КЕВР започва спешна проверка на "Овергаз"

Компанията пред ЕК: "Газпром" злоупотребява с монопола
6 яну 2016 16:07, Деляна Петкова
9
КЕВР започва спешна проверка на "Овергаз"
Снимка: Reuters, архив

Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР) започва извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на "Овергаз Мрежи“, съобщиха от енергийния регулатор. Причината за това е кризата със спрените газови доставки от страна на "Газпром Експорт" към българската компания.

КЕВР следи развитието на възникналата в края на миналата година ситуация. Още в първите работни дни регулаторът е изслушал представители на "Овергаз Мрежи" и "Булгаргаз", които са дали подробности около постигнатата договорка, която гарантира непрекъснатост на газовите доставки за клиентите на частното дружество.

Припомняме, че от 1 януари 2016 година "Газпром Експорт", която е дъщерно дружество на "Газпром", спря доставките за "Овергаз".

Още по темата

Със заповед на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов регулаторът започва извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на "Овергаз Мрежи" АД. В случай на възникнала необходимост, Комисията за енергийно и водно регулиране има готовност да изпълни функциите си съгласно действащото законодателство, в рамките на своята компетентност, се казва в съобщението.

Вчера Euroactiv съобщи, че Европейската комисия е получила писма от "Овергаз" по повод спрените доставки на газ. Говорител на комисията е потвърдил, че тя е получила писма по проблема. До комисията са изпратени две писма от "Овергаз", пише Euroactiv. Първото е с дата 23 декември 2015 г., а второто - от 30 декември 2015 г. В тях се казва, че спирането на доставките на газ при действащ договор, без предупреждение, е злоупотреба от страна на "Газпром" с монополното му положение на българския пазар.

Според "Овергаз" това действие в нарушение и на европейските директиви. "Подозираме, че съвпадението на интереси между БЕХ и "Газпром" е политическо мотивирано от желанието да се реанимира "Южен поток" в светлината на сегашните отношения между Русия и Турция", казва изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев пред Euroactiv.

Според представени в публичното пространство документи няма заявки за природен газ от страна на българското дружество от 1 януари 2016 година. Съобщението на "Газпром експорт" е, че трябва да бъдат изяснени "търговски въпроси, натрупани в годините". От "Овергаз" пък заявяват, че нямат задължения към руската компания и изпълняват задълженията си по договорите.

"Газпром" всъщност притежава дял от 50% от капитала на "Овергаз". Затова и веднага се появиха спекулациите, че с тези действия "Газпром" ще се опита да придобие изцяло българското дружество.

"Булгаргаз" в качеството си на обществен доставчик в момента осигурява природен газ и за клиентите на "Овергаз". Компанията има 55 хил. битови абонати и към 3 хил. стопански клиенти.

Европейската комисия вече проверява "Газпром" за нарушения на антимонополното законодателство. Едно от изискванията на ЕС е доставчикът на газ да бъде отделна компания от газоразпределителното дружество, както припомни и бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още за икономика четете в Investor.bg


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
e преди 2 години
Тодоровчето ще установи,че всичко е по-вече от наред. Милото Светле много милее за метанчовците и за веитовчетата. Нали от там папка и то многоооооооооооооооо папка
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както винаги "От Русия с любов",ама много.
4
6
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
С РУСКИТЕ МАФИОТСКИ КОМПАНИИ И СТРУКТУРИ БЪЛГАРИЯ Е ДОКАРАНА ДО РАЗРУХА / ЦЕНАТА НА ГАЗА, ОТКРАДНАТИТЕ 2 МИЛАРДА ЕВРО ОТ БЕЛЕНЕ , ОТ АЕЦ КОЗЛУДУЙ / НЯМА ЕДНА НОРМАЛНА СДЕЛКА С ТЯХ ! НЕ СЕ ЗНАЕ ЗАЩО ОЩЕ ГИ ЧАКАМЕ ????? ДОКОГА ????
3
6
 
4
 
! Отговори
роси преди 2 години
В последните две - три години Русия сериозно дестабилизира нашата страна, не без помоща на много българи в различни институции и партии ! Те са се продали на руските интереси .Нашите секретни служби не противодействат навреме, а по някога и бездийстват ! НЯМА ДРУГО РЕШЕНИЕ, ОСВЕН ИЗГОНВАНЕТО НА РУСКИТЕ АГЕНТИ И БЪЛГАРСКИТЕ ИМ ПОМОЩНИЦИ! !! И ТО СПЕШНО !!!!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КЕВР с такива специалисти като на Шушулов боклука Виктория няма да може нищо да каже. Извадка от заседание на КЕВР "В. Джерманова отговори, че преводът е направен от Б. Петракиева. Той е изготвен през 2013 г. и сега само е редактиран с новите неща, които са постъпили в Комисията." - няма акъл да оправи грешките от преди години, а иска да се оправдее с друг. Некадърница, но заема място на някой който ще работи. С подарени дипломи това е положението.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"спирането на доставките на газ при действащ договор, без предупреждение, е злоупотреба от страна на "Газпром" с монополното му положение на българския пазар."

Всеки който се заиграва с руските бандити го чакат големи главоболия и фалит.