$400 млрд. струват отложените петролни и газови проекти

Те са ударени най-силно заради високите им цени на рентабилност
14 яну 2016 14:00, Виктория Тошкова
13
$400 млрд. струват отложените петролни и газови проекти
Снимка: архив Ройтерс

Енергийните компании са отложили разходи за почти 400 млрд. долара по нови петролни и газови проекти от срива на цените на петрола насам, с което отлагат бъдещо производство от милиони барела петрол на ден в райони като Мексиканския залив, Африка и Казахстан, коментира Financial Times.

В проучване, публикувано в четвъртък, енергийната консултантстка къща Wood Mackenzie казва, че развитието на 68 големи проекта, или еквивалента на резерви от 27 млрд. барела петрол, са били отложени, докато компаниите се опитват да намалят разходите и да защитят плащането на дивиденти.

Последните данни показват, че размерът на отложените капиталови разходи по проекти, чакащи одобрение, почти се е удвоил от юни насам, от 200 млрд. долара до 380 млрд. долара. Производството на петролни течности от 2,9 млн. барела на ден – колкото е добивът на суров петрол на Кувейт, няма да бъде стартирано преди началото на следващото десетилетие.

Безжалостното разпродаване в началото на годината на петрола сорт Брент, който се срина с над 70% от пика си през лятото на 2014 г. от 115 долара до около 30 долара на барел, близо до 12-годишен минимум, е довело до ново спешно намаляване на разходите.

Американският суров петрол заличи ръста си в сряда, след като седмичен доклад показа, че резервите на Cushing, ключов пункт на доставка, са нараснали до рекордно ниво.

„Бюджетите на компаниите са се свили драстично, а инвеститорите се насочват към тези със сериозни съкращения на разходите“, сочи докладът на Wood Mac. “В резултат на това има нарастващ списък от отложени развития на проекти на нови и разработени полета, които изискват значителни инвестиции“.

Сред това, което консултантите наричат „мрачни“ прогнози за „по-голямата част“ от тези полета – много от които са скъпи дълбоководни проекти, само една малка част от проектите вероятно ще бъдат стартирани през тази година, като се очаква разходи за милиарди долари да бъдат отложени.

„Тази реакция е на екстремна самозащита“, казва Ангъс Роджър от Wood Mac. “Ще видим още отложени проекти през следващите шест месеца. Тенденцията ще продължи“.

Списъкът с отложени проекти включва разработки като полето Johan Castberg в Норвежко море на Statoil, Mad Dog 2 на ВР в Мексиканския залив и втората фаза на огромното поле Кашаган в Казахстан, което се разработва от международен консорциум.

Списъкът е нараснал с една трета през последните шест месеца, като средната цена за постигане на рентабилност на проектите е 62 долара за барел. Дълбоководните проекти формират над половината от тези забавяния – от 17 преди шест месеца до 29 сега.

Подобни разработки са ударени най-силно заради високите им цени на рентабилност, големите първоначални капиталови нужди и „относителната липса на гъвкавост“, казва докладът. Проектът Appomattox на Royal Dutch Shell в Мексиканския залив бе един от няколкото одобрени през миналата година, като цената му за постигане на рентабилност се оценява на 50 долара за барел.

Още за цената на петрола можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 8 години
колко барела петрол могат да се купят с 115 долара сега пи 30$/ барел и преди при 115 $/барел. 3.5 барела груба сметка сега и 1 барел при 115 при 115$/барел. Щавене на кожи е всичко!
10
0
 
1
 
! Отговори
koko преди 8 години
не 70 % а три пъти е по евтин барел петрол сега не лъжете хората!?
9
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Чудесно, хем по малко щети на природата, хем петролните гиганти поне малко ще позагубят влияние. А за потребителите по-евтино гориво. Win-win...-win както му викат западняците.
8
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България има енергоносители, газ, петрол и шистов газ.Ушанките обаче, чрез продажните червени гъ..зо..лизци не направиха нищо, за да използваме това богтство.Браво на Румъния и на Полша не допуснаха да ги шантажират!
7
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРедставяте ли си, колко са ни драли алкохолиците с пет пъти по-солени цени на петрола и газта?Нека паднат още малко цените, а тогава ще ми ядат....!
6
2
 
5
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Спомнете си какво стана след финансовата криза от 2008-големите ев.ре.йс.ки банки изкупиха на безценица почти целия сектор в САЩ!Тотален банков монопол.Сега същото е на път да се случи и с петролната индустрия.И после,като свърши войната с Русия,познайте какви ще са цените!
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ предупреждава: "Ако във вашата страна няма демокрация, но има петрол и газ- ние ще дойдем при вас!"
4
0
 
8
 
! Отговори
pulsator преди 8 години
Никой не ги е карал от лакомия да бързат с проектите се!
3
0
 
10
 
! Отговори
Либертоносец от НПО преди 8 години
Дреме ви, и без това нещата тръгнаха на зле! За да върви икономиката трябва да има живи 10-15 милиарда души а то се задава война и то апокалиптична!
2
1
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Еми прав си-иначе ще гръмне и тази що-годе доходоносна индустрия в Сащ.И ще им остане единствено военната индустрия.А и без това икономиката им се държи само на раздутият долар.Та така-я С.Арабия-я Катар или Оман-или Кувейт.Абе ще намерят американците кого да треснат
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо случайно е пропуснато да отбележът тоталният провал на шистовата революция в САЩ--и да споменът че за последните 3 месеца фалираха почти 40% от шиистовите американски фирми....САЩ неможаха да надуят поредният икон.балон-затова сега ще минат на старата изпитана практика--войната.Да видим коя ще е следващата "демократизирана"държава с петролни находища.Май е време да обвинят С.Арабия че подпомагат ИД.....скоро ще видим...

Спонсорирани публикации