Не можеш да стигнеш до работа от сняг? Обезщетение!

Ако вземете участие в спасителни работи - в пълен размер
8
Не можеш да стигнеш до работа от сняг? Обезщетение!
Снимка: архив, БулФото

Кодексът на труда предвижда обезщетение за работещи, които не могат да стигнат до работа заради бедствие, напомнят от Главната инспекция по труда.

Работодателят трябва да изплати на хората, които не могат да стигнат до работата си, 50 на сто от брутното трудово възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани да работят, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата за страната.

Ако работникът или служителят е взел участие в спасителните работи при бедствие, му се заплаща пълният размер на брутното трудово възнаграждение. Причините за неявяването на работа и участието в спасителните работи се установяват от кметството, от общинския съвет или от друг държавен орган.

Предотвратяването, овладяването и преодоляването на последиците от бедствия са сред малкото случаи, в които според Кодекса на труда се допуска полагането на извънреден труд по изключение.

Той обаче се заплаща по общия ред за полагане на извънреден труд, тоест работодателят трябва да плати повече за извънредните часове.

Работодателите са длъжни също да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите от неблагоприятните климатични условия.

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия и да прецени доколко тези неблагоприятни климатични условия могат да застрашат живота и здравето на работниците му, и да вземе съответните мерки.

Сред мерките могат да бъдат промяна на работното време, въвеждане на по-чести почивки, промяна на типа работа, като се възлага такава, която е по-безопасна при дадени условия, осигуряване на подходящи лични предпазни средства, на помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма, топли напитки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Врели некипели.
5
1
 
18
 
! Отговори
бат Васко преди 8 години
За да го вземеш това обезщетение ще трябва да минеш през 10 инстанции. Някой ако успее, аз ще му дам още толкова.
4
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей ако има как бугарина да скатае да не работи и да му платят ще е боК. Сакън да се не мине и да не настине и да намери начин да му платят и да скатае. Дано се затрие тая мизерна държавица и всички живеещи в нея.
3
2
 
12
 
! Отговори
conservator преди 8 години
тези комунисти от ГЕРБ пак не са разбрали КТ. Извънредния труд се заплаща от работодателя само ако бедствието е причинило щети на работодателя и с този си труд работника ги е предотвратил. Извънреден труд. които работника е положил, за да мете снега или да поправя вреди от друго бедствие в полза на общината, народа или вражеска или приятелска страна, не се заплаща от работодателя, а работника ако е могъл да се яви на работа, но не го е направил му се налага дисциплинарно наказание.
2
2
 
5
 
! Отговори
маке преди 8 години
само за седение цената на петрола падна под 0-та в уса-то а при нас неке и некеи още да питам на мен кат ми е началник жената кво праим она неке вино да ми сипе вие за паре думате
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ей на това се вика рахат, плувне в код кафяво докато е гъсто заради студа и да го водят "бедствие", развива се стокхолмски синдром и се оскотява доволно

Спонсорирани публикации