Задава ли се краят на Шенген

Не става дума за рационални аргументи, а за емоции
6 яну 2016 21:31, Бойчо Попов
36
Задава ли се краят на Шенген
Снимка: Ройтерс

Хилядите пътуващи служители, които всеки ден пресичат границата между Дания и Швеция, са възмутени от връщането на граничния паспортен контрол. Тези проверки им струват време и пари. Много от засегнатите дори обмислят да се преместят да живеят в съседната държава. Въведените отново гранични проверки пречат и на икономиката в отдавна срасналия се в едно цяло пограничен район. Затова мнозина си задават въпроса дали това не е краят на Шенген, пише в свой анализ за Deutsche Welle Барбара Везел.

Преди почти 30 години в малкото винарско селце Шенген, където се събират границите на три държави - Люксембург, Германия и Франция, беше подписано едноименното споразумение за Европа без граници. Отдавна винопроизводителите от двата бряга на граничната река Мозел отглеждат заедно своите лозя. Но сега Шенген заплашва да се превърне в символ за провала на Обединена Европа. Hidden Field

Наред с единната европейска валута - еврото, Шенгенското споразумение е смятано за едно от най-големите постижения на ЕС. Отдавна на мястото на старите граници възникнаха големи ареали, където животът тече сякаш границите не съществуват. Там, където навремето имаше бариери и паспортни контроли, сега хората си живеят като съседи на една и съща улица.

Всичко това сега може да изчезне, ставайки жертва на усилията за ограничаване на мигрантските потоци. И ако шведското правителство действаше рационално, то би трябвало да си зададе въпроса дали няма да му излезе по-евтино да продължи да приема бежанци, отколкото да върне граничния контрол и по този начин да срине напълно износа и да убие икономиката в граничните региони?

И точно в това е и проблемът. Защото тук не говорим за рационални аргументи, а за емоции: усещането е, че държавата губи контрол и че тя трябва да се брани срещу чужденците. Към това се прибавя и носталгичният спомен за едно минало, в което проблемите се решаваха чрез вътрешно капсулиране.

Изглежда, че при всичките си успехи по пътя на своето обединение, европейците са запазили стария си манталитет. Винаги, когото стане напечено, те търсят спасение в националната държава от миналото. А политиците в ЕС се предават до голяма степен без борба. С изключение на една Ангела Меркел, те само наблюдават втрещено възхода на десните популисти, без да оказват никаква съпротива. Вместо да обяснят на хората колко много могат да загубят, политиците от всички бои в Стокхолм, Париж и Копенхаген се подчиняват на натиска отдясно.

Втренчването в Източна Европа, нарочена за твърдина на политическия регрес, ни направи слепи за това, че десните популисти са и сред нас. Те са силни и в либералния доскоро Север, надигат се заплашително и в съседна Франция. Тяхната разрушителна сила се усеща в почти всички европейски страни. Заради това оптимизмът на германския канцлер може да претърпи корабокрушение.

Малко преди Коледа на срещата на върха в Брюксел Меркел изрази надежда, че Европа ще успее да се справи с предизвикателството, наречено от нея "експоненциална крива", а страните-членки ще разберат, че е необходима солидарност по бежанския въпрос. Дотук обаче това не се е случило още. Напротив дори: повечето правителства са готови да понесат икономически и политически щети, вместо да си сътрудничат за намирането на конструктивни решения - за да не изглеждат отстъпчиви по бежанския въпрос.

Може ли Шенген да бъде спасен? Планираните общи контроли по външните европейски граници, общата европейска миграционна политика и много други прекрасни идеи за спасяването на Европа на отворените граници може да се забавят. Съмнителната сделка с Турция, която трябва да ограничи наплива на бежанци, също не облекчи много ситуацията. А усилията за постигане на мир в Сирия се застрашени от най-новия конфликт между Саудитска Арабия и Иран.

Перспективите са мрачни. Годината започва лошо за Европа и в ситуацията е трудно да бъде внесена и капчица оптимизъм. Ако през следващите месеци не ни се удаде да спрем негативната динамика, 2016 година може да стане една истинска "annus horribilis" (кошмарна година) за Европа. 

