Българинът няма да обеднее от влизането в еврозоната

Хампарцумян: В ЕС се живее най-хубавия живот!
Обновена: 8 яну 2016 16:09 | 8 яну 2016 15:14, Анисия Иванова
159
Българинът няма да обеднее от влизането в еврозоната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съотношението кредити – депозити в българската банкова система е 90/100, обясни пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор и председател на УС на Unicredit Bulbank Левон Хампарцумян. Това говори за ниско търсене на кредити, обясни той.

Хампарцумян заяви, че очаква умерен ръст на кредитирането, като се имат предвид прогнозираните 2-3% ръст на икономиката през новата година.

Отрицателните лихвени проценти за свръхрезервите са меки инструменти за повишаване кредитирането, но той не е основен, каза Хампарцумян. Не могат да заменят повишаването на икономическата активност в реалната икономика и по-качествените бизнес проекти, допълни той.

Според оценката му българската икономика не е най-зле в ЕС. "В Европа има 3-4 държави, които са по-зле от нас и 5-6, които са като нас. Това, че сме членове на ЕС е само преимущество. Но ако влезем в състезание със собственото си минало, означава, че сме загубили. Нашият стремеж трябва да е сравнение с най-добрите. Колкото и да изглежда трудно и сложно", смята той.

Ако имаме трудни ситуации около нас, а сме остров на стабилност и просперитет, по естествен начин привличаме хора, които искат да инвестират, да живеят тук, да работят, каза още Хампарцумян.

"При положение, че банките са ликвидни или както някои смятат - свръхликвидни - с много депозити и ниско търсене на кредити, намаляването на основната лихва до отрицателни стойности не означава автоматично, че тези пари ще бъдат раздадени на всеки, който ги пожелае. По-важно е да имаме работеща, растяща икономика и апетит за потребление", обясни банкерът.

"От друга страна днес лихвите са по-ниски от 2008 по време на кризата. Засега тенденцията е такава до момента, в който централните банки - Фед, ЕЦБ решат, че инфлацията става опасност. Най-мощният инструмент за борба с инфлацията е вдигане на лихвите", допълни той.

По думите му амбицията ни трябва да бъде да сме пълноправни и водещи членове на ЕС. Затова трябва по-бързо да влезем в банковия съюз с всички ангажименти - политически, военни, икономически, които това би породило.

"Една държава със 7 млн. население в прекрасна климатична зона не може да изпитва затруднения да си купи 5 самолета или 2 кораба", смята той.

Ние трупаме всички негативи от фиксинга ни към еврото, без да виждаме облагите от това, че де факто използваме единната валута, заяви финансистът.

"Българинът няма да обеднее, като влезем в еврозоната", смята той и допълни, че сега "поемаме жилото, без да имаме меда“.

"В Европа живеят около 500 млн. души, които живеят най-хубавия живот на света - като климат, стандарт, подредба", каза банкерът и заради това той смята, че разпад на еврозоната е невъзможен.

"Няма как изведнъж тя да стане пепелище, напротив ще се намерят силите и начините да се намери новият баланс и ние трябва да сме част от това - в А отбора, не в Б и С отбора", завърши Хампарцумян.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари