Ниските данъци не стигат за привличане на инвеститори

Има нужда от още преференции, според Лукарски
19 яну 2016 17:37,
9
Ниските данъци не стигат за привличане на инвеститори
Снимка: БТА

Ниските данъчни ставки у нас вече не са достатъчни за привличане на чужди инвеститори. Необходимо е да предоставим допълнителни преференции за инвеститорите. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на 10-та годишна среща на бизнеса с правителството.

Още по темата
Той заяви, че икономическото министерство и правителството са стартирали редица мерки в тази насока. Министърът изрази надежда през тази година да се постигнат такива допълнителни преференции, че да се превърнем в по-желана инвестиционна среда.

Лукарски напомни, че 2015 г е била добра за икономиката ни, но прогнозите са, че тази година няма да е толкова добра и то не само за нас, а и в европейски мащаб. Той подчерта, че конфликтите по света ще окажат негативно влияние на икономиката ни през тази година, но въпреки това се надява на не по-малък ръст от миналата година.

Според икономическия министър за икономическия растеж ще спомогне и новата оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Евросредствата са двигател на конкурентоспособност, каза министърът.

Лукарски очаква и забавяне на износа през тази година предвид забавянето темповете досега и геополитическите рискове. По думите му, за да се обърне този тренд, трябва да се ускорят реформите.

Политиките по насърчаване на износа са важни, защото прогнозите не са толкова оптимистични, сравнени с миналата година. Експортното финансиране и гаранциите, които и сега се прилагат, имат важно значение, изтъкна икономическият министър. Насърчаването на износа, според него, е свързано с иновативни стоки, машиностроителна продукция, електротехника, фармацевтична и козметична, хранителните стоки.

Друг приоритет за страната ни е разширяване на пазарното присъствие, подобряване на условията за достъп на чужди пазари, изтъкна Лукарски.

Основен проблем пред инвеститорите у нас в момента е липсата на среден управленски и изпълнителски персонал, особено в техническите производства. Липсата на такова професионално образование отблъсква инвеститорите, смята той.

Десет хиляди специалисти ни трябват за ИТ индустрията, има недостиг на тази работна ръка и в световен мащаб, напомни Лукарски. В инженерните специалности имаме хора, но инвеститорите се оплакват от липсата на специалисти от средното професионално образование, особено в техническите производства, автомобилостроенето и машиностроенето, подчерта той.

Министърът апелира, че трябва да се наблегне на продукти, изработени в България. Тук и законодателството за облекченията по издаване на “синя карта” ще помогне да привлечем нужните специалисти от трети страни, каза той.

Като добре развили се сектори през 2015 г. министърът открои добивната промишленост, енергетиката, комуналните услуги. Недвижимите имоти също са обнадеждаващ сектор и дават добри сигнали, според Лукарски.

Министерството на икономиката планира насърчаване на инвестиции в изграждане на нови производствени мощности, предстои да се разработи и анализ за нуждите на инвеститорите у нас, допълни той.

 Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
дан преди 8 години
До АнонименНЕ ИСКАТ МАФИОТИ
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баси ненормалните тиквата вика ще има ръст 4%през 2016 тоя вика 2016ще е по зле от 2015г за икономиката.Ами сега!на кой да вярваш
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С какво се занимава този човек?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав е Тиквун@ като казвало кофти мит'рял. Лошото е че в политиката влиза най-кофтия мит'рял!
2
0
 
11
 
! Отговори
Торин преди 8 години
Гладна мечка хоро не играе Лукарски! Няма да има персонал защото няма добри заплати, заплатите трябва да са три пъти по-големи! Сегашните не стигат за нищо освен да си плащаш сметките и да съществуваш. Хората бягат от България и така и трябва! Бягайте от България в която мизерията не свършва и шепа "бизнесмени" експлоатират мнозинството да работи за мизерни пари които не им стигат за нищо. Бягайте ...
1
0
 
5
 
! Отговори
Joko преди 8 години
Божо, проблемите в икономиката ни са комплексни. Вие обаче се опитвате да ги решавате едностранно. Давам елементарен пример. В екипа управляващ ОП "Зелена икономика и енергийна ефективност" до 2015 г. НЯМАШЕ ЗА ЦЯР едно техническо лице !?!?!?. За новия програмен период нещата са още по зле. Правилата са ТОТАЛНО сбъркани !!!Сменете си съветниците !!!! Така не става. Има специалисти с много висока експертиза. Те обаче не са склонни да целуват ръцете на самозваните политици.