Още подобни анализи четете в Investor.bg


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Избор преди 2 години
Брюксел сборище на наркомани.Европарламента е пълен с депотати от типа Бареков. Смисъл нулев. Само ядене и пиене и по малко бело. Купон но до кога?!
23
0
 
0
 
! Отговори
Пайк преди 2 години
САЩ и чичо томовата колиба са толкова прости че не заслужават вече да са световен лидер. Как ще правиш нов световен ред когато драпаш към стария?!? Дали ще организират метежи за да разгромят правителствата в ЕС тепърва ще разберем.
22
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Типичен пример "На черното да викаш бяло!" - 1 милион мигранти БЕЗ ДОКУМЕНТИ влезнаха в ЕС и пак си бръщолевят за Шенген!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото което виждам да се "ЗАДАВА" са глупави джурналя и такива бугаре.
Добре че от Бг НИЩО не зависи че иначе да сме затрили целият свят.
Ама то Бог на бодлива крава рога не дава.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще изчакат още 1-2 години да се напълни ЕС със джагали, и после ще затворят границите със огради навсякъде, да не могат да избягат. ХИТРО А? По европейски.......
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натовците да дигат кокошките към Краваристан
Тук е Европа
Да се качват на свойте подвижни Ковчези и да се изнасят от Европа
18
21
 
5
 
! Отговори
у ууу ууууyшита преди 2 години
Европа ще е цяла и стабилна, и собствена армия ще си има. А руснаците горкичките ще ходят на море в Мозамбик, само с тях не са се скарали.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да Меркел ще я срине ако трябва и не заради шепа Араби а за това че ЩЕ ПРЕДПОЧЕТЕ ДА ЗАГУБИ ЦЯЛА.ЕВРОПА ОТ КОЛКОТО САМО ГЕРМАНИЯ
ВИЕ НЕМЦИТЕ ЗА БУДАЛИ ЛИ ГИ ИМАТЕ
”ЩЕ ЯДЕТЕ И ЩЕ ПИЙТЕ” ПРЕДИ ДА ВИДИТЕ ГЕРМАНИЯ УНИЗЕНА И РАЗОРЕНА
БЪДЕТЕ СИГУРНИ
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожертва ли меркел Европа заради шепа арабски изнасилвачи или да? Много тъжно :(
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА!
14
24
 
7
 
! Отговори
Абдул Карим преди 2 години
Преди векове Европа колонизираше, грабеше и тормозеше. Сега е ред на Европа да бъде колонизирана, грабена и тормозена.
13
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
идва бандата на зъболекарите.
12
26
 
4
 
! Отговори
Ахмет преди 2 години
Обединена Европа може да има само и единствено в рамките на Ислямския Халифат. Като не пожелахте да приемете Турция навремето, сега Турция ще приеме вас.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой в къщата си не иска Гости който да определят нещата в Собствената му Къща
по същият начин стоят нещата между Сащ и Европа
Сащ се меси в Вътрешната Политика на Европа чрез ЕВРОКОМИСИЯТА И ТРОЙКАТА
ТА ЗАТОВА В СЛУЧАЯТ ЕВРОПА ГУБИ ПОВЕЧЕ ОТ САЩ
АКО ЕВРОПА МОЖЕШЕ ОТ СВОЯ СТРАНА ДА СЕ НАЛАГА НА САЩ КАКТО ГО ПРАВЯТ ТЕ
например Европа налага на Сащ да се допускат в Сащ КУБИНЦИ,МЕКСИКАНЦИ,БОЛИВИЙЦИ ПЕРУАНЦИ и др.
НЕЩАТА НЯМАШЕ ДА СТОЯТ ТОЧНО ПО ТОЗИ НАЧИН
Германският Дълг е към Федералният Резе
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да има Шенген ако Има МеждуЕвропейски Граничен Контрол по Външните Граници на Европа
Както Междусъюзническа Европейска Армия и Политика
НАТО става излишно в Случаят и напуска Страните и Базите си в нея оставя Европа да Определя своята Политика
и спира да се меси в Вътрешната Политика на която и да е Страна Членка в Него
9
0
 
26
 
! Отговори
к преди 2 години
Представете си преди окончателно да падне да ни приемат официално .ХАХАХАХ.А Кунева какво прави още в правителството .Свир ,свир ,свир ......... Тъпаци .
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хилядите били възмутени?! Като почнат да ги шибат талибани и да ги гърмят с бомби много бързо ще отвикнат да са възмутени.Датските *** не можели да ходят свободно да си правят гей-партита в Швеция.Дали ще го преживеят?Пътуване без граници и контрол е просто една алкохолно хипарска утопия.На тоя свят има към 3 милиарда дето са горе-долу цивилизовани а останалите 7 милиарда са по-близо до животните отколкото до хората като нрави,разбиране за живота,поведение и всичко останало.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа без граници а ? А когато отидеш в Англия те гледат на криво, защото си Българин от ония дето идват да ти вземат мястото. Излизат всичките вкупом там управляващи ЕС и казват да ние искаме мигранти(инженери, лекари, учители....)Те искат една страна да обучи някого да вложи пари в него а когато е в трудоспособна възраст да отиде да трупа блага за други понеже там вероятно може да е по-платен..... Покрай сухото ще дойде и мокрото ЕС не ги искате ама те не ви и питат ... а някои дори ги викат!
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошо, лошо хайде сега европейците към Русия
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва защото някои го предизвикват умишлено!