Ръстът от 3% е от приходи, не от производство

Липсата на кадри - основен проблем пред инвеститорите
Обновена: 19 яну 2016 18:21 | 19 яну 2016 18:19, Анисия Иванова
32
Ръстът от 3% е от приходи, не от производство
Снимка: Reuters, архив

Очаква се 2015 г. да е приключила с един значителен икономически растеж - с около 3%. Това съобщи заместник-председателят на БСК Камен Колев пред телевизия Bulgaria ON AIR. По думите му за деветмесечието на изминалата година този растеж е 3,1%, но точната цифра за цялата година ще бъде ясна през февруари.

"Ако влезем в дълбочина на какво се дължи този растеж през изминалата 2015 г., ще видим една неблагоприятна тенденция, че повече от 1/3 от този растеж се дължи на по-високата събираемост на ДДС, на акцизи, на косвени данъци, което е една добра характеристика за дейността на приходните администрации, но изводът е, че не произвеждаме повече, а събираме повече. Това не означава, че той ще бъде устойчив, ще го задържим и ще го повишим през 2016 г.", поясни Колев.

Ръстът в приходната част на бюджета не е непременно икономическо изявление или ръст в икономиката, добави заместник-председателят на УС на АИКБ Румен Радев. Той коментира и това, че през последните дни не са паднали само цените на горивата, а и на цветните метали, на базови черни метали - базови суровини за индустрията.

"Такъв вид движение автоматично упражнява натиск върху производителите от страна на контрагентите за преразглеждане на цени. На този фон всички останали фактори в ценообразуването започват да придобиват все по-голяма тежест. При това движение на цените от 2007 г., когато беше кризата, до момента няма оживление на цените. Ние сме на едно стабилно дъно", отбеляза Радев.

През последните години България разчита на износа за формирането на икономически растеж, допълни Колев. По думите му големият проблем е, че след средата на 2015 г. темпът на нарастване на този износ силно спадна.

Липсата на кадри на всяко едно е друг много сериозен проблем пред икономиката ни, отбеляза Радев. "Като се започне от липса на основни работници и се стигне до ниво директор. В нашите предприятия средната възраст на производствените директори е около 63 години", даде за пример той.

"Ние имаме дипломи, но те не са гаранция за пригодност за конкретно работно място и работодателите трябва да обучават кадрите си", допълни Колев

Очаква се да има недостиг на кадри с професионално образование и квалифицирана работа ръка - основна пречка пред чуждестранните инвеститори, категорични са и двамата експерти.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: БСКикономикаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Реалната преди 8 години
Конкуренция е когато си търсиш, селектираш кадъра и го отглеждаш като писано яйце. Даваш му двойно по-висока заплата от конкуренцията... Този начин е описан и от Буров в "Срещи с Буров", демек механизъм работещ от време оно.... Но в китна България пишман бизнесмяните оставят кадрите да се конкурират и взимат не този който може, а този който иска най-малко... Жалванията при арменския поп...
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не било компютри, а компоти
23
1
 
2
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
Преди 5 човека се бореха за едно място. Скоро двама работодателя ще се борят за един работник, защотото НЕ ОСТНАХА! Всичко кадърно отива навън - и не само за парите. В другите страни имаш и отношение. Почивния ти ден ти е почивен, отпуската ти е отпуска, и заплатите идват навреме. Не се налага през ден да проверяваш в НОИ дали са ти внесли осигуровките.Кадри има - по цял свят са над 2 млн. Българите. Предлагате им нормални условия и може някой да се върне. Ако не идват нови оттатък Турция!
22
3
 
3
 
! Отговори
Sinori преди 8 години
Kadri im idvat hiliadi pesha i bez pari, hem i chujdi ezici govoriat!:-):-):-):-):-)
21
1
 
5
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Евала "Джон" и евала "24 - наблюдател".Образованието ни е зле. Поглеждали ли сте учебник по история за 10ти клас? Все едно е за вишист по тази специалност. Невероятни термини, няма повествование, нахвърляна суха и откъслечна информация, все едно е взет нормален текст от някъде и от всеки абзац е избирано по 1 изречение. Споделих с един познат от МОН, той е и с позиции там, отговора му беше: "добре са си учебниците!"- натъртено и категорично. Дума не дава да се спомене един вид. Ами.. добре.
20
1
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
Радев ,не си разбрал нещо много просто.Всеки умен бизнесмен сам си създава кадри.Или си ги купува от конкурентите.Обаче у нас са малко умните работодатели, а ти със сигурност не си от тях.Мислите че 7-800 лева са достатъчни .Да, стигат само да не умреш.от глад.Имам познат който дава по 500 лева за пури всеки ден ,но му е свидно да плаща повече от 20.лева надница.Еви си ***...... И ти и Данев .
19
2
 
18
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Като искаш кадри ще плащаш от 1500лв нагоре за най-простата работа! Ако не можеш излизай от бизнеса ти не си бизнесмен а робовладелец! Ще плащаш заплата на тези които искат да учат, докато учат за да могат да се издържат докато учат и после ще им плащаш още по щедро за да останат да работят при теб защото иначе ще си тръгнат. Нека всички си тръгнат! Нека цялата *** България пропадне защото тя не осигурява достоен живот на гражданите си. Гражданите имат пълното право да срутят такава държава!
18
1
 
15
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Не стига това ами и мнозина не спазват трудовото законодателство и се работи повече отколкото е по-закон, повече отколкото човек може да издържи без сериозни здравословни проблеми. после защо има толкова болни. Заради скапаните работодатели които изцеждат човека за да си повишават печалбата докато държат работещите на никакви пари, една фиксирана мизерна заплата. И реват искаме кадри, няма за вас кадри и недостига ще се задълбочава все повече докато цялата *** рухне поради алчността ви!
17
2
 
21
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Давали 700лв и за какво ще стигнат тия 700лв освен да си покриваш основните нужди? Мога ли аз да създам семейство, мога ли да поддържам и да карам кола, да плащам сметки - ток, вода, парно, данъци, да купувам дрехи и храна и да имам свестен начин на живот със 700лв? Хайде вие бизнесменчета си определете квота 700лв за харчене за един месец а после споделете до кога сте изкарали с тях!
16
3
 
14
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Няма и да има никакви кадри и тези които ги има сега или ще се пенсионират или ще емигрират. Ако ск***пания бизнес в България който държи хората на мизерни заплати докато той е на едно от първите места по забогатяване не поумнее веднага ама тутакси и не вдигне заплатите поне 3/три пъти и тия които работят сега няма да работят а ще се махнат при първа възможност. Хората няма да работят робски труд за да можете вие да си купувате най-новия модел автомобил!
15
2
 
4
 
! Отговори
пр преди 8 години
По производство няма
14
7
 
1
 
! Отговори
лека нощ преди 8 години
Да 7 милиарда усвоени + 3 събрани повече от митниците. Метро почва да се прави,магистрали, пречиствателни станции и тнт., те ще доведат до по-добра икономика чрез производство. 7+3 = 10 милиарда , плюс загубите около 6 милиарда заради КТБ = 16 милиарда по-добър е Бойко от руските *** ФАКТ! Ай, лека!
13
2
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Да задържаш ДДС и да викаш ,че това са повече приходи????Ама вие си ги избрахте.
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямало кадри. Ами обявете една атрактивна заплата и ще дойдат кадри от цял свят. Първи ще са нашите деца които тарикатите работодатели принудиха да работят в чужбина
11
3
 
13
 
! Отговори
Липсата преди 8 години
на високообразовани роби си е проблем на мутренския робовладелец, обикновено с основно образование.
10
11
 
10
 
! Отговори
hotelier преди 8 години
Няма кадри за сезона. Давам 600-700 лв заплата и нямам кадри. Мързи ги хората.
9
3
 
8
 
! Отговори
edarbiznesmen преди 8 години
Търся кадри за шивашката фирма. Давам 700 лв, зала за отдих, фризьори, басейн, сауна и няма кадри. И по телевизията казах. Къде са тези кадри?
8
2
 
37
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 8 години
Ако влезем в дълбочина на какво се дължи този растеж през изминалата 2015 г., ще видим една неблагоприятна тенденция, че повече от 1/3 от този растеж се дължи на по-високата събираемост на ДДС, на акцизи, на косвени данъциА АКО ВЛЕЗЕМ В ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА ДЪЛБОЧИНА, ЩЕ ВИДИМ, ЧЕ БОСТАНА ТЕГЛИ ЕДИН ЗАЕМ, ОТ 16 МИЛИАРДА, С КОЙТО ЗАЕМ СЕ ПОКРИХА ЕДНИ 12 МИЛИАРДА ДЪЛГ + 4 МИЛИАРДА НОВ ДЪЛГ, И СЕГА ТЕЗИ ПАРИ СЕ ХАРЧАТ И ГЕНЕРИРАТ "РАЗТЕЖ" ... ДЕФАКТО РАЗТЕЖ НЯМА, А НОВИ ДЪЛГОВЕ И МАНИПУЛАЦИИ ЗА РАЯТА !
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
45 златни руски рубли за 1 лев
6
2
 
26
 
! Отговори
Qwerty преди 8 години
Думата работодател я има и в други езици. Но работещи бедни мисля, че го няма от индустриалната революция през 19век.