Русия ще се опита да възстанови "Южен поток"

Москва губи турския пазар, както и целия украински
156
Русия ще се опита да възстанови "Южен поток"
Снимка: Булфото, архив

"Газпром" и Русия изпитват проблеми с Украйна и Турция и има опити да се възстанови проектът "Южен поток", а скоро ще започнат опити за възстановяване на "Бургас Александропулис", заяви пред Нова телевизия бившият български посланик в Москва Илиян Василев в коментар около кризата с "Овергаз" в навечерието на Нова година.

Още по темата

По думите му за Русия газовата търговия не е толкова значима, колкото търговията с петрол, а през Новосибирск и през Босфора минават около 60% от суровия нефт. 

"Това не е ситуация, при която Русия иска да остави без газ български потребител. "Овергаз" разшири периметъра на своята дейност. От една компания, която се занимаваше само с дистрибуция, тя започна да търгува, да продава на индустриални клиенти. Именно там липсваше договорка. Тя започна да иззема пазар от "Булгаргаз", което е предизвестие какво ще се случи в либерализиран пазар", обясни Илиян Василев. 

Според него в случая има повече политика, отколкото търговия.

По думите му от гледна точка на "Газпром" интересът им е да запазят максимално дяловете си на пазарите навсякъде, а тези дялове непрекъснато падат - Русия губи турския пазар, губи почти целия украински.

Заради това ще започнат опити да се възстанови Южен поток, а и Бургас Александруполис, за да се избегне Турция.

"Газпром" е в много тежка ситуация. От есента вървят много активни преговори между участници от България и "Газпром", заяви бившият посланик. 

По думите му след 2009 година не е направено нищо по отношението на диверсификацията.

"Благодарение на министър Петкова имаме интерконектори и това беше постигнато с доста големи трудности", заяви Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
7
 
! Отговори
Persona non grata преди 8 години
До Анонимен 93Монополостa е БЕХ. Неговите печалби на наш гръб ли пресмяташ? Защото аз ще ти ги пресметна веднага и тутакси.
73
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
монополиста прави на наш гръб по 50 ст от литър свръхпечалба. дневно се продават около 2.5 милиона литра гориво. не на увеличението на винетките,а прогонване на руската мафия от бг
72
6
 
3
 
! Отговори
Михал преди 8 години
До Анонимен 91Ти опериран ли си от мозък като Борисов и Василев или ДА?
71
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
великата расия ни клекна ФАКТ
70
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
каквито и тръби да правят,русия вече е необратимо към фалит
69
2
 
10
 
! Отговори
до 65 анонимен преди 8 години
Много точно си го написал.американците няма да разрешат на наште управници южен поток.защото руснаците искат след 2017г.след озтича договора с Украйна да спре газта по него защото той е продаден и е американска собственост и те вземат парите от транзита.Ако бъде построен южен или турски поток тръбата в Украйна ще пустее на загуба комресорни те станции цялото това оборудване ще е в тежест а не в печалба това е истината.
68
2
 
8
 
! Отговори
Persona non grata преди 8 години
Виждам, че освен засиленото присъствие на бащата на прогресивните българи и майка им Петковка, тук има засилено присъствие на блогуващи, на които са им написани репликите а`ла методиката на създаването на "заучената безпомощност", с която се управлява България, плюс някои други психологически прийоми за манипулиране на общественото мнение.Но въпреки всичко ще кажа. Един ден всичко ще стане ясно.Истината винаги излиза на яве. Няма тайно дело, което да не е открито пише в Библията. Вярвайте!
67
11
 
11
 
! Отговори
ха-ха-ха-ха-ха :))) преди 8 години
Путиту след като успя за 2 години да се обгради само с държави-врагове, започна да кляка. Южен поток беше спрян, защото беше чисто бандитско договаряне, без да отговаря на нито един от критериите за чиста сделка на ЕС. Сега като видя обаче, че всички мразят и презират *** и се отдръпнаха от нея, ще, не ще ще клекне да направи прозрачен и взаимоизгоден договора за Южен поток, както и да е напълно прозрачен и честен, а не както *** искаше - риба в мътна вода да лови
66
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
при най ниски акцизни ставки в ес за горивата имаме от най високите цени. вън руския монополист от бг
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 81: "Путин към Ердоган: Писна ми от българите!"...Бойко Днес : "Путин ни обича" !!!
64
0
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Тоа пост *** кара да са смея и да си отвора една биричка. :)))
63
6
 
10
 
! Отговори
късно е пути за кит преди 8 години
Путин: Българите са народ, достоен за презрение.2.12.2014гПутин: Ще освободим България за трети път.28.11.2015гПутин: "Учуден съм на беззъбата позиция на българското ръководство. Ние измислихме "Южен поток в техен интерес, а те не го пожелаха."-17.12.2015гПутин към Ердоган: Писна ми от българите! 4 декември 2014 "България може да се изяде от яд, че остава без "Южен поток". Да му е честита на Европейския съюз засилената зависимост от украинския транзит".
62
6
 
6
 
! Отговори
Опаляяя! преди 8 години
Къде са големите червени "разбирачи", да се изкажат по въпроса? Какво стана с великия Турски паток? А някякъв нагъл руснак май беше казал, "да ги е яд българите"!? Опаа, пръц!
61
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато Русия се управлява от КГБ кликата ще си стои в 19 век !
60
5
 
6
 
! Отговори
Persona non grata преди 8 години
Благодаря, че не изтрихте правото на ЕС... Какво имаме в случая, което никой не казва, да не мислим пък,че Персоната нон грата ще го каже. Имаме следното: Един тотален вертикален и хоризонтален картел (по дефиниция на ЕС) а именно БЕХ унищожава една малка фирма Овергаз без да спазва правото на ЕС и Третия енергиен пакет. The Cartel BEH, присвоява доставките и клиентите на малката фирма Овергаз.Има и друго. 51% от Овергаз са на Газпром. Надайте се за Южен потоk.
59
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на жужо ще му положат още една тръба в задния двор :)
58
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най - успешният мандат на Путин беше този на Медведев, а настоящия - абсолютна катастрофа ! Извод: Русия няма бъдеще с Путин.
57
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПУТИН ни клекна ще клатим мускалския дирникк
56
0
 
6
 
! Отговори
Persona non grata преди 8 години
Днес, стига ме трихте или не искате хората да разсъждават? Изразът вертикален монопол е израз на Европейската комидия аз леге. Защо го замествате със звездичси? Цензурирате легитимни изрази на ЕС?
55
3
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 години
И аз се опитвам да си въстановя онзи двадесетгодишния , ама не ще да стане.