Русия ще се опита да възстанови "Южен поток"

Москва губи турския пазар, както и целия украински
156
Русия ще се опита да възстанови "Южен поток"
Снимка: Булфото, архив

"Газпром" и Русия изпитват проблеми с Украйна и Турция и има опити да се възстанови проектът "Южен поток", а скоро ще започнат опити за възстановяване на "Бургас Александропулис", заяви пред Нова телевизия бившият български посланик в Москва Илиян Василев в коментар около кризата с "Овергаз" в навечерието на Нова година.

Още по темата

По думите му за Русия газовата търговия не е толкова значима, колкото търговията с петрол, а през Новосибирск и през Босфора минават около 60% от суровия нефт. 

"Това не е ситуация, при която Русия иска да остави без газ български потребител. "Овергаз" разшири периметъра на своята дейност. От една компания, която се занимаваше само с дистрибуция, тя започна да търгува, да продава на индустриални клиенти. Именно там липсваше договорка. Тя започна да иззема пазар от "Булгаргаз", което е предизвестие какво ще се случи в либерализиран пазар", обясни Илиян Василев. 

Според него в случая има повече политика, отколкото търговия.

По думите му от гледна точка на "Газпром" интересът им е да запазят максимално дяловете си на пазарите навсякъде, а тези дялове непрекъснато падат - Русия губи турския пазар, губи почти целия украински.

Заради това ще започнат опити да се възстанови Южен поток, а и Бургас Александруполис, за да се избегне Турция.

"Газпром" е в много тежка ситуация. От есента вървят много активни преговори между участници от България и "Газпром", заяви бившият посланик. 

По думите му след 2009 година не е направено нищо по отношението на диверсификацията.

"Благодарение на министър Петкова имаме интерконектори и това беше постигнато с доста големи трудности", заяви Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
11
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Заговори ли се за отношения между Русия и България все ще се намеси някой, дето *** му плаче за османско присъствие.
53
3
 
7
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
На нас не ни трябва газ имаме си Борисов.
52
3
 
8
 
! Отговори
Persona non grata преди 8 години
Да поясня и да поставя въпрос на тук блогуващите .В Русия, която била диктатура, тоталитарна и опетнена, гадна и изостанала държава, цените на ток, вода и газ се определят от Комисията по конкуренцията, чието (забележете) подзвено е техния КЕВР?В България Жаклен Коен(шеф на вертикалния и хоризонтален монопол БЕХ) и м-ра на Енергетиката (държавата) Петкова, се произнасят за цените на ток, газ, за доставките, за търговията с енергия?Кой от 2-та варианта е диктаторския и кой Пазарния?
51
4
 
13
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Само думите на този псевдоексперт , че имаме интерконектори са достатъчни за капацитета на разсъжденията му!
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕДНА ПАПУАСКА кина е 25 златни руски рубли и ще расте олигархо разбойническия бизнес модел на раша ще доведе до разпада на петролната им снежна джамахирия
49
0
 
0
 
! Отговори
до 46: капсолира преди 8 години
капсулира
48
0
 
15
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Точките на наша земя не ги пише Москва,а София- не забравяйте това. Инак "Южен поток" нека да бъде възстановен- ако ще носи полза на България (а покрай нея и на Русия)- нека,няма лошо интересът да бъде двустранен и печалбите- взаимноизгодни. Ако договорите за това ще се сключват по стария начин от русофили- не,благодарим! Но ако ще се сключват от Българи при строго съблюдаване интересите на България в дух на приятелство и взаимно уважение- всеки такъв договор ще бъде добре дошъл!
47
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сваленият от турците СУ напълно капсолира Русия, а КГБ рефлексите на кремълската клика отблъскват и най-голямите и доброжелатели !
46
2
 
9
 
! Отговори
до 41 аноним Пардон преди 8 години
Да не говорим за убийства. Вижте как убиха свидетелите по делото на Галеви в демократична, европейска, правова България.Да не говорим за другите убийства, които са ежедневие на икономическия фронт в България, който е криминален. И след като Василев служи на икономическия криминален фронт на България, то и той е криминал, и с право не се допуска да прекрачва границите на държавата Русия,в която министъра на енергетиката не се изказва за цената на тока, а това го прави Комисията по конкуренцията.
45
6
 
11
 
! Отговори
ГАЗ преди 8 години
А дано поумнеят наште дупетати, да спрат да се дупят на хамериканце и да направят всичко възможно да възстановят южен поток. И сега е момента да искаме повече пари от руснаците.
44
2
 
5
 
! Отговори
до 41 анонимен преди 8 години
До АнонименДа не говорим за убийства. Вижте как убиха свидетелите по делото на Галеви, в демократична, европейска, правова България...Да не говорим за другите убийства, които са ежедневие на икономическия фронт в България, който е криминален.И след като Василев служи на икономическия криминален фронт на България, то и той е криминал, и с право не се допуска да прекрачва границите на държава,която министрите на енергетиката не се изказват за цената на това го прави Комисията по конкуренцията.
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нито южен нито северен ще има докато джуджи е на власт паняли крепостни мужици
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сбогом Сашо Дончев, сбогом "Овергаз", сбогом стари олигарси ! Идват новите олигарси - Борисов и ГЕРБ !!! А за народа отново - трънки !!!
41
0
 
6
 
! Отговори
ЮП преди 8 години
ще е изгоден за нас ако държим и сме платили 50 % от тръбата и русия се съгласи в нашите 50% от обема да можем да пускаме и транзитираме каквато газ намерим за изгодна-руска,от бившите им републики ,от иран,втечнена а дори и наша ако открием по-големи залежи .така руснаците няма да могат да надуват цената,ще имаме възможност за диверсификация и всички ще спечелят .
40
9
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 години
яжте си нефта пийте си газа НЕ СТЕ НИ НУЖНИ бе алкаши
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНапротив, Северн Поток 2 е одобрен от ЕС. Имаше съпротива от Италиа (Южен поток е италианско-руски проекте, през България е само трасето) дори беше наредено на пудела Борисов да лобира - ето страната най-ощетена от Южен Поток подпрепя Северен поток 2 и нашия се цепеше в Брюксел колко е полезен Северен Поток 2 за Европа.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 34! Kakvo znaesh pak ti za Holandiq be? Jiveqt si kato Krale Holandcite! A nie Balgarite pochnah da bqgame ot glad i bezrabotica ot sobstvenata si Darjava!
37
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руснаците да си заврът трабата дълбоко в наглия и алчен дирникк
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимена А бе тези данни да не би пак палячовците от Пентагона да си ги получил, щото те станаха за смях пред журналистите незнаейки пак нищо: -за крим разбраха че имало зелени човечета чак на референдума, за възд.удари в Сирия разбраха от новините на СНН, за крилатите ракети калибър разпбара пак от новините , и от кумова срама казаха че половината паднали в Иран при което кореспондените им в СНН в Иран/ се пукнаха от смах.Великата им система Ейджис беще блокирана на печалното им корито Д.К.
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Persona non grataНапротив, щом някой е нежелан от РФ то явно е човек на честта и истината, защото такива там просто не търпят. Вижте Немцов - каза истината и го убиха като в средновековието на площада, пред кметството?!

Спонсорирани публикации