Златото изпрати слаба 2015 г.

Слаб ръст имаше предимно на развиващите се пазари
6 яну 2016 11:37, Бойчо Попов
4
Златото изпрати слаба 2015 г.
Снимка: Ройтерс

 Златото изпрати 2015 г. със спад в цената от 11% и това беше трето поредно годишно понижение. На платформата Comex на борсата New York Merkantile Stock Exchange златото приключи търговията на ниво от 1 060,40 долара за тройунция в последния ден от миналата година.

До 2012 г. златото се радваше на десетилетие бичи пазар, стимулиран от редица фактори: стабилен ръст на развиващите се пазари, който насърчава потребителското търсене, интерес от страна на централните банки с цел диверсификация на резервите, финансови иновации, които улесняват покупките на злато, както и глобалната финансова криза и последиците й.  

През 2015 г. обаче беше доминирана от слаб ръст именно в развиващите се пазари, най-вече в Китай. Международните пазари бяха доминирани и от централните банки, тъй като се очакваше Федералният резерв на САЩ да повиши лихвените проценти за пръв път от близо десетилетие. Това до голяма степен обяснява поевтиняването на благородния метал, тъй като по-високите ставки правят долара по-привлекателен за инвеститори, които искат по-висока доходност.

„2015 г. беше впечатляваща година за пазара на злато, със силно търсене от страна на централните банки, азиатските пазари и европейския пазар на инвестиционни кюлчета и монети", казва Алистър Хюит от Световния златен съвет пред изданието Commodities Now.

"Интернационализацията на китайския юан и увеличената прозрачност на китайските златни резерви ще продължат да подобряват пазара и през 2016 г. Ролята на златото на актив, който разнообразява портфолиото, и на инвестиция убежище ще продължи да бъде ключова заради рисковете от висока ликвидност“, допълва Хюит.

Фактори за динамиката в цената на златото в началото на 2015 г. бяха конфликтът в Донбас и стартът на програмата на ЕЦБ за количествени облекчения. През лятото пък Гърция за пореден път беше изправена пред фалит и в продължение на няколко седмици имаше сериозна опасност закъсалата държава да излезе от еврозоната. Hidden Field

Междувременно с ескалирането на конфликта в Сирия драстично се увеличи и имиграционният поток към Европа, което постави на изпитания не само политическата воля на стария континент, но и възможността да се приемат и интегрират толкова много бежанци.

През юли цената на жълтия метал спадна с 6,72, което беше най-големият месечен спад от юни 2013 г. насам.

През септември Фед изненада пазарите, като не вдигна лихвените проценти, което доведе до ръст в цената на благородния метал. При следващото си заседание централната банка на САЩ оправда очакванията, но в противоположната посока – че ще изчака с ключовия ход. След поредица добри данни за икономиката обаче Джанет Йелън в крайна сметка вдигна лихвените нива в средата на декември.

По всичко личи, че 2016 г. отново ще бъде годината на централните банки и за златото. Този път ключов фактор ще бъде темпът, с който Фед ще пристъпи към затягане на паричната политика. Консенсусната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, e че това ще се случи с четири увеличения с по 25 базисни пункта.

Валентина Григорова-Генчева, директор на отдел „Злато и нумизматика“ в Първа инвестиционна банка, прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria цена от 1200 долара за тройунция през 2016 г., но при условие, че има относително спокойна геополитическа ситуация, както и овладян бежански поток. А в първите дни от новата година напрежението в Близкия изток вече расте, след като Саудитска Арабия прекрати дипломатическите и търговските си отношения с Иран. 

Oще икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: пазар на златото
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Куци Кьорави Сакати преди 8 години
Що ни злато и иманекато винаги сме си шаране?
2
0
 
0
 
! Отговори
Gogo преди 8 години
Не е лошо да имаш златце, но да не се прекалява. За тази година 1300 USD/oz.
1
1
 
2
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
А бе от 6000 години златото си е ценено!Има ли причина да бъде пренебрегнато сега?Всички валути са под въпрос и статуквото се крепи с неистови усилия.Понижението е резултат от евр.ейските игрички-първо го държаха евтино с години,поизкупиха го,вдигнаха цената и сега продават с тройна печалба.Само че инфлацията си върви и под 1000 няма да падне(както се прогнозираше).Интересното е,че при изостряне на някоя военна криза,петрола и суровините падат,ама златото подскача-що ли?