IT фирмите ни умишлено не шумят около себе си

И високите заплати не привличат заради хаоса в страната
Обновена: 20 яну 2016 14:51 | 20 яну 2016 11:52, Анисия Иванова
104
IT фирмите ни умишлено не шумят около себе си
Архив: Булфото

Съмнителни назначения в сектора на образованието, некачествено здравеопазване и несъобразени с възможностите на българския производител условия за усвояване на еврофондовете – това като основни причини за "изтичането на мозъци", каза IT експерта Владимир Великов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Шуробаджанащината във всички сектори торпилира нещата. "Некачествените хора не могат да произведат качествено съдържание", обобщи той.

По думите му големите IT фирми в България не оповестяват предлаганите на работниците си социални придобивки, за да не бъдат санкционирани от държавата.

"Много по-успешни фирми се пазят да шумят около себе си от гледна точка на ПР дори, с който могат да привлекат по-качествени кадри. Не искат да правят ПР с придобивките на служителите си като например по-дълги отпуски или обяд в офиса. Фирмите се стараят да не бъдат забелязани и след това изтласкани от нишата, в която са", обясни Великов.

Основният проблем в сектора е липсата на кадри. "Хората ги няма, много трудно е да намериш човек, който е качествен и все още не е намерил своето място, където е щастлив", каза Великов.

Той изрази убеждението си, че дори по-високите доходи в този сектор вече не привличат нова работна сила заради многото неуредици в страната. "Високата заплата не спасява човек от сутрешното задръстване, от проблемите в детската ясла на детето. Има колеги, който ходят на профилактични прегледи в Англия, защото не вярват на здравеопазването ни. Получава се една спирала надолу - образованието не е добре, защото качествените кадри са си тръгнали, медицинското обслужване не е добре, защото качествените кадри са изтекли", даде за пример той.

Като пречка пред бизнеса специалистът посочи на първо място бюрокрацията в страната.

Той постави и няколко въпроса относно усвояването на евросредствата в земеделието. Той е с лични наблюдения, тъй като обработва наследствена земя в Добрич. По думите му производителите, които стартират с 10 дка земя, не могат да изпълнят всички необходими условия за финансиране от ЕС.

"Едната от програмите изисква да стартираш с 5 дка домати и в рамките на няколко години да станат 20 или 25 дка, което е абсурдно, защото е много по-добре и за производителя, и за земята да не отглежда монокултури, а разнообразие. По този начин и самите растения дават по-добра реколта и земята си отпочива", поясни Великов. По думите му подобно количество еднообразна продукция влияе негативно и на пазарната цена на продукцията.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЕ да, животът в Лондон е доста по-скъп от този в София, прав си.Но да не забравяме, че лондонският метач някога ще се пенсионира и ще взема пенсия.А българският програмист ще трябва да работи до 95 години, за да се пенсионира с пенсия 85,24 лева пенсия.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо: заливат ни с поръчкови репортажи, че 30 000 програмисти се търсят. ЛЪЖА! Има ли 30 000 обяви в ***.bg? И колко от тях са фалшиви?Второ: програмистите в България са добре платени, да. Но вземат толкова, колкото на Запад взема един чистач в лондонското метро. Това е аналогията.Българската ИТ индустрия е 90% аутсорсинг - тоест западняци си изнасят девелопмента у нас заради добрите и ефтини програмисти. Но това не значи, че плащат по западному.Аз съм от ИТ и знам и меда и жилото.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименГолемите заплати не блазнят и не привличат хора, защото фирмите, които ги дават са супер супер зле. Разбирайте робовладелци.---Гроздето май е много кисело :-)))
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много конкретни и точни критики и заключения.Всичко това беше сътворено по времето на управлението на Борисов.Лочгично е кмогато Началника е *** да не се наемат умни на работа защото ще го засенчат.И така от върха до дъното.А бюрокрацията беше развита и администрацията РАЗДУТА до неузнаваемост от Тиквуня с целПОВЕЧЕ гласоподаватели за ГРОБ.
31
0
 
8
 
! Отговори
браво преди 8 години
"Шуробаджанащината във всички сектори торпилира нещата. "Некачествените хора не могат да произведат качествено съдържание", обобщи той."Точно така е !
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големите заплати не блазнят и не привличат хора, защото фирмите, които ги дават са супер супер зле. Разбирайте робовладелци.
29
0
 
9
 
! Отговори
Признайте си преди 8 години
"Стига с тез програмисти България произвежда на година не повече от 150-200 добри програмисти другото е кал на калта , а точно калта пише и се правят на велики ..."Дааа, а колко ли "програмисти" сега пишат тука, вместо да работят? Я си признайте!
28
0
 
