Одисеята "Пенсионна реформа" и на финал – малки пенсии

До какво ще доведе дългоочакваната пенсионна реформа?
Обновена: 1 яну 2016 13:57 | 1 яну 2016 13:51,
56
Одисеята "Пенсионна реформа" и на финал – малки пенсии
Снимка: Dnes.bg

2015 година се оказа годината на дългоочакваната, същинската, надяваме се, последната пенсионна реформа. Това е годината, която определи как ще се пенсионират поколения напред. Поставената цел е ясна - по-високи пенсии и намаляване на дефицита в осигурителната система, а резултатите – не толкова разпознаваеми.

Заради обществената си значимост т. нар. пенсионна реформа бе сред най-вълнуващите и дискутирани теми през изминалата година. Промените в пенсионната система, които видяха бял свят през лятото, бяха широко обсъждани около половин година от социалните партньори. Месеци наред пенсионната реформа се люшкаше между одобрението и неодобрението и още преди да стартира, отнесе остри критики и определения като "демонстрация", "прах в очите", “псевдореформа", "безсмислен законодателен труд".

Ще осигури ли обаче предлаганата реформа достойни старини на идните поколения, ще намали ли зависимостта на осигурителната система от държавния бюджет? Именно по тези два важни въпроса мненията са нееднозначни. Икономисти, експерти и анализатори излязоха със свои прогнози по направените промени. Според икономисти дори при новите условия отново ще се генерира дефицит в системата, което обезсмисля реформата. Според експерти пък плавните стъпки на покачване на възрастта за пенсиониране няма да доведат до желаното повишаване на размера на пенсиите.

Пенсионна реформа в действие

До приемането на пенсионните промени от всички заинтересовани страни се стигна трудно и не без ескалация на напрежението. След продължилите шест месеца обсъждания по параметрите на пенсионната система се оказа, че нито бизнесът е склонен да отстъпи от позицията си за това да не се увеличават осигурителните вноски, нито синдикатите са склонни да приемат безусловно повишаването на възрастта и стажа за пенсиониране. И въпреки че реформата не се свежда до тези два показателя, именно те бяха "ябълката на раздора".

И така новите правила, приети от парламента окончателно, определят, че ще се пенсионираме така - възрастта и стажът за пенсия за двата пола започват плавно да се увеличават до достигане на 65-годишна възраст за пенсия. Така пенсионната възраст за трета категория труд (най-масовата) ще се повишава плавно в следващите 22 години.

Става въпрос за ръст на пенсионната възраст с по един месец за мъжете и с по два месеца за жените. При жените възрастта за пенсиониране ще се повишава от 31 декември 2016 г. първоначално с по 2 месеца на година до 2029 г., а по-късно - с по три месеца за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст, а при мъжете – с по 2 месеца в началото (до 2017 г.) и с по 1 месец впоследствие до достигане на 65-годишна възраст.

От 31 декември 2016 г. осигурителният стаж се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по два месеца до достигане на осигурителен стаж 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Към параметъра стаж и възраст за пенсия беше добавен и ръст на вноските за фонд "Пенсии" с 2 процентни пункта в рамките на две години. А това ще се случи за сметка на планираното увеличение на вноските към универсалните пенсионни фондове (УПФ), където от началото на 2017 г. трябваше да отиват 7% от осигуровките. Тази промяна бе приета като компромис между правителството и работодателите, тъй като първоначалната идея бе вноските във фондовете "Безработица" и "Пенсии" да се повиши с 4,5 пункта за 12 години.

С мерките по приетата реформа министърът на труда Ивайло Калфин обеща повишение на пенсиите с около 40% към 2025 г.

Нова формула за втора пенсия: фонд – НОИ – фонд

Прехвърлянето на средствата за втора пенсия между частен пенсионен фонд и НОИ вече е възможно. Даде се възможност осигурените лица да имат право на избор къде да отива вноската им за втора пенсия – в частен пенсионен фонд или в Сребърния фонд.

