дъщерни компании, железопътният ѝ бизнес пренася петрол, въглища и земеделски продукти, а производственият ѝ отдел продава продукти на свиващата се петролна индустрия. Слабите резултати на застрахователното подразделение на Berkshire в средата на годината също може да се дължи по-ниските цени на петрола, казва Шанахан, тъй като по-евтиният петрол означава, че шофьорите на автомобили и камиони са на пътя за по-дълго и са възможни повече катастрофи. 

„Те са повлияни от слабия сектор на ресурсите и цените на суровините като цяло“, казва той.

Berkshire е ударена и от големите спадове на две от най-големите ѝ инвестиции на фондовия пазар: American Express, с понижение от 24% за годината, и IBM, с понижение от 13%.

Оперативните резултати на Бъфет не са лоши обаче, като нетната печалба на Berkshire е нараснала с 18% до 18,6 млрд. долара през първите 9 месеца на годината, а стойността на компанията – с 3,3%.

Докато акциите на Berkshire тази година поевтиняват, S&P 500 отчита 3% възвращаемост, включително дивиденти. Това е само 11-тата отрицателна година, откакто Бъфет поема контрола през 1965 г. и най-лошото представяне спрямо S&P 500 от 2009 г. насам, когато по-широкият фондов пазар се възстанови много по-рязко от ефектите на финансовата криза.

Променяйки формата на годишното си писмо до акционерите тази година, Бъфет представи история на годишните цени на акция, както и счетоводната стойност.

„С течение на времето цените на акциите и вътрешната стойност почти неизменно се събират“, пише той през февруари. „По наше мнение повишението на вътрешната стойност на акция на Berkshire през последните 50 години се равнява на ръст от около 1 826 163% от пазарната цена на акциите“.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Уорън Бъфет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
self-made man до 1 преди 8 години
Не е в затвора, защото е умен и богат. А е богат, защото е умен. А ти понеже си глупав, съдейки по въпроса, който задаваш, никога няма да станеш богат като него, а ще седиш отстрани с малоумите си въпроси и ще мечтаеш да си като него!
3
0
 
1
 
! Отговори
Б.Б. преди 8 години
Как ще я кара тоя пич от тук нататък. US Калфин да му отпусне дърва за зимата
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много лоша снимка са сложили за фон, мурзилажа не е виждал толкова пари през живота си.
1
4
 
8
 
! Отговори
Ааа преди 8 години
До АнонименПлаща си.