Ръстът от 3% е от приходи, не от производство

Липсата на кадри - основен проблем пред инвеститорите
Обновена: 19 яну 2016 18:21 | 19 яну 2016 18:19, Анисия Иванова
32
Ръстът от 3% е от приходи, не от производство
Снимка: Reuters, архив

Очаква се 2015 г. да е приключила с един значителен икономически растеж - с около 3%. Това съобщи заместник-председателят на БСК Камен Колев пред телевизия Bulgaria ON AIR. По думите му за деветмесечието на изминалата година този растеж е 3,1%, но точната цифра за цялата година ще бъде ясна през февруари.

"Ако влезем в дълбочина на какво се дължи този растеж през изминалата 2015 г., ще видим една неблагоприятна тенденция, че повече от 1/3 от този растеж се дължи на по-високата събираемост на ДДС, на акцизи, на косвени данъци, което е една добра характеристика за дейността на приходните администрации, но изводът е, че не произвеждаме повече, а събираме повече. Това не означава, че той ще бъде устойчив, ще го задържим и ще го повишим през 2016 г.", поясни Колев.

Ръстът в приходната част на бюджета не е непременно икономическо изявление или ръст в икономиката, добави заместник-председателят на УС на АИКБ Румен Радев. Той коментира и това, че през последните дни не са паднали само цените на горивата, а и на цветните метали, на базови черни метали - базови суровини за индустрията.

"Такъв вид движение автоматично упражнява натиск върху производителите от страна на контрагентите за преразглеждане на цени. На този фон всички останали фактори в ценообразуването започват да придобиват все по-голяма тежест. При това движение на цените от 2007 г., когато беше кризата, до момента няма оживление на цените. Ние сме на едно стабилно дъно", отбеляза Радев.

През последните години България разчита на износа за формирането на икономически растеж, допълни Колев. По думите му големият проблем е, че след средата на 2015 г. темпът на нарастване на този износ силно спадна.

Липсата на кадри на всяко едно е друг много сериозен проблем пред икономиката ни, отбеляза Радев. "Като се започне от липса на основни работници и се стигне до ниво директор. В нашите предприятия средната възраст на производствените директори е около 63 години", даде за пример той.

"Ние имаме дипломи, но те не са гаранция за пригодност за конкретно работно място и работодателите трябва да обучават кадрите си", допълни Колев

Очаква се да има недостиг на кадри с професионално образование и квалифицирана работа ръка - основна пречка пред чуждестранните инвеститори, категорични са и двамата експерти.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: БСКикономикаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
25
 
! Отговори
СмаХнат преди 8 години
За да има производство е необходимо да има подходящи условия. В България определено липсват - има псевдо мерки за насърчаването, които докато покриеш изискванията си фалирал поне три пъти.
4
6
 
32
 
! Отговори
УЖАС преди 8 години
БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО ПО НАЙ-БЪРЗО РАСТЯЩ ВЪНШЕН ДЪЛГ,ПО НАЙ-НИСКИ ЗАПЛАТИ И НАЙ-УМИРАЩИ,РЪСТ ??? ТА НИЕ ИЗЧЕЗВАМЕ
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не зная дали в някой друг език има подобна дума - работодател. По-скоро нещо като "наемател" - наемат хора да работят нещо определено, за кото им плащат подобаващо. Само у нас "работодателите" си мислят, че правят услуга като "дават" работа.
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Липсата на нормално заплащане води до липсата на качествени кадри. Елементарна логика. Да не се правят на ощипани т. нар. български "работодатели".
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв ръст какно производство след като 85% процента от населинието е на държавната хранилка, като ***, пенсионери , телк, безработни и държавни чиновници, то трябва да се произведе за да има повече, добре ,че са ония 2.5 млн. които работят в чужбина и изпращат пари, че икономиката ще гръмне като балон.