С приетите промени родените след 31 декември 1959 г. ще могат многократно да сменят къде да се осигуряват – цялата вноска да отива в държавното обществено осигуряване или 5-те процента да се пренасочват към частен пенсионен фонд. Ако изберат първия вариант, цялата пенсия ще се изплаща от държавата. При втория НОИ ще изплаща около 28% по-малко на пенсионерите, а останалата сума трябва да се попълва от частните дружества. Прехвърлянето между двата стълба ще става с помощта на Сребърния фонд, където средствата ще стоят 6 месеца.

По тази промяна се завихриха многобройни дебати, като защитниците в лицето на финансовото министерство афишираха, че хората трябва да имат право на избор, а противниците – че хората ще загубят, тъй като парите, които стоят в НОИ и в Сребърния фонд, не носят доходност и средствата не могат да се наследяват.

Крачка напред, две назад

Пенсионната реформа бе обогатена и с друга промяна, която редица правителства досега нямаха воля да прокарат. Става въпрос за въвеждането на минимална възраст за пенсиониране в силовите ведомства. За пенсиониращите се в тези системи от 1 януари 2016 г. се въвежда минимална възраст от 52 години и 10 месеца, след което ще расте с по 2 месеца на година до достигане на 55 години. Задължителният трудов стаж остава 27 години, а две трети от него трябва да е в системата. Дава се шанс на полицаи и военни да продължат да работят в системата и така да получават и пенсия, и заплата. До момента, за да могат такива работници да се пенсионират, беше необходимо единствено да имат нужните години стаж.

Тази промяна е определяна като единствената сериозна реформа в пакета предложения. Предстои обаче всяка една от службите в сектор "Сигурност" да направи ясно разграничение между тежък труд "на терен“ и административния. Би трябвало да има разграничение за рисковете и тежестите на полагания труд и това е реформа, която очакваме да видим следващата година.

Като друга стъпка в правилната посока бе тълкувано увеличението на възрастта за пенсия за първа и втора категория труд, което ограничава ранното пенсиониране за тежките категории труд.

В промените обаче се промъкна и текст, който рязко увеличава разходите за пенсии в дългосрочен план. С него постепенно се вдига тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляването на пенсиите. От 1,2 сега, този коефициент ще достигне постепенно 1,5, което ще доведе до сериозно нарастване на разходите за пенсии в дългосрочен план – към края на периода (2037 г.) те ще са по-високи с 1,5% от БВП в сравнение с варианта, при който не се повишава този коефициент. Аргументът е, че по този начин ще се подобри адекватността на пенсиите. От друга страна обаче е под въпрос дали ще подобри финансовото състояние на НОИ, защото на практика повишава разходите за пенсии.

"Разцветът" на инвалидните пенсии продължава. Въпреки че реформата започна с гръмкото прокламиране за прокарването на мерки, които да ограничат източването на държавния обществен фонд чрез мними инвалидни пенсии, в рамките на приетите пакети такива мерки не бяха предложени. Анализи на НОИ сочат, че броят на инвалидните пенсии е нараснал четири пъти за десет години.

Добър опит за реформа

Социалният министър Ивайло Калфин определи пенсионната реформа като успешна, защото според него променените параметри гарантират по-високи пенсии на новопенсиониращите се в бъдеще, гарантира спестен ресурс, с който може да се помогне на хората с по-ниски пенсии и се укрепва стабилността на системата.

Анализи на икономисти обаче сочат, че сред промените има и крайно належащи стъпки, които ще подобрят баланса на Държавното обществено осигуряване (ДОО) в НОИ, но и няколко, които ще го влошат. В дългосрочен план ефектът от промените ще е по-голям дефицит в НОИ спрямо този, който би се получил, ако не се променя абсолютно нищо. Също смятат, че повишаването на възрастта и стажа е прекалено плавно, което води и до по-нисък позитивен ефект върху балансите на НОИ в сравнение с този от вдигането на осигуровките.