6
 
! Отговори
инженер на Запад преди 8 години
Само ще ви кажа, че последните години тук около мен идват много малко българи инженери и ИТ. За сметка на това от България пристигат хиляди строители и чистачки. Така е и от Полша, Чехия, Словакия. Много ИТ-та идват от Испания и Португалия - там нещата в тази сфера сега са доста по-зле от БГ. Имаше двама колеги, които бяха дошли с идеята за печелят по 4-5.000 евро чисти на месец, като видяха, че това е невъзможно и с 1.800 - 2.000 евро на месец не се живее царски се върнаха в БГ...
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тез програмисти България произвежда на година не повече от 150-200 добри програмисти другото е кал на калта , а точно калта пише и се правят на велики ...
26
1
 
8
 
! Отговори
31 преди 8 години
Моли се да не чуеш. Мафията не подбира, *** френд. Имаш ли пари без протекции (типичната ИТ фирма) си лесна плячка.
25
1
 
18
 
! Отговори
инженер на Запад преди 8 години
Другият проблем е жилищният. София, където е съсредоточена 90% от ИТ индустрията, се разви много лошо архитектурно и няма много добри места за живеене. Околните селища пък нямат инфраструктура и транспортни връзки, а и зимата въздухът е много мръсен заради отоплението на твърдо гориво. Но все пак София е по-добро място за живот от арабските градове Дуисбург, Марсилия или арабските квартали Моленбек и Андерлехт на европейската столица Брюксел...
24
1
 
14
 
! Отговори
27 преди 8 години
Да, чисто като цифри нещата са в полза на България. 5000 лева в България са много повече от 5000 евро в Белгия (примерно). Там си и чужденец, първите години са трудни, нямаш среда и т.н. Но *** и поживей в бяла държава с нормален доход (3000-5000 евро) и никога няма да се върнеш в България. Която е корумпирана и почти унищожена от такива като ГЕРБ и Тиквата.
23
1
 
6
 
! Отговори
титирира преди 8 години
"Държавата няма и не санкционира никого за подобни неща."Ама разберат ли мутрите... Горко на работниците, горко и на фирмите. Човекът си го е казал: "Фирмите се стараят да не бъдат забелязани и след това изтласкани от нишата, в която са".
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами нормално, тоя ИТ специалист е учил 6 години и през това време заплата не е получавал, по скоро обратното е давал пари и то доста. В последствие като дойде времето да работи и заработи инвстицията си всички фирми искат до го минат за 2К пари. Ами не идва сметката, инженера е с поне 12 години назад спрямо работника със средно (6 г учене и даване на пари + 6 г. за това че среднистът е заработвал пари
21
3
 
10
 
! Отговори
25 преди 8 години
Никой не говори за държавата, а за мафията, която идва и иска своето. Щом плащаш 5000 лева заплати, значи печелиш, щом печелиш (в България) ще бъдеш изнудван от корумпирани служители, мутри и всякакви други ***. И когато потърсиш помощ от "държавата:, получваш един голям... знаеш какво.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СофтУни на Наков е Сциантоложка секта.. учат по програмата на циантологията НЛП и други подобни номера.. Колко народ излъга този мошенник Наков ...
19
1
 
8
 
! Отговори
инженер на Запад преди 8 години
По отношение на здравеопазването - като цяло на Запад е доста по-добро, но и в България има няколко болници и лекари на добро ниво. Но трябва да си платиш. На Запад за много специалисти пък се чака по 5-6 месеца. А по отношение на сигурност в БГ престъпността в момента не е по-висока, отколкото в Германия и Швеция например, а в близките години ще стане много по-зле. Погледнете събитията от Кьолн - те не са изключение, а правило в последните години. А полицията само регистрира, не разследва.
18
2
 
11
 
! Отговори
23 преди 8 години
23, Май някой не е излизал по-западно от Хърватия, а?А безумното изречение "Инфраструктурата се подобрява значително (благодарение на ГЕРБ)."няма да го коментирам, за да не те обидя.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм българин, който живее от 16 години в Германия. Дойдох като студент тогава и учих и завърших информатика тук. Работя вече от повече 11 години по специалността си в Германия и ще ви кажа следното от личен опит и наблюдения: България има голям потенциал в ИТ сектора. Това е сектор, който изисква изключително малко ресурси, а в същото време е изключително печеливш. Целият проблем е корупцията и кражбите. Иначе в Германия няма много добри ИТ специалисти. Повечето са само консултанти!
16
1
 
8
 
! Отговори
инженер на Запад преди 8 години
"Образованието вече е много зле , здравна системя няма, всичко се плаща... . МВР няма, само се констатира нещо..."Това ми е пределно ясно. Но не си мислете, че в Западна Европа всичко е мед и рози! За началното и средното образование вече писах. В БГ водещите математически и езикови гимназии не отстъпват на западните. Висшето образование в Западна Европа е определено по-добро, но в БГ ИТ студентите имат възможност да работят като ИТ по време на следването и излизат завършени специалисти.

Спонсорирани публикации