Български пробиотик стъпва на пазара в САЩ

Лекарството ни е способно да замести антибиотиците
5 яну 2016 11:44, Анисия Иванова
15
Български пробиотик стъпва на пазара в САЩ
Кирил Петков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Български пробиотик има шанс да стъпи на пазара на лекарства като първото био лекарство, способно да замести антибиотиците, каза Кирил Петков от Proviotic.

В сегмента на хранителните добавки, само в САЩ се конкурират над 2000 компании с около 200 хил. продукта, но много малко от тях инвестират в истинска наука. Повечето наблягат на опаковка и реклама, каза в ефира на телевизия Bloomberg TV Bulgaria Кирил Петков, акционер в Proviotic. Инвестициите в развойна дейност и наука, които прави компанията, са над 50% от продажбите.

"В момента компанията ни е на две години, но успяхме да достигнем продажби над 1 млн. долара и то само с един продукт", каза Петков и допълни, че краткосрочните им очаквания са за ръст над 5 пъти.

Целта беше да се инвестира в сектор, който е традиционно силен за страната ни и наред с това да влезем с някаква иновация в световния пазар. Решихме, че българското кисело мляко се знае от много години, но вместо да бъде на пазара като мляко - като тип храна, решихме да го представим като биопротектор. Продуктът, който е направен, се базира на българската бактерия Lactobacillus bulgaricus във веган вариант, обясни Петков.

Продуктът ProViotic се радва на вниманието и референциите на Опра Уинфри и Wall Streat Journal, но поради наводнения с хранителни добавки пазар и девалвиралото доверие у потребители и специалисти към този тип продукти, е необходимо да се работи в тясно сътрудничество с утвърдени имена в областта на науката.

"Чрез партньорства като нашето с Harvard University трябва да се докажеш като по-добър на пазара. Нашата цел е през следващите от 3 до 5 години да влезем с ProViotic на пазара на лекарства. Вече имаме клинични изследвания в ИСУЛ. Следващата стъпка e голям клиничен тест, като целта е да станем първото био-лекарство, което да замества антибиотиците", каза Петков.

"Целта ни е не да навлезем в най-лесните пазари, а в най-конкурентните“, категоричен е експертът.

Следващото голямо предизвикателство са аптеките на CVS в САЩ.

„Вече имаме подписан договор с 3500 аптеки в САЩ, но има няколко препятствия", сподели той. По думите му, предстоят проверки, според които "сравнително малката българска компания на четвърти километър“ трябва да докаже, че отговаря на стандартите на американските фармацевтични компании.

"Ако успеем да се справим със CVS ще бъдем първата българска компания, която е влязла на този пазар и продажбите ни ще скочат многократно", обясни Кирил Петков.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
дали преди 8 години
Все си мисля ,че ще ги изхвърлят от пазара.Колкото и да е добър нашият продукт,ония там са хиени. Уж ,че не покриват изискванията.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А и да добавя, щатите няма да пуснат продукт, който не е одобрен предварително, така че , за к'ви договори се говори? Локуми.. локуми.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ако се докаже, че поне в определени случаи заменя антибиотиците ще е тотален хит. Успех на фирмата. Все пак е българска.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Идеята на анти-биотика е да убие лошите бактерии в стомаха ти, докато идеята на про-биотика е да ти напълни корема с добри бактерии, които просто да се развият и техните колонии да изгонят лошите. Тоест в крайна сметка правят едно и също, и въобще не е толкова глупаво колкото звучи на незапознатите хора.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя провиотик струва 42лв за 24 хапчета. Дозировката за възрастни е 2 таблетки на ден. Не са познали с цената, да си го пият.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От вчера гледам във фейсбук се върти една сравнителна табличка на киноа и боб, та и тук същата работа. Разчитат на превзети хора с пари и без мозък. Аз също мога да се нарека веган, но когато се разболея не си давам парите за подобни безполезни *** или хомеопатия, а отивам на истински лекар да ми предпише истински лекарства ;)
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Потърсих в нета за тоя продукт...нищо не намерих в България :)Та въпроса ми е - кога този "български" продукт ще дойде на българския пазар?