Пенсионната реформа не намери верните стъпки. Посоката е вярна, но не и стъпките, коментира в същия дух бившият социален министър Иван Нейков за Investor.bg. Данните на НОИ към края на годината го потвърждават – расте броят на пенсионерите, а в същото време се дават и нови възможности за ранно пенсиониране. Това ще генерира нов дефицит в осигурителната система и ще изисква отново държавни трансфери от бюджета към НОИ, коментира той.

Отново се отлага и решението за инвалидните пенсии, откъдето идва и сериозна част от дефицита в системата, отбеляза експертът. А отлагането за след десетилетия на увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране е политически удобно, но от това няма да спечелят нито пенсионерите, нито осигурителният институт, твърди той.

Напротив, чакат ни дълги години с ниски пенсии. По-оправдан беше подходът на по-бързи, а не миши стъпки за възрастта и стажа, защото изчезва ползата от тях в сегашния им вид. В същото време не беше премахнат и таванът на пенсиите. Всичко това означава по думите на Нейков, че през 2016 година ще имаме замразяване на размера на пенсиите, което не мотивира хората да работят по-дълги години. Не се виждат резултатите от реформата, обобщи той и коментира, че 2015 година не е била добра година за осигурителната ни система, а е била година на добри опити.

Още интересни анализи можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Отгатни преди 8 години
Калфин, отгатни колко хора споменават теб и цялото ти родословие! Това, което ти сътвори и Костов не посмя да го направи. Не го приемай за комплимент, защото е само по-възпитан начин да не звуча като каруцар!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДо Анонимен 30% от всички вече пенсионирани
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента до пенсия доживяват 14% от хората. Повечето обаче са силови и "инвалидни/30! %/". Реформата се прави за ДАНС, понеже в закона за тях няма средства за пенсии. Друга причина за реформа няма. До скоро пенсионерите намаляваха заради измиране и малък брой доживели нови. Рязкото нарастване на силови пенсионери е по вина на самата "реформа".
33
1
 
5
 
! Отговори
65 преди 8 години
Ще се пенсионирам на 65 :) ЗАЛЯХ СЕ ОТ СМЯХ.АЗ СЪМ НА 45 И ИМАМ МНОГО ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ. ЗИМНО ВРЕМЕ МЕ БОЛЯТ КОЛЕНАТА УЖАСНО. НЕ МОГА ДА ХОДЯ,НИТО ДА ЛЕЖА ОТ БОЛКИ. ПОСТОЯННО БОЛИ.ПОНЯКОГА МИ ИЗТРЪПВАТ ПРЪСТИТЕ НА РЪЦЕТЕ И ИМАМ ШУМ В УШИТЕ С МЕСЕЦИ.ЛОШ ДЪХ И ОБЛОЖЕН ЕЗИК СВЪРЗАН С НЯКАКВО ЧРЕВНО ЗАБОЛЯВАНЕ В РЕЗУЛТАТ НА НЕЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ.ДИОПТРИТЕ НА ОЧИЛАТА СЪС ВСЯКА ГОДИНА СЕ КАЧВАТ. ВЕЧЕ НЕДОВИЖДАМ. ИМАМ БОЛКИ В ОЧИТЕ.ЗАЩО ПРОСТО НЕ ЗАБРАНИМ ПЕНСИЯТА. НЕКА ДА ИМА ЗА ТИКВАТА
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мързеливи наглеци предлагат да няма пенсии защото цял живот са били по перваза и най-вероятно се издържат по нерегламентиран начин. Иначе не биха дразнили хората с *** си писания. Лошото е, че високи пенсии имат само привилегированите хора на властта, а всички останали, които цял живот са работили и всичко са си плащали, сега понасят униженията на некадърни и алчни управници. Такова отношение към трудовия човек Бог няма да им прости. Как спят тия хора. Съвест не ги ли мъчи. Страх нямат ли
31
0
 
12
 
! Отговори
Кражба преди 8 години
За 30 години стаж имам внесени в системата 82 000 лева. Имам и 8 години стаж в държава, с която нямаме подписани споразумения, т.е. попадам в категорията за късно пенсиониране на 65 с минимална пенсия. Не се очаква да живея толкова, че да получа това, което е внесено, иначе казано трябва да доживея до над 100 години! По новата система на Калфин това означава кражба, а не солидарност, защото и старата ми майка получава далеч от необходимото за да не мизрества и без моя помощ не би се справила.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В бъдеще ние повече ли ще живеем от нашите родители, че да ни карат да работим по 5-10 години повече от тях?
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой задавал ли си е въпроса какво внася като осигуровки- ето цифрите: При 420 лева мин. раб. заплата осигуровки и данък - около 25 процента от сумата- чисто 105, от които половината са пенсионни осигуровки. Да не забравяме, че работодателя също ни внася осигуровки- при 420- около 73 лева. Каква е средната продължителност на живота за България за мъже примерно ок.71г. и стаж от 40 години, примерно един мъж колко години ще му останат взема пенсия, при положение, че вземе пенсия на 65?
28
0
 
11
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Какво толкова бачкате цял живот и се пенсионирате с 80 евро пенсия,пей сърце.
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се ядосвайте! Системата е така направена, че винаги си на загуба. Никога неможе да си вземеш това дето са ти удържали. Това се дължи на социалната съставка. Т.н. социална пенсия все от някъде трябва да дойде. От човешка гледна точка е нормално. Погледнато обаче от позицията на едни 140 ? на месец при 40 години трудов стаж (пример) си е гадничко.
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както всички "реформи" в България, така и пенсионната НЯМА ДА СТАНЕ!ПРИЧИНАТА Е ,ЧЕ НИКОЙ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ПРОВЕЖДАТ РЕФОРМИ!
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До DodoАми бягай в Испания колега!
24
1
 
18
 
! Отговори
Dodo преди 8 години
В район "Нови Искър" София 1/10 от назначените са пенсионери. Сега е назначен, човек с основно образование като специалист на 78 г. Това е ГЕРб!!!Увеличението на пенсиите е унизително. В Испания мин. пенсия е 600 евро, и трябва да си работил 10 г.
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам съсед на 47г.с никакво образование,но за сметка но това с огромни претеции за каквото и да е работа,която съм му предлагал-всъщност тр.му стаж до сега едва ли е повече от 8-9г.като цяло.Живее при мама и тате,които са на повече от 80г.ама въобще не му пука!Има брат живеещ в САЩ,ама и оня не цъфнал и вързал.Та се чудя,тоя не я ли мисли,не си ли прави сметка,какво ще му се случи след си отидат техните?!Добре че поне няма семейство,да мъчи и тях!
22
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой нищо не прави само заблуждават хората и им обират здравето и парите.
21
2
 
10
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
*** ти верваш ли на тия новини бре? Ай не се праи на наивен.
20
1
 
19
 
! Отговори
mator преди 8 години
На 62 пенсионер,така ще има повече работа за младите, по добре ще е. За всичко и за всеки!!!
19
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пенсиите да се премахнат или да се намалят до минимум!
18
3
 
32
 
! Отговори
ЧНГ преди 8 години
Резултатът от тези реформи са малки пенсии,малки заплати,безработица,скъпотия...Така е защото б родната *** целта на всяка реформа е фискален-демек икономия за бюджета и пари за строителство на пътища и спортни зали.Щото от там се краде лесно...Да е жив и здрав най-търпеливия овчедушен народ на света!
17
2
 
9
 
! Отговори
veskatodorova52 преди 8 години
До ВЪПРОСКакъв е тоя въпрос?Ти,питащият от небето ли падаш?Днес е първият ден на 2016 година!Младите,бъдете оптимисти и учете-времето е ваше!Ние,по-възрастните посрещаме всяка нова година вече с мисълта,че бързо свършва и идва краят ни....

Спонсорирани публикации