2016-а – поредната с икономическа неопределеност

Божидар Данев: Митът за социална държава трябва да бъде разбит!
Обновена: 6 яну 2016 20:52 | 6 яну 2016 20:52, Анисия Иванова
5
2016-а – поредната с икономическа неопределеност
Снимка: Dnes.bg

2016 започва със сериозна икономическа неопределеност, която идва по вътрешни и външни канали, коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев пред Bloomberg TV Bulgaria. Смущенията във вътрешния канал идват от неясното нормативно творчество на нашите законодатели, които непрекъснато генерират нови идеи и това кара бизнеса да бъде напрегнат, коментира той.

Заради тази несигурност вече четири години в България има хроничен недостиг на инвестиции и те се осъществяват само с публични средства или средства от европейските фондове.

Той коментира и заявката на премиера Бойко Борисов за ръст от 4,5% от БВП през тази година след близо 3%, очаквани за 2015. "Никой не анализира за сметка на какво ще бъдат постигнати тези 4.5%. Да вземем още 15 млрд. заеми?", запита реторично Данев.

"Ние имаме увеличение на приходната част на бюджета (за 2015 - б.р.) с 2,85 млрд. лева. Отнесени към 84 млрд. лева, това е 3,37%. Това означава, че имаме ръст на БВП за сметка на приходната част на бюджета," каза той. Данев отбеляза по-добрата работа на НАП и митниците, които отразяват изсветляването на икономиката и намаляването на контрабандата. Но посочи, че увеличението на приходите се дължи също така на увеличаването на доходите и на минималната заплата, което натоварва работодателите. "Да, администрацията работи по-добре, но, за голямо съжаление, ние не създаваме нов продукт", обобщи той.

Според шефа на БСК външната среда също съдържа заплашителни сигнали. Той посочи кризата с бежанците, ограниченията по Шенген, спада в китайската икономика. Китай има по-голямо влияние от САЩ, тъй като е в основата на международната търговия, подчерта Данев. По думите му положителните фактори са планът "Юнкер" за 350 млрд. евро и спадането на цената на енергийните ресурси.

По думите на Данев митът за социалната държава трябва да бъде разбит. Всички бежанци искат да отидат там, където има големи социални помощи. Ако се върнем в България, социалните разходи са 14% от разходната част на бюджета, каза той. "Трябва ли да провеждаме такава политика, това полезно ли е за българския просперитет?, запита Данев, според когото социалната политика в България и Европа трябва да бъде преразгледана.

Той коментира и т.нар. данък уикенд. "Владислав Горанов е прав, че има сериозни деформации, когато определени собственици на фирми изграждат къщи, купуват яхти или ползват активи за сметка на фирмата и така избягват облагането", каза Данев. Но, по думите му, мярката се прилага необмислено. "Поради неподготвеността на нашите парламентаристи те бяха против вижданията на Горанов да бъдат оглеждани активи над 5000 лв. Това означава, че се сведохме до активи до 700 лв. Как ще бъде администрирано това? Отваряме вратата за натиск и корупция", смята той.

Народното ни събрание непрекъснато генерира изменения в законите, обобщи Данев. Само през миналата година са предложени над 390 изменения и допълнения на законодателството в България.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Социална тъпотия, аз искам да лежа и държавата да се грижи за мен и да ми дава...
3
0
 
6
 
! Отговори
Биго преди 8 години
Социална държава трябва да има - това е най-добрата държава, но тя трябва да не е либерална а ексклузивна тоест тя трябва да е насочена към нацията, към народа за да стимулира увеличаване на хората от тази нация селективно. А не да е безогледна социална от което да се възползват малцинства и африканска и ислямистка *** домъкнала се незнайно откъде. Трябва да се отхвърли съвсем либерализма който ни влече към дъното и да се създава демокрация която НЕ е либерална - пример Орбан.
2
1
 
1
 
! Отговори
Bulgarisstanec UK преди 8 години
Iskame BSP, Bat Boiko ne otdelq dostatachno ot biudjeta za da mogat da se razmnojavat bratqta
1
1
 
13
 
! Отговори
Бял Данъкоплатец преди 8 години
Доста българи потъркваха ръце доволно при гръцките кризи с външния им дълг.А така като гледам ние се движим по същия сценарий.Изкуствен ръст с цената на заеми???Кое му е ръста тогава?Накрая всички ''бизнесменски'' фамилии в България ще си бият камшика към Женева и Малдивите а ние ще се самоизядем .Това го можем най добре.

Спонсорирани публикации