До 3% скача цената на тока, но кога?

Шокови увеличения няма да има, обеща министър Петкова
5 яну 2016 15:00, Анисия Иванова
34
До 3% скача цената на тока, но кога?
Снимка: Reuters, архив

В рамките на 2-3% ще поскъпне електроенергията през 2016. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на телевизия Bloomberg TV Bulgaria по повод очакваното повишение на цената на тока след либерализацията на цените.

По думите й няма да има шокови увеличения с между 20 и 30%. Изключително много се спекулира с прогнозите за цената на електрическата енергия, посочи още енергийният министър.

"Наистина се спекулира. Всякакви коментари и прогнози, свързани с повишаването на електрическата енергия с между 20% - 30% са силно пресилени. Мисля, че ще има съвсем леко повишаване на цената на електрическата енергия. Може би 2% - 3% - нещо такова, но никой не може да се ангажира с точния размер на увеличението на цената на електрическата енергия", обясни министърът.

Повишението е естествен процес до достигане на реалната пазарна цена на електроенергията у нас, коментира Петкова.

"Цената ще се определя от най-обективния критерий - от търсенето и предлагането. Мога да кажа какви са цените на борсите в съседните страни - в Румъния цената на борсата е около 73,32 лева, цената на борсата в Чехия е около 80 лева, в Унгария е около 79 лева, така че това е пазарната цена", поясни министър Петкова.

​"В момента се работи, съвместно с експерти от ЕС, за изработване на критерии за защита на енергийно бедните хора в България. Няма да се предприеме нищо, което да доведе до шок в системата", добави тя.

До втората половина на годината няма да бъде прието нищо ново, за да се определи категорията на енергийно бедните хора, уточни министър Павлова. По думите й именно по това време ще дойде и увеличението на тока и подчерта, че всички стъпки ще бъдат предприемани обмислено, след оценка на риска от въвеждането на определени действия и мерки, за да се защитят потребителите и бизнеса.

Петкова коментира също и предстоящия заем на БЕХ, както и приоритетните проекти за 2016 година – интерконекторите с Гърция, Румъния и Сърбия, както и газовия хъб "Балкан".

Разговорът по темата чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
23
 
! Отговори
маке преди 8 години
до 55 лв са нищо ако излезеш с гаджето на кафе вечер,но..............ако не си ял три дена и си купиш един леб и парче сирене постановката се променяпо повод разсъжденията ти за 0.60 лв
4
3
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Оставка на Тиквата !На увеличението вече ще му казваме "либерализация на пазара" ... :)Тези излязоха по-големи крадци от всички досега. Факт !След като зимата закъсня с цели 3 месеца, при първия сняг пътищата остават непочистени, а парите са откраднати.Токът го вдигат постоянно. Хората вече не смогват да си платят сметките. Не си дояждат, за да спестят пари за Енергото.Докога ще търпиш, българино ? Докога ????
3
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе *** и злобен червен *** , ако е истина 3% на 20 лв. месечна сметка е 60 стотинки , ти затова ли си загрижен . Егати и неграмотните хора .
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е новогодишния подарък на герберите за народонаселението....
1
4
 
5
 
! Отговори
маке преди 8 години
ами я отдавна съм на лоени свещи греем се на вино и ракия и ако сакате по 50 лв направете киловато

Спонсорирани публикации