Бляновете на строителния сектор – тласък от ЕС

Но възможно ли е само с евросредства да се достигне очакваният ръст?
Обновена: 3 яну 2016 20:26 | 3 яну 2016 19:58, Миглена Иванова
11
Бляновете на строителния сектор – тласък от ЕС
Снимка: архив Reuters

 Изминалата година категорично доказа, че само европейските пари няма как да “събудят” строителния сектор от дълбокия следкризисен сън, както на много хора им се искаше.

Около четири пети от строителната продукция през последните години се формира благодарение на европейските фондове. При частните инвестиции има известно оживление през 2015 г. заради активизирането на пазара на жилища, но проектите не са много и са малки, т.е. няма как да компенсират дълбокия спад на строителната продукция.

Въпреки силния ръст на издадените разрешителни за строеж в големите градове от последните месеци, браншът не се надява на скорошно сбогуване с проблемите. Каквото и оживление в строителните дейности да се очаква, то ще си остане в ограничени мащаби – в най-големите населени места, за доказаните фирми, които оцеляха след кризата, и за сравнително малки проекти, както показват и данните на НСИ за разрешителните за строеж.

В София например от началото на 2015 г. ръстът при стартираните нови обекти, измерен през РЗП, достига над 60% спрямо 2014 г., като основният тласък идва от строителството на офиси и жилищни сгради, сочат данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкции.

В по-малките градове обаче със сигурност основният източник на инвестиции ще си останат държавата и общините – през европейските фондове, общинските капиталови инвестиции, доколкото изобщо ги има, и програмите за саниране на частни, държавни и общински сгради.

Най-вероятно активността в сектора ще се свие през 2016 г. на фона на малкия обем инвестиции на бизнеса и закъснението при европейските програми през новия програмен период 2014-2020 г. Така дисбалансите в бранша, които се наблюдават от няколко години, се затвърждават като сериозен структурен проблем и не са просто кризисен епизод.

Строителната продукция - по-бавен спад, но какво от това

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков коментира пред Investor.bg, че строителната продукция забавя спада си в последно време. Това се потвърждава и от данните на Националния статистически институт (НСИ).

Спадовете на строителната продукция като цяло наистина се забавят, но при сградното строителство през последните месеци има по-скоро ускоряване на темповете, с които продукцията се свива. И именно сградното строителство повлича надолу целия сектор в момент, в който в Европа секторът е в подем и се възстановява успешно.

Възстановяването на строителната продукция е изцяло в полето на сградното строителство. Продукцията от гражданското и инженерно строителство, в което попада и инфраструктурата, почти е достигнала пиковото равнище, отчетено в края на 2008 г., сочат данните на НСИ. Поръчките от държавата и общините няма как да оживят сектора, защото сградното строителство по принцип има по-голям дял в общия обем строителна продукция.

Индексът на строителната продукция, изчисляван от статистическия институт, се задържа на нива с около 40 на сто под пиковите стойности, регистрирани през октомври 2008 г. При сградното строителство обаче спадът достига 56 на сто, докато обемът на продукцията от строителство на инфраструктура е само с 5,6% под отчетените преди 7 години върхове.

За останалата част и още икономически новини - посетете Investor.bg


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Строителството винаги и навсякъде е движеща сила
Дали ще се строи завод .блок.цех.мол и тн но навсякъде е фактор
Друг е въпроса че с това смонано управление държавата е в колапс
Няма бацето да се изтърпи дълго...лъжите му вече се изхабиха .дори платените медии вече не видяха истината
От2009 управлява стига вече.....
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2008 бяха тръгнали да бетонират цяла България. Тогава хората си казваха: "Добре, че дойде тази криза!"
Така че изобщо не искам да се връщат ония темпове на сградно строителство!
5
3
 
15
 
! Отговори
v преди 2 години
Докaто бб е нa влaст ще строим джaмии зa новите европейци
A той ще си пие уискито нa Москов
И. Ще си прaви бaсове
Зaли зa цъкaне нa мaчлетa
И ще се любувa нa себе си
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
DOKATO BORISOV E NA VLAST V BALGARIA NIAMA DA IMA NAPREDAK.
3
4
 
25
 
! Отговори
е да де преди 2 години
Гладна кокошка просо сънува при бедно население ръста ще е само на сън.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А с какво се постигна 2% ръст, в икономиката според герберските лъжци? Сигурно от търговията с гащи втора употреба и с проституцията.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Бляновете на строителния сектор – тласък от ЕС" Да да така ще е -тласък отзад и топъл дъх във врата