Българинът няма да обеднее от влизането в еврозоната

Хампарцумян: В ЕС се живее най-хубавия живот!
Обновена: 8 яну 2016 16:09 | 8 яну 2016 15:14, Анисия Иванова
159
Българинът няма да обеднее от влизането в еврозоната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съотношението кредити – депозити в българската банкова система е 90/100, обясни пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор и председател на УС на Unicredit Bulbank Левон Хампарцумян. Това говори за ниско търсене на кредити, обясни той.

Хампарцумян заяви, че очаква умерен ръст на кредитирането, като се имат предвид прогнозираните 2-3% ръст на икономиката през новата година.

Отрицателните лихвени проценти за свръхрезервите са меки инструменти за повишаване кредитирането, но той не е основен, каза Хампарцумян. Не могат да заменят повишаването на икономическата активност в реалната икономика и по-качествените бизнес проекти, допълни той.

Според оценката му българската икономика не е най-зле в ЕС. "В Европа има 3-4 държави, които са по-зле от нас и 5-6, които са като нас. Това, че сме членове на ЕС е само преимущество. Но ако влезем в състезание със собственото си минало, означава, че сме загубили. Нашият стремеж трябва да е сравнение с най-добрите. Колкото и да изглежда трудно и сложно", смята той.

Ако имаме трудни ситуации около нас, а сме остров на стабилност и просперитет, по естествен начин привличаме хора, които искат да инвестират, да живеят тук, да работят, каза още Хампарцумян.

"При положение, че банките са ликвидни или както някои смятат - свръхликвидни - с много депозити и ниско търсене на кредити, намаляването на основната лихва до отрицателни стойности не означава автоматично, че тези пари ще бъдат раздадени на всеки, който ги пожелае. По-важно е да имаме работеща, растяща икономика и апетит за потребление", обясни банкерът.

"От друга страна днес лихвите са по-ниски от 2008 по време на кризата. Засега тенденцията е такава до момента, в който централните банки - Фед, ЕЦБ решат, че инфлацията става опасност. Най-мощният инструмент за борба с инфлацията е вдигане на лихвите", допълни той.

По думите му амбицията ни трябва да бъде да сме пълноправни и водещи членове на ЕС. Затова трябва по-бързо да влезем в банковия съюз с всички ангажименти - политически, военни, икономически, които това би породило.

"Една държава със 7 млн. население в прекрасна климатична зона не може да изпитва затруднения да си купи 5 самолета или 2 кораба", смята той.

Ние трупаме всички негативи от фиксинга ни към еврото, без да виждаме облагите от това, че де факто използваме единната валута, заяви финансистът.

"Българинът няма да обеднее, като влезем в еврозоната", смята той и допълни, че сега "поемаме жилото, без да имаме меда“.

"В Европа живеят около 500 млн. души, които живеят най-хубавия живот на света - като климат, стандарт, подредба", каза банкерът и заради това той смята, че разпад на еврозоната е невъзможен.

"Няма как изведнъж тя да стане пепелище, напротив ще се намерят силите и начините да се намери новият баланс и ние трябва да сме част от това - в А отбора, не в Б и С отбора", завърши Хампарцумян.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Няма да обеднее, разбира се.
119
0
 
1
 
! Отговори
Немо преди 8 години
Българинът (обикновеният), вероятно кой знае колко повече не може да обеднее.Но за сметка на това, българският банкер, още по-неприлично ще забогатее.
118
0
 
0
 
! Отговори
111 преди 8 години
Повече от тва накъде?
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости и залъгалки. Когато влезем в еврозоната, средният българин ще получава вместо 600 лв. някъде около 300 евро. И с това той трябва да се конкурира съссредния германец, чиито социални помощи само са над тази сума?
116
0
 
0
 
! Отговори
GENERAL B преди 8 години
DO GOSPODINA: KAK SE KAZVA I KOI GO POZNAVA AZ MISLA CE TOI NEMA DA OBEDNEE NO BG SELANINAT TOZ OT GRADA DA DA DA I TOS SIGURNOST KA STE ZIVEE S PENSIA OT 220 LEVA'?OH POSLE VSIKI AMA VSILIBG GRAZDANI OT 1936 DO 1945 GODINA SA ZABRAVENI OT DARZAVATA NE DA DAVAT PO40 LEVA PODIGRAVKA A BONUSITE PO MINISTERSVA LETAT I NEXRANIMAIKOVZITE U NASCIAT PARLAMENT SA MNOGO SEGA I ONEZI TURZI STE SI NAPRAVAT 2 PARTIA A NIE STE GLEDAME TOVA E
115
0
 
1
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До ShoppПзнавам много работещи ...с характери манталитет на клошари ..... това че работиш не значава че си много по добре от клошар .......народът ни е доведен до там че има манталитета на клошар ...за хляб и 200 лв премия е готов в "кофата с *** " не само главата си да вкара ами целия да влезне Демокрация Либерализъм Капитализъм ...те ни Европата ...лошото е че и младото поколение израства с лошарски манталитет ...!!!
114
0
 
3
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Повече от 25 години ни лъжат че като влезнем в Европа ще се оправим и ще заживеем по добре ...повече от 25 години българина е на ръба на мизерията и е най бедния в Европа бай Тошо не ни лъга толкоз комунистите не ни лъгаха толкоз колкото съвременните капиталисти и бнакери !!!!По медийте се опитват да ни убедят че българия се оправя ...мани пулират ни ...а народа гладува
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БГА Балкан,Кремиковци,Иван Костов-Мавъра.Бързо забравяме.Пречи ви валутният борд,защото не можете да грабите от смяната на курсовете,пречи ви лева,искате евро,не ви отърва да давате лихви по депозитите,а Бойко иска да извади спестяванията на хората от банките.Ако стане напечено първи ще се изнесете при офшорните си сметки.
112
1
 
6
 
! Отговори
Когато преди 8 години
Когато банкер те посъветва нещо - прави обратното!
111
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Явно,тук коментарите са в една посока-черногледство.Българско,без нито един описан що-годе читав аргумент,безсловесно и безнадеждно.В такъв случай,щом е толкова лошо да сме в ЕС,"другари",каква е алтернативата-опашки,празни магазини,купони,изходни визи и "ура"за нискочели "вождове".Това ли е?Благодаря.
110
0
 
4
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
_!_ за цялата банкерска *** ...
109
0
 
8
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Левоне, ти срама нямаш ли?Какви ги плещиш? Може да кажеш, че" българинът по-беден от това което е, може да стане само по-беден" Ако го бе изрекъл - можеше и ръка да ти целуна Като си толкова умен, защо не обясниш на баба ми, която сега получава пенсия 200 български лева,как ще забогатее, като тези пари станат 102 евра и 27 евроцента ? Ти защо не се опиташ да живееш с такива пари поне едно тримесечие, че да ти видя хаира !? Това е да си банкер! Хората край теб да умират от глад - дреме ти !!
108
0
 
9
 
! Отговори
egoist преди 8 години
Този егоист явно говори за себе си. Със заплата от 200 000 на месец той ръси глупостите, които му диктуват.
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
evrozonata shte e nadgrobnata plocha za balgaria.
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ShoppУмните и мислещи хора в България са много често клошари, а останалите са избягали отдавна. Ако величаеш като "умни и мислеши" разните бандити, мошеници, закриляни от държавата шмекери на едро, то си напълно прав - за да си бандит имафиот не може да си глупав,само дето си ПРЕСТЪПНИК, и често твоите те просват на асфалта.
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав си Хампарцуями, в Европа се живее най-хубаво, а България е в Европа, следователно в България се живее най-хубаво. Как ти харесва силогъзмът Хампи, а тъй като ти получаваш месечно 50 пъти повече от добре платен специалист, значи ти пък живееш най-хубаво от най-хубавото. Знаеш ли как се нарича това, което плямпаш - ГАВРА с милиони българи, които вземат 500 лева. А лихвите по влоговете, не по заемите, не сравнявай с 2008, та те са 3 пъти по-ниски от при соца - под 1 % - ГНУСЕН ОБИР ОТ БАНКИТЕ
104
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРИЗОВАВАМ всички да си преместят или дръпнат парите от Unicredit Bulbank както направих аз.За да разбере тази ГНИДА истината за нещата в България.
103
0
 
7
 
! Отговори
ъ преди 8 години
Именно след приемнето на еврото за БАНКЕРИТЕ СТА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ХУБАВО ДА ЖИВЕЯТ В ЕС И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРУДНО ЗА САМИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ. С нищо не ви е излъгал горкия човек нали самия той е БАНКЕР И ГО Е ИЗПИТАЛ НА ГЪРБА СИ Жалко за европейците но на който не му харесва да си ходи ТОЛКОВА АРАБИ ЧАКАТ ДА ДОЙДАТ НА ТЯХНО МЯСТО -ЕВРОПЕЙСКА ЦЕННОСТ СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА И ТЕРОРИСТИ С КАПИТАЛИ
102
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има нещо знаково и в имената на хората,и в професията им, и в акъла на тези,които ги назначават и управляват!Колко загадъчно звучи:Изпълнителен директор на банка -другаря "Хампи...цуни-тамян"....Има и други букви в името- ама те са за благозвучие...Е такива хампита превърнаха цветуща България в пустош...Но-Господ...и Призракът,бродещ из "Европа и света"-си знаят работата...
101
1
 
18
 
! Отговори
до платените тъпчовц преди 8 години
До MoranbongТочно на това се надяваха всички,обаче стана,както ще стане и в БГ ! ОГРАБВАНЕ! Я,хитреци,що не питате "патило" ! Питайте обикновени хора от западните страни,какво е станало след еврото! Недей да гадаеш,питай !

Спонсорирани публикации