Недовършената работа на Европейския съюз

Сред най-спешните въпроси е мигрантският
Обновена: 19 яну 2016 22:29 | 19 яну 2016 22:16,
13
Недовършената работа на Европейския съюз
Снимка: Ройтерс

Налице е куп недовършена работа в Европейския съюз (ЕС), а един от въпросите, който трябва да бъде разрешен скоро, е мигрантският. Това коментира финансовият министър на Австрия Ханс Йорг Шилинг по време на форума на списание Euromoney за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), който се провежда във Виена.

„ЕС е силен в разговорите, но слаб в резултатите. Трябват резултати. Но имаме и голям проблем с прилагането на резултатите“, заяви той.

Шилинг визира проведените дискусии за създаването на единен банков съюз, за съюза на капиталовите пазари, за директивата за преструктуриране на банки и единния фонд за гарантиране на влоговете в Европа, като каза, че те все още не са факт въпреки разговорите, и затова работата по тях не е довършена.

Другият въпрос, който по думите на австрийския министър също може да остане нерешен, ако не бъде взет предвид, е мигрантският въпрос. Шилинг определи бежанците като по-големия проблем от Гърция, заради която европейските финансови министри се срещаха 21 пъти в рамките на месец.

„Дали Европа ще се събере толкова често заради проблема на бежанците?“, попита риторично той и добави, че разходите на Австрия за интеграция на бежанците възлизат на около 1 млрд. евро.

По думите му неразрешените проблеми повдигат въпроси от ранга на това какво е бъдещето на ЕС, дали страните ще останат негови членки, на втора, трета или на друга скорост да се движи съюзът и др.

За една година в ЕС са влезли 1,5 млн. мигранти, като 1,3 млн. са се насочили само в три страни - Германия, Швеция и Австрия. Финансовият министър каза това на фона на въведения контрол по границите на Австрия в началото на седмицата.

„20 хил. души на ден прекосяват австрийската граница. Достигнахме лимита си, въпреки че някои само преминават. Това е проблем, който трябва да решим. Затова е нужно европейско решение на проблема в идните месеци“, призова Шилинг.

В коментара си той каза, че единният банков съюз е необходим за Европа, но той е недовършен, защото не всички страни са приели напълно директивата за преструктуриране на банки. В тази връзка Шилинг добави, че дискусията за създаване на единния фонд за гарантиране на влогове няма почва, преди да е приложена напълно директивата за преструктуриране. Шилинг не е против единния фонд, за разлика от Германия, но той трябва да стои най-отгоре,“да е на върха на напълно завършения единен банков съюз“.

Има трудности при хармонизирането на капиталовите пазари в рамките на ЕС, когато страна като Великобритания казва, че никога няма да се присъедини към еврозоната, каза още Шилинг по трудния въпрос със съюза на капиталовите пазари.

Финансовият министър на Австрия посочи, като едно от предимствата на монетарния съюз е еврото. „То само по себе си е успех“, каза той, но с известна загриженост.

По негови думи като цяло връщането на решаването на проблемите на национално ниво е голямата опасност за „проекта за мир, стабилност и създаването на международна политическа и икономическа сила – ЕС“.

Коментарите на Шилинг идват на фона на добрите коментари за икономическата ситуация в по-голямата част от страните в ЦИЕ, които изказват участниците в конференцията на Euromoney, в сравнение с положението на развиващите се икономики, например.

„Преди години Австрия бе обвинявана, че има големи експозиции към ЦИЕ, но цифрите за растежа сега доказват, че няма поводи за притеснения“, каза Шилинг и добави, че за съжаление не сме решили всички кризи, съществуващи поне през последните 6 години, визирайки тежкото състояние на Русия, Украйна, Турция, Бразилия, Китай, основно заради които се опасяват пазарите в момента.

Още по темата може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде де, пратете я тази общо европейска армия на границите с Гърция и Турция, по бреговете на Италия, Франция е Испания.Това искат народите на средна и източна Европа, които са си патили от ислямски завоеватели. И турските султани, както и сега ИД , са обявявали свещена война, за да се изтрепват глрупаците в името на 100-те девици.Не било лесно,. Не е лесно, защото всички се страхуват от фрау Меркел. А тя какаво ще има против, като по този начин ще спре притокът на бъдещиубийци и изнасилвачи.
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко лесно го закриват ЕС неграмотни и необразовани хора в този сайт . Разбиването на ЕС ще доведе до нови войни и проблеми между държавите . Но какво да обясняваш на тъпун..гери .
2
1
 
17
 
! Отговори
456 преди 8 години
До ВасилевИ твоето изперкване е стабилно виждам!И кравистан да изчезне от лицето на Земята, ти пак ще си прещиш глупостите!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Недовършената работа на ЕС я започна фюрера.