Новак: Южен поток е спрян, не се водят и преговори

Руският министър комуникирал с Теменужка Петкова, но не и по този проект
15 яну 2016 09:16,
26
Новак: Южен поток е спрян, не се водят и преговори
Александър Новак. Снимка: архив, Ройтерс

Южен поток е спрян и не се водят никакви преговори или действия по този въпрос. Това заяви руският енергиен министър Александър Новак пред БНР.

Новак припомни, че проектът е спрян не по инициатива на руската страна.

Още по темата

Слухове за подновяването на проекта Южен подог се появиха преди дни, когато български всекидневник писа, че самият премиер Бойко Борисов се е похвалил за това пред свои приближени. Според тогавашната информация работата по газопровода трябваше да се възобнови до няколко седмици.

Ден по-късно руският "Известия" писа, че Русия е готова да поднови преговорите с България по проекта. ЕС допуска подновяването на строежа на тръбата и след официалното одобрение на проекта от Еврокомисията Русия ще започне преговори за връщане към него, уверени са експертите, цитирани от изданието.

Въпреки това обаче и от Москва и от София опровергаха медийните информации. "Проектът "Южен поток" е в историята, на дневен ред е газовият разпределител "Балкан", обяви премиерът Бойко Борисов по време на блиц контрол в парламента в сряда.

Според Борисов още при обявеното от президента на Русия Владимир Путин спиране на "Южен поток" и заявката, която той даде от Анкара с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за започване на алтернативния "Турски поток", се е знаело, че той няма да се реализира.

Александър Новак заяви още, че той е в постоянен контакт в различни форми на комуникация с българския енергиен министър.

Новак обяви още, че страната му не планира да намали експорта на нефт от Руската федерация през тази година. Според него прогнозната цена на "черното злато" през 2016 година ще се движи в диапазона между 30 и 50 щатски долара. На въпрос дали Русия би участвала във възможна срещата на страните от ОПЕК през периода февруари-март министър Новак, заяви че няма за сега такава договорка между Москва и държавите от петролния картел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
1
 
! Отговори
стан преди 8 години
Южен подог
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кавото сами си направим не може и дявол!що ни треба да си избираме тиква за водач?
12
1
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 17,аха, от една измислица-премислица и една фалшива снимка Р. Кънев вече е доказан обратен. Тва като дето няква от Крим вчера ли оня ден заснела Божиите ръце в небето, което доказвало, че еди какво си, пък то било снимка от 2010-та. Доста е жалък кутевизмът, доста
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 17Ти от отбора на атакуващите кремълски подлoги ли си ? Плачеш за руските интереси ?
10
6
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 14,тия дългове, колега, ако въобще са взети, са взети за да бъдат върнати други дългове, нещо май не следиш нещата.
9
2
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
моя грешка - 4 пъти по-ниски цени, а при нас пада с 1/4. Ама то акцизите, ама то преносът, айде Улеви Гьотеборг бих казал - Вальо Златев феодалства, а на Росенец няма нашенски митничари
8
3
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До тяза кои хора щеше да е от полза? Гледай, че сега при 6 пъти по-ниски цени на петрола у нас е 2 лв при 2,70 при 120 долара за барел. Лукойл е най-големият монополист у нас, не отчита никакви печалби, топлофикация (захранва се с газ) дере поне по кожа на сезон. Цялата врътка на Рассия бе да заобиколи УКрайна и да направи всякакви проекти за азерски и катарски газ безсмислени с тия безумни 65 млрд куб годишно. Чак законите ни пишеха от Газпром, а ние щяхме да връщаме пари 25 години.
7
0
 
3
 
! Отговори
cc преди 8 години
Кой си ти да казваш, че е спрян бе?БГ Чък Норис казва, че ще се строи, значи да слушате и да изпълнявате... ааа
6
1
 
7
 
! Отговори
чукча преди 8 години
Одисей,по твоята логика през България никога не би се построило нищо,защото тръбите минавали през украински и/или турски води...Ами ако руснаците бяха приели този Трети енергиен пакет(каквото и да значи тази глупост), през кои води щеше да минава тръбата?
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да стигне до България тръбата трябваше да мине през ТУРСКИ ИЛИ УКРАИНСКИ ВОДИ до 18. 03. 2014 г. От тази дата насам българската и руската изключителни икономически зони имат обща точка на границата.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как искате Борисов да разреши строежа?От една страна е ЕС,които ти дават 21 милиарда да си хи харчиш(крадеш) на воля и след като свършат да се изуеш ни лук ял,ни лук мирисал.А другото е да дадеш приходи за години напред на държавата, обаче губиш контрол върху тези пари защото няма да си вечно на власт.Човек,който не мисли за България как би постъпил?
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На дневен ред е газовият разпределител "Балкан"!Там ще се събира азерски, румънски и български газ, а така също и втечнен газ от терминала в Гърция.Ако руснаците искат да участват и ако могат да предложат конкурентни цени, да заповядат. Да си строят тръби, да използват стари, тяхна си работа.Ако пък не искат да участват, желаем им здраве и късмет.
2
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега в руските медии коментират, че след като толкова искаме газопровода, да извадим пари и го построим по дъното на Черно море. Защото когато руснаците предлагаха да го строят, тиквата се правеше на важен, а сега се сетил като луд за ризата си. Да кара газ от Катар, Туркменистан, Азърбейджан....
1
9
 
20
 
! Отговори
тя преди 8 години
Жалко , много жалко е за България , че не се осъществи този проект , който щеше само да е от полза за хората! Но кой мисли за българското благополучие? Щом управляващите не се интересуват от интересите на държавата си , никой няма да ни помогне!

Спонсорирани публикации