Една риба за 108 500 евро. Може – в Япония

Храните, които се предлагат за първи път през годината, се считат за късмет
5 яну 2016 20:55, Бойчо Попов
8
Една риба за 108 500 евро. Може – в Япония
Снимка: Ройтерс

Собственикът на японската суши верига Zanmai Кийоши Кимура ще има правото и през тази година да отнесе вкъщи най-скъпата риба тон по време на традиционното за Япония новогодишно наддаване. Кимура беше класиран на първо място по време на аукциона с цена от 14 млн. йени (108 500 евро) за тежащата 200 килограма риба от най-високо качество, предава DPA.

Рибата е три пъти по-скъпа от 180-килограмовия екземпляр от миналата година, за който Кимура плати около 31 хил. евро.

През 2013 г. собственикът на ресторанта наддаваше в конкуренцията на ресторант от Хонконг до около 1,2 млн. евро за една риба. Hidden Field

Традиционно първият за годината аукцион през януари на известния рибен пазар Tsukiji в Токио е важна част от новогодишните празненства в Япония и на него често са отбелязвани рекорди.

Рибата от вида червен тон е ценена заради изключителните си вкусови качества при приготвянето на суши.

Всяка година Кимура се опитва да спечели на търга Tsukiji най-добрата червена риба тон. Тазгодишният екземпляр е хванат на брега на севернояпонския град Ома. Японците предпочитат да ядат месото на рибата сурово под формата на суши или сашими. Страната е най-големият потребител на продукти от морски дарове, като консумира около 80% от хванатите в Атлантическия и Тихия океан риби от вида червен тон. В повечето случаи рибата се преработва на суши.

Намиращата се в Тихия океан риба, наречена също северноатлантическа риба тон или червена риба тон, е застрашена от изчезване. В допълнение, бързите хищни риби обикновено са значително обременени от тежките метали, които се натрупват в тяхната мускулна тъкан през годините поради начина им на живот и тяхната възраст.

Тазгодишният търг за Нова година е последният в 80-годишната вече традиция на рибния пазар Tsukiji в Токио. През тази година той се премества в по-модерно място в южната част на столицата. Дневните сутрешни търгове на пазара Tsukiji привличат хиляди чуждестранни туристи от години.

Още подобни новини - в Invesor.bg


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
vivian преди 2 години
Вярно е, рибата е вкусна, но е силно замърсена.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали рибата е от фукушима ама е ги живеят по 100 години. Вместо 150кг прасе колни си една 200кг риба, преди това изпечи сакето и наложи зеуйето. Тури я у буркани и пей сърце. Ама така си е седни си на възглавницата там къде я имаш за стол маай саке мези риба и зеуйе. Това е живота братче :)
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Храните, които се предлагат за първи път през годината се считат за късмет."
-----------------------------------
Ето заради такива суеверия, на които вярват шу*умигите, някои по- умни печелят доста....
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таз година 200кг, догодина 2000кг от развъднико Фокушима
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купуваш я, режеш едно кубче и направо в реактора. Стига за двеста години.