Общо 24 сделки в първата реална сесия на енергийната борса

Постигната е средна цена от 44,05 лева за мегаватчас
Обновена: 19 яну 2016 17:08 | 19 яну 2016 17:08,
4
Общо 24 сделки в първата реална сесия на енергийната борса
Снимка: архив Ройтерс

Средна цена от 44,05 лева за мегаватчас беше постигната в първата реална сесия на енергийната борса у нас. Реализирани са общо 24 сделки, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на 10-та годишна среща на бизнеса и правителството.

Стартът на борсовата търговия е в основата на пълната либерализация на енергийния пазар, посочи министърът. Отварянето на пазара пък е един от най-важните приоритети пред правителството в областта на енергетиката, стана ясно от думите на Петкова.

"Години наред българската енергетика не беше положена на пазарни основи", отбеляза енергийният министър, допълвайки, че това е една от причините за изкривяването и натрупването на дефицити в сектора.

Сред приоритетите на управляващите е и финансовата стабилизация на енергетиката, което е основен проблем. Дефицитът в Националната електрическа компания (НЕК) например вече е 3,7 млрд. лева, 2,3 млрд. лева от които са невъзвръщаемите инвестиции в два проекта - АЕЦ "Белене" и хидровъзела "Цанков камък".

Теменужка Петкова даде предварителни данни за финансовото състояние на държавните енергийни компании през 2015 година. Те показват подобряване на финансовото състояние. За НЕК например през 2014 година загубата беше в размер на 586 млн. лева, а 2015 година приключва със загуба от около 220 млн. лева.

Петкова посочи, че свиването на почти 350 млн. лева загуби говори красноречиво за реформите. За първи път НЕК регистрира и положителен финансов резултат от своята дейност на регулирания пазар и това е благодарение на ценовото решение на енергийния регулатор от 1 август, допълни още министърът.

На печалба ще приключи Булгаргаз, ЕСО също ще повиши печалбата си през 2015 година, отчете още Теменужка Петкова.

Приоритет за страната в сектор "Енергетика" е и диверсификацията на енергийните източници. Една от задачите в тази област е изграждането на междусистемната свързаност на страната със съседните държави, което ще бъде осъществено с интерконекторите с Гърция, Сърбия и Румъния.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредните занимания на Калинка Петкова за печелене на време до изборите.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2Ще ти стане ясно като либерализират пазараМного посредници малко потребители води до висока цена и картелСправка бензина хранити лекарствата мобилните оператори и др
1
4
 
4
 
! Отговори
??? преди 8 години
И как тези 4,4 стотинки за киловатчас, стават 15-20 ст, когато ги плащаме ние?! Монопол и мафия ли има или да?

Спонсорирани публикации