КЗП забрани на GSM-оператори да не спират договори

Ако съдът потвърди решението, ще завалят дела срещу търговците
16
КЗП забрани на GSM-оператори да не спират договори
Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита на потребителите забрани на два от телекомите да отказват на абонатите си без каквито и да било договорни или правни основания прекратяването на контрактите си с тях. Търговците обжалват заповедите.

Още по темата

Единият от операторите отказва разтрогване на договорните отношения, ако клиентът му не подаде заявлението за прекратяване в обекта, в който го е сключил, съобщиха от КЗП.

Подобна уговорка не е залегнала в условията на оператора, с който потребителят се съгласява при обвързването си с търговеца.

Другият телеком пък принуждава потребителите да отправят типови предизвестия за прекратяването на контракта.

Независимо от обстоятелството, че общите условия на дружеството допускат писменото предизвестие да бъде подадено, както по образец, така и в свободна форма, на практика търговецът изисква от абоната си да попълни бланка - "Допълнително споразумение" към договорите по образец, който се предоставя в търговските му обекти.

Освен това заявлението трябва да се подаде точно месец преди изтичането на договора. В противен случай той не се прекратява.

Тези действия на търговците неоснователно създават трудности на потребителите и представляват нелоялни търговски практики. КЗП е категорична, че те следва да бъдат преустановени.

В случай, че съдът потвърди решенията на контролния орган, потърпевшите от действието на тези практики могат да претендират за обезщетения по съдебен ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
barobg преди 7 години
най-гадни са "ТЕЛЕНОР" ЗАПЛАХИ ЗА НЕУСТОЙКИ ...ИЗМИСЛЕНИ ДОГОВОРИ (ПОДПИСАНИ ОТ НЕЗНАМ СИ КОЙ)... оБАЖДАТ СЕ , И УЖ ДА КОМЕНТИРАТ ТАРИФНИТЕ ПЛАНОВЕ..ЗА ДА ВИ "НАХУЛЯТ" НОВО СПОРАЗУМЕНИЕ .ЕСТЕСТВЕНО С ПО-ВИСОКА ТАКСА И УЖ ПОВЕЧЕ МЕГАБАЙТИ. ТАРАТАНЦИ, КОЛКОТО МЕГАБАЙТА ДА ВИ Е ИНТЕРНЕТА, ВСЕ СВЪРШВА ЗА ДА СИ ПОРЪЧАТЕ "ДОПЪЛНИТЕЛНО"НОМЕРА ОТ СЕЛСКИ ВЕЧЕРИНКИ.ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ "ТЕЛЕНОРЦИ"
11
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Рекета на телекомите ще продължи докато има такива псевдо новини -" Някакви телекоми, някъде рекетират потребители..." Няма ли конкретика кои са аджеба тия телекоми, писаното по-горе са просто празни приказки!
10
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Рекета на телекомите продължава.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7Наскоро прекратих договори с Telenor - нямаше такива простотии.
8
0
 
38
 
! Отговори
Ментел са единият преди 8 години
но това дори не е най-големият им опит за прецакване на абонати. На мен например при опит за прекратяване на договора ми обясниха, че съм с валиден двугодишен договор, въпреки че последно съм подписвал с тях нещо през 2008г. Когато поисках копие от договора ме мотаха 2 месеца и ми предоставиха нещо на което няма ЕГН, номер на лична карта, новият ми адрес от 4 години и беше подписан като от първолак с моите инициали които дори не ми влизат в подписа. Резултатът беше жалба и ми прекратиха договора
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакви договори! Зареждам толкова, колкото ми е нужно. Мина времето на договорите. Щом искат абонати, да свалят цените.
6
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са Глобул и Мтел
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виваком е единият.
4
0
 
67
 
! Отговори
Праз преди 8 години
Телекомите са в ГЪРЧ! Селско мислещите им "мениджърчета" се опитват се с всякакви неморални техники да задържат перманентните спадове в печалбите, но уви не става и не става. Хората без телефони няма да останат, но в ерата на интернет и свободните разговори забравете за печалбите от преди десет години и влезте в настоящето.
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който е имал проблеми да не се чуди ами да ги съди. На мен няколко седмици преди да ми изтече договора направо отидох в другия оператор за да ги сменя и да ми прехвърлят номера, стана без никакви проблеми. Няма смисъл да ходите при сегашния си оператор и да се обяснявате с *** в магазинтие им и да ви разиграват.
2
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо не казват кои са операторите с лоши практики?
1
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
точно така, сега в парламента ако нейой гъкне и да се трепа!