IT фирмите ни умишлено не шумят около себе си

И високите заплати не привличат заради хаоса в страната
Обновена: 20 яну 2016 14:51 | 20 яну 2016 11:52, Анисия Иванова
104
IT фирмите ни умишлено не шумят около себе си
Архив: Булфото

Съмнителни назначения в сектора на образованието, некачествено здравеопазване и несъобразени с възможностите на българския производител условия за усвояване на еврофондовете – това като основни причини за "изтичането на мозъци", каза IT експерта Владимир Великов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Шуробаджанащината във всички сектори торпилира нещата. "Некачествените хора не могат да произведат качествено съдържание", обобщи той.

По думите му големите IT фирми в България не оповестяват предлаганите на работниците си социални придобивки, за да не бъдат санкционирани от държавата.

"Много по-успешни фирми се пазят да шумят около себе си от гледна точка на ПР дори, с който могат да привлекат по-качествени кадри. Не искат да правят ПР с придобивките на служителите си като например по-дълги отпуски или обяд в офиса. Фирмите се стараят да не бъдат забелязани и след това изтласкани от нишата, в която са", обясни Великов.

Основният проблем в сектора е липсата на кадри. "Хората ги няма, много трудно е да намериш човек, който е качествен и все още не е намерил своето място, където е щастлив", каза Великов.

Той изрази убеждението си, че дори по-високите доходи в този сектор вече не привличат нова работна сила заради многото неуредици в страната. "Високата заплата не спасява човек от сутрешното задръстване, от проблемите в детската ясла на детето. Има колеги, който ходят на профилактични прегледи в Англия, защото не вярват на здравеопазването ни. Получава се една спирала надолу - образованието не е добре, защото качествените кадри са си тръгнали, медицинското обслужване не е добре, защото качествените кадри са изтекли", даде за пример той.

Като пречка пред бизнеса специалистът посочи на първо място бюрокрацията в страната.

Той постави и няколко въпроса относно усвояването на евросредствата в земеделието. Той е с лични наблюдения, тъй като обработва наследствена земя в Добрич. По думите му производителите, които стартират с 10 дка земя, не могат да изпълнят всички необходими условия за финансиране от ЕС.

"Едната от програмите изисква да стартираш с 5 дка домати и в рамките на няколко години да станат 20 или 25 дка, което е абсурдно, защото е много по-добре и за производителя, и за земята да не отглежда монокултури, а разнообразие. По този начин и самите растения дават по-добра реколта и земята си отпочива", поясни Великов. По думите му подобно количество еднообразна продукция влияе негативно и на пазарната цена на продукцията.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
18
 
! Отговори
Доларчо преди 8 години
Дори да печелиш милиони, в тази държава не се живее. Услуги, здравеопазване, екология, чистота, инфраструктура - нищо не е на ниво. Да не говорим за човешкия материал, от където всъщност идва всичко
14
0
 
4
 
! Отговори
do инженер на Запад преди 8 години
Образованието вече е много зле , здравна системя няма, всичко се плаща. Хората се толкова изнервени и доста от вече изпрострели , че само се чудят с кой да се скарат. МВР няма, само се констатира нещо, пише рапорт, толкова. Българският съд е за международен съд, по-добре даже без него. 70% от хората живеят в панелки, които са пред срутване. Кое да задържа младите хора? На никой не му се мигрира. 1500 евро - 2500 чисто може да живееш много по-качествен живот където и да е отколкото със същите пар
13
1
 
11
 
! Отговори
Чапай Чамбаов преди 8 години
"Има колеги, който..."С тази неграмотност, няма как да живеете добре. Няма начин човек хем да е неграмотен, хем да е кадърен.
12
2
 
17
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
"При брутна заплата 5.000 евро се вземат около 2.600-2.800 чисти, а фирмата плаща още над 30% осигуровки."Именно затова западните фирми се бутат тук.За да взимаш 3000евро чиста на Запад, брутната заплата ти е към 5000Е. Отделно работодаделят плаща още около 2000 данъци. Така за да взима един работник 3000Е чисти, фирмата се изръсва около 7000Е.В България за да взимаш 3000лв, брутната заплата ти е към 3700-3800. Фирмата плаща допълнително още 600-700лв. Така един специалист ти струва 4500лв.
11
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние сме на дъното на заплащането в ИТ в световен мащаб. В момента тавана е 6000лв за най-добрите. В индия ще взимаш по-висока заплата. Отново причината е картела на ИТ фирмите в БГ, които се договориха да не вдигат над това ниво. Резултата е че аз напуснах работата си и започнах директно за западен клиент да работя и заплатата ми скочи 2но. Когато се научат че хората в БГ ИТ не са *** *** като останалите сектори в които правят каквото си искат така ще бъде.
10
6
 
20
 
! Отговори
инженер на Запад преди 8 години
Вижте, колко мислите, че взема един IT специалист в Белгия, Франция, Германия, Холандия? Около 1.500-2.500 евро чисти на месец. При брутна заплата 5.000 евро се вземат около 2.600-2.800 чисти, а фирмата плаща още над 30% осигуровки. Проблемите, описани в статията - задръствания, детски градини - ги има и на Запад. В големите градове е мъка да се намерят училища, в които децата на нискообразованите имигранти от мюсюлманските страни и от Африка да не са мнозинство и това много сваля нивото.
9
0
 
11
 
! Отговори
Снощен преди 8 години
Кадри нема. Има само фотоси (селфита).
8
1
 
30
 
! Отговори
програмист преди 8 години
моята заплата е 5 цифрена и казаното е истина. Отдавна се преместих извън софия в провинцията защото в такава дупка не ми се живее но в провинцията има пък други проблеми. Сблъскваш се с *** и некъдърни хора в сферата на услугите. Истината е че дори да имаш пари пак бягаш от тази държава.
7
10
 
8
 
! Отговори
Men преди 8 години
До До 1Със шопи най-трудно се прави ИТ, всички най-добри в областта не са от софия, всъщност тия дето имат претенции но не стават за нищо обикновено са кореняците.
6
18
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Не, ***, 15 до 20 пъти по-голяма от минималната, и поради ниските данъци, на практика същата в номинално изражение като в много западноевропейски държави. Само