20 шефове на горски стопанства са освободени

Десислава Танева: Уволненията са за незаконна сеч!
Обновена: 11 яну 2016 12:38 | 11 яну 2016 12:30, Анисия Иванова
18
20 шефове на горски стопанства са освободени
Десислава Танева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Над 20 ръководители на горски стопанства са освободени. Уволнения има и в Софийски регион и поводът е пропуски в охраняването на Природен парк "Витоша". Това каза земеделският министър Десислава Танева пред Bloomberg TV Bulgaria. През 2015 наказаните в системата, включително и освободени, са 300. Причината е, че взети политически решения не са изпълнени на по-долно ниво.

"Мога да кажа, принципно какви са нарушенията на един от директорите в софийски регион - пропуски в охраната на поверената му територия на управление. Има установени допуснати добиви и незаконни сечи", обясни министърът.

Другият тип нарушения, заради които са предприети уволненията, са занижен финансов контрол и разпиляване на обществен ресурс, каза още Танева.

Министърът коментира и работата по усвояването на евросредства.

"През миналата година МЗХ написа наново две програми – Програма за развитие на селските райони и Програма за морско дело и рибарство. Първата вече стартира и за бизнеса. Тази година ще стартира и втората", каза Танева.

"Новата програма беше отворена с общо 4 мерки, три от които за бизнеса", обясни министърът. "Те бяха затворени при изключителен интерес - между 2 и 4 пъти по-голям заявен интерес за субсидии, отколкото бяха предвидени бюджетите на съответните прозорци по мерките".

"Геополитическите спорове и различни политически решения се отразяват тежко на земеделския сектор", каза още Танева. Тя обясни, че ембаргото за Русия е повлияло на цените на земеделската продукция. "Фактът, че основното европейско производство на някои земеделски стоки бе насочено именно към този пазар, доведе до силен натиск върху цените на този тип продукти и намаление. Все още няма данни за обратен устойчив тренд при тези цени", каза тя.

Десислава Танева коментира и новия проект за сертифицираща агенция, която по думите й ще гарантира сигурност за изплащане на субсидиите на земеделските стопанства. Проектът е на етап изготвен проект и устройствен акт, който е обект на обществено обсъждане.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ДЪРЕВ преди 8 години
ЗНАЧИ. КОЙТО Е ХВАНАЛ НАЙ МНОГО ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СЪС НЕЗАКОННОТО СЕЧЕНЕ,ТОЙ Е НАЙ ВИНОВЕН,КОЙТО НЕ Е ХВАНАЛ, ПРИ НЕГО НЯМА ТАКИВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ,ХА,ХА,ХА
12
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 8 години
СЕГА НАИСТИНА ЩЕ ОСТАНЕМ БЕЗ ГОРИ,КАТО ЗНАМ КАКВО ЛАПАНЕ СТАВА И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПРЕ.
11
0
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
"Каката да види и във врачанско, наоколо, какви ТИР-ове с дървесина бръмчат, колко каруци си преминават спокойно край "патрулиращите" полицейски коли, тогава да си прави свободни съчинения ..."Дървената" министърка е на светлинни години от реалността - поне да беше млъкнала, госпожо!
10
0
 
8
 
! Отговори
Денито преди 8 години
Поголовна сеч има не само на Витоша и при едно по-задълбочено разследване ще лъснат още шефове на горски стопанства, които не си изпълняват задълженията
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво стана , спре незаконната сеч ли ? Не е ли по логично да се ограничи или забрани поне за градовете отоплението с дърва ?Ама сме *** и си унищожаваме горите
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
уволняват не когото трябва, всички знаем кой стои зад изсечените гори, прикриват се и вината върху уволнените, не може да ни излъжете!
7
2
 
24
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
А какво стана с колите за по 200 бона?
6
1
 
8
 
! Отговори
Zarnenacultura преди 8 години
Za takava magliva lajliva informacia za bg narod, ministarkata moje da litne kato gugutka.
5
1
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Ръководството на парк "Витоша" т.н. "повод за уволненията" бе очевидно корумпирано и в топли връзки с Цеко Минев. Същия който имаше единствен в България интерес от изкореняването и изсичането на борчета и елхи на писта "Лалето",които ски съоръжения са негови там. За което споменатото ръководство се правеше на ни чули, ни видели понеже багерите там изглежда бяха прозрачни!
4
0
 
30
 
! Отговори
az tam преди 8 години
А за четирите джипа по 200000 купени от съученика ти Деси? Или мониторите им на задните седалки са въпиеща обществена необходимост?Айде нема нужда от крокодилски сълзи. Просто новите директори ще са като старите и още по-големи спасители на гори и предани на няКОЙ /в случая не е Пеевски като че /.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лелеееее....Тази кака, ако направи проверка в Монтанско за главата ще се хване и ще си подаде оставката.
2
0
 
21
 
! Отговори
Батакист преди 8 години
А с някой осъден и опандизен няма ли да се похалиш?
1
0
 
30
 
! Отговори
Bit преди 8 години
Реалната ситуация - махнах предишните щот много са се огушили, сега е ред на мойте хора!