До 3% скача цената на тока, но кога?

Шокови увеличения няма да има, обеща министър Петкова
5 яну 2016 15:00, Анисия Иванова
34
До 3% скача цената на тока, но кога?
Снимка: Reuters, архив

В рамките на 2-3% ще поскъпне електроенергията през 2016. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на телевизия Bloomberg TV Bulgaria по повод очакваното повишение на цената на тока след либерализацията на цените.

По думите й няма да има шокови увеличения с между 20 и 30%. Изключително много се спекулира с прогнозите за цената на електрическата енергия, посочи още енергийният министър.

"Наистина се спекулира. Всякакви коментари и прогнози, свързани с повишаването на електрическата енергия с между 20% - 30% са силно пресилени. Мисля, че ще има съвсем леко повишаване на цената на електрическата енергия. Може би 2% - 3% - нещо такова, но никой не може да се ангажира с точния размер на увеличението на цената на електрическата енергия", обясни министърът.

Повишението е естествен процес до достигане на реалната пазарна цена на електроенергията у нас, коментира Петкова.

"Цената ще се определя от най-обективния критерий - от търсенето и предлагането. Мога да кажа какви са цените на борсите в съседните страни - в Румъния цената на борсата е около 73,32 лева, цената на борсата в Чехия е около 80 лева, в Унгария е около 79 лева, така че това е пазарната цена", поясни министър Петкова.

​"В момента се работи, съвместно с експерти от ЕС, за изработване на критерии за защита на енергийно бедните хора в България. Няма да се предприеме нищо, което да доведе до шок в системата", добави тя.

До втората половина на годината няма да бъде прието нищо ново, за да се определи категорията на енергийно бедните хора, уточни министър Павлова. По думите й именно по това време ще дойде и увеличението на тока и подчерта, че всички стъпки ще бъдат предприемани обмислено, след оценка на риска от въвеждането на определени действия и мерки, за да се защитят потребителите и бизнеса.

Петкова коментира също и предстоящия заем на БЕХ, както и приоритетните проекти за 2016 година – интерконекторите с Гърция, Румъния и Сърбия, както и газовия хъб "Балкан".

Разговорът по темата чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на тия момчета. Благодарение на тях все още имаме ток, макар температурите да са под минус 10 градуса.
24
2
 
6
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Цената на тока трябва да скочи не с 3%, а само с 300% процента,така българина ще се научи да уважава свойте олигарси.Гърч и ниски доходи това ще ви оправи.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе симпатяги как нашите баби и дядовци със 180 лв пенсия да си платят тока, а лекарствата, а храната, а обувки за зимата, .... Геноцид
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ !Обаче *** да се сърди на Арменски поп.Никой не му е виновен. Да си отваря очите като гласува следващия път.
21
2
 
10
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Точно обратното. Когато имаше заводи и работеха, те бяха голям консуматор, което водеше до намаляване цената и за гражданите.Сега няма кой да поеме този буфер. Токът при намалено потребление е по-скъп. Себестойността му ще падне, когато се увеличи потреблението.Като се има предвид обаче, как управниците загробват България, това според мен ще стане точно на Кукуво лято.Оттук нататък цената на тока ще расте, докато стигне средноевропейската. Тоест докато киловата стане около 40 стотинки.
20
2
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
Тока ясно , а всичко друго ... тук говорим за стандарт и ние произвеждахме ядрена енергия която е най - евтината а промишлеността ни вече е умряла така че потреблението ни силно е спаднало .... а като няма търсене е редно и цената да е по ниска
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
21Има страни в които се "прави" от петрол - погледни в енциклопедия кой са най-големите централи на петрол - мазут. А съвсем е другия въпрос защо се прави скъп ток!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам да се увиличи тока и винетките само са тези заблудени овце, които гласуваха за герберастките крадци и некадърници. Защо трябва да страдат и нормалните българи, които не са на Тиквената хранилка.
17
2
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
Прав сте за съжаление. Цената на тока в България умишлено се държи ниска и под пазарната по обясними причини. Просто хората са бедни и трудно си плащат сметките. Ако се освободи цената ще стане страшно. Тогава голяма част от българите ще стоят на тъмно.
16
6
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 8 години
Мен, май не си ходил редовно на уроците по физика.Токът не се прави от петрол.Не е и картофи, които могат да се държат на склад за да се чака по-добра цена.Молете се само да се забави либерализацията, защото тогава ще изквичите на умрело.Реалната цена на тока е около 20 цента, в момента е около 9 евроцента.Всеки сам да си направи аритметиката какво ни чака.А това, че заплатите ни са африкански Тиквената компания хич не я интередруса.
15
2
 
12
 
! Отговори
men преди 8 години
Цената на петрола и почти всички стоки и суровини е на дъното на всички борси а ние пак ще увеличаваме цената на тока на какво основание. Направо се чудят как да извадят душицата на народа, винетки, гражданска отговорност, ток, нови данъци, осигуровки за 5 години назад.. за нещо което изобщо не е ползвано но трябва да се плати и какво ли не още... ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ ...КАКТО И 26 МИЛИАРДА ЗАЕМИ ЗА ПОСЛЕДНАТА ЕДНА ГОДИНА
14
2
 
8
 
! Отговори
Мишо бирата преди 8 години
#Оставка!!! И в панделата!!!!
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"че всички стъпки ще бъдат предприемани обмислено, след оценка на риска от въвеждането на определени действия и мерки, за да се защитят потребителите и бизнеса."Колкото обмислено увеличихте таксата за бизнеса, толкова ли? При вас обмислени стъпки НЯМА! Много стабилно се спеколира от страна на управляващите по отношение на цената, защото, да, цената на тока ще бъде в този диапазон, но когато добавиш "такса корумпирани управляващи" и тока, оп, станал по 3.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хмм има една тънка уловка - цената на тока в крайната потребителска цена е 35% върху нея се начисляват мрежови услуги, ДДС и.т.н. Което значи около 10% крайна цена за юзеро
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом министърката ни успокоява, че няма да има драстично увеличени, чакайте големия. Приказки за пазарни отношения как щяли да нормализират цените, са врели некипели. Още един картел се очертава. Не ни стигат хрантутниците между топлофикацията и нас, сега и борсичка за ток. Така че не чакайте нищо хубаво.
10
2
 
9
 
! Отговори
Оня преди 8 години
''До 3% скача цената на тока, но кога?''Май правилното заглавие трябва да бъде-До 3% скача цената на тока, но ДО кога?
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Волтова дъга да удари всичките ни управници !!!
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тикверански май е позабравил как си отиде през зимата на 2013. Май не са си научили урока гърбоушковците.
7
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина това червените каскети са много зле с акъла или главата не знам . Що за *** пропаганда е коментара на 8 . Просто ме е срам заради тях .
6
3
 
21
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
ГЕРБ: "Имаме воля ... да ви досъсипем !"

Спонсорирани публикации