IT фирмите ни умишлено не шумят около себе си

И високите заплати не привличат заради хаоса в страната
Обновена: 20 яну 2016 14:51 | 20 яну 2016 11:52, Анисия Иванова
104
IT фирмите ни умишлено не шумят около себе си
Архив: Булфото

Съмнителни назначения в сектора на образованието, некачествено здравеопазване и несъобразени с възможностите на българския производител условия за усвояване на еврофондовете – това като основни причини за "изтичането на мозъци", каза IT експерта Владимир Великов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Шуробаджанащината във всички сектори торпилира нещата. "Некачествените хора не могат да произведат качествено съдържание", обобщи той.

По думите му големите IT фирми в България не оповестяват предлаганите на работниците си социални придобивки, за да не бъдат санкционирани от държавата.

"Много по-успешни фирми се пазят да шумят около себе си от гледна точка на ПР дори, с който могат да привлекат по-качествени кадри. Не искат да правят ПР с придобивките на служителите си като например по-дълги отпуски или обяд в офиса. Фирмите се стараят да не бъдат забелязани и след това изтласкани от нишата, в която са", обясни Великов.

Основният проблем в сектора е липсата на кадри. "Хората ги няма, много трудно е да намериш човек, който е качествен и все още не е намерил своето място, където е щастлив", каза Великов.

Той изрази убеждението си, че дори по-високите доходи в този сектор вече не привличат нова работна сила заради многото неуредици в страната. "Високата заплата не спасява човек от сутрешното задръстване, от проблемите в детската ясла на детето. Има колеги, който ходят на профилактични прегледи в Англия, защото не вярват на здравеопазването ни. Получава се една спирала надолу - образованието не е добре, защото качествените кадри са си тръгнали, медицинското обслужване не е добре, защото качествените кадри са изтекли", даде за пример той.

Като пречка пред бизнеса специалистът посочи на първо място бюрокрацията в страната.

Той постави и няколко въпроса относно усвояването на евросредствата в земеделието. Той е с лични наблюдения, тъй като обработва наследствена земя в Добрич. По думите му производителите, които стартират с 10 дка земя, не могат да изпълнят всички необходими условия за финансиране от ЕС.

"Едната от програмите изисква да стартираш с 5 дка домати и в рамките на няколко години да станат 20 или 25 дка, което е абсурдно, защото е много по-добре и за производителя, и за земята да не отглежда монокултури, а разнообразие. По този начин и самите растения дават по-добра реколта и земята си отпочива", поясни Великов. По думите му подобно количество еднообразна продукция влияе негативно и на пазарната цена на продукцията.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Нека господина от статията да ми се обади и ако е толкова позитивно настроен да видим каква работа може да предложи на един младеж завършваш информатика.i.kolev***dir.bg
54
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Който ми каже, че имало много голям глад за подобни кадри лъже. Има глад, но за малко хора и то с минимум 2 или 5 години стаж. Ние дето сега завършваме или ще завършим защо не ни се дава шанс да започнем? Търся работа от една година и нищо. Всеки те пита къде си работил и ти пускат едни безумни тестове. Никой не иска да ти подаде ръка. А и в този сектор си цари връзкарството. В повечето фирми има една групичка която върши тежката работа и друга по-голяма която си маха крачолите.
53
2
 
1
 
! Отговори
аноним преди 8 години
Докато в България управляват американски агенти и ***,няма да я бъде, всички с мозък в главите го разбраха и се изнесоха в чужбина.Тук останаха мекотелите и мързеливите.Докато не се изнесат американските бази от България и не се прекрати намесата им във вътрешната и външна политика на страната, ще си останем "бананова република".Младите да се спасяват на вън.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До програмистДобре бе, повервах ти 100000 взимаш на месец ;) Верва ти некой....
51
0
 
8
 
! Отговори
стоев преди 8 години
Точно мафията в БГ диктува заплатите а депутатите са маша в ръцете и
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 84В много редки случаи заплатите се определят от връзките. Предполагам нейаъдрните програмисти се успокоявят като си казават че другите успяват защото имат връзки.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Съветското програмистче" е било антикомунист, още ти като си чел приказки за Ленин и Герги Димитров, моето момченце!И тъпотията ти е безнадежна, четеш ли изобщо какво ти пиша?
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСлед 20-30 години, моето момче!!!Когато половината българи ще са или над 60 години,или ще са ***.?????!?!?!?!??!?!?!?!?!?!?И не ме пращай нито в младежкото ГЕРБ, нито в старческото БСП!!!
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това се опитвам да ти обясня, за съжалиние явно неуспешно!!!Това, че програмистите внасят големи осигуровки, и се осигуряват на големите си заплатиНЕ ЗНАЧИ, че ще ЩЕ ВЗЕМАТ НОРМАЛНИ ПЕНСИИ!!!По простата причина, че пансионната система в България е на принципа "всички внасят в общото, всички вземат от общото".Днешните пенсии идват 60% от нашите вноски. След 20-30 години от къде ще идват НАШИТЕ пенсии?От Луната ли?!?!?!?!След 20-30 години???? Когато половината българи ще са над 60години??
46
1
 
8
 
! Отговори
Кузманов преди 8 години
Каквото и да си говорите, в основата си заплатите в ИТ бранша в БГ се определят на пазарен прицип. Струпването на много фирми, т.е търсене, доведе до постеппено нарастване на заплатите. Ходил съм в индия до наши съплайъри там, ами много са зле, вземат масово новизлюпени инжинери без грам опит , видял съм такива неща дето сигурно ученици от 9-ти клас пир нас ще ги правят по-добре.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 71Ромите са под 5% от населението. 7.2 млн е анселението при последното преброяване неотдавна. 2 млн са извън БГ.Общата сметка - 9 млн .. колкото сме били и през 1989 г. българинът и в САЩ и в Русия си е българин.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 54Всичко това беше сътворено по времето на управлението на Борисов.ой горкото - ти да не си от младежкото бсп и да са те напъдили по некадърност?
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 70Глей сега... дали ще я бъде България или няма да я бъде ми е през оная работа. Нито мога да го променя нито ме касае. Какво доказваш с 'пророчествата' си нямам идея. Програмистите си внасят максималните осигуровки и пенсии и ще вземат максимални пенсии. Това е положението. Междувременно може някой метеорит да затрие животът на Земята и това не е довод да не си плащаме данъците. Пък ти ако искаш - хейтвай каквото и както можеш.
42
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Умираща държава и демографска криза го чуваме вече 27 години и не се случва нещо фрапиращо."Правилно!!! Няма демографска катастрофа, няма обезлюдяване!!! България НЕ Е ВЕЧЕ ПОД 7 млн.Плодим се, множим се.... бели, руси, синеоки....
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Умираща държава и демографска криза го чуваме вече 27 години и не се случва нещо фрапиращо."Не се случвало нищо фрапиращо?!?!?!!Приятел, от ходене на ски на Боровец,и на море в Слънчев Бряг,явно си останал с грешно впечатление за демографията на държавата.Или ти си мислиш, че ако тази държава не умре за 20 години, значи няма да умре хич?
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Умираща държава и демографска криза го чуваме вече 27 години и не се случва нещо фрапиращо."Сугурен ли си? Я си подай носа навън от околовръстното...Освен това, демографските процеси по принцип се развиват... как да кажа.... в перспектива...Ще говорим пак след 10-20 години.Е да, ако започнат да заселват и интегрират бежанци, тогава може и да се спасим.
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пенсиите са измислени от ционистите за грабеж.. Най-добрата осигуровка и пенсия са няколко добре възпитани деца.. Пенсионните осигуровки отнемат ресурси на семейството за 2 деца .. Няма смисъл да давам примери за страни с най добрите пенсионни системи докъде се докараха , да ги клатят бежанци ..
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименГарантира ти максимална пенсия АМА НА КУКОВО ЛЯТО.И Чък Норис не може да ти гарантира каквото и да билов умираща държава, в демографска катастрофа,която след 20 години ще е макс 4 млн. и половината ще са ***, а другата половина - пенсионери.Моля те...
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"В ИТ некачествени хора не се задържат повече от месец два на работа"Докато аз карах Еразмус в KIT - 1 година .. Колеги които преписваха от мен на изпита по Си ходиха на фирмени курсове и сега работят на програмисти на автомобилните табла.. Имаше един който го бяха изгонили от ТУ-Дармщат после дойде в ТУ София още първия семестър не си 2 изпита и я подкара само с преписване и този сега работи в голяма фирма велик програмист.
36
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам приятел - чистач в лондонското метро. Взема около 1100 паунда на месец.Което като абсолютна стойност е колкото средно взема програмист В СОФИЯ.

Спонсорирани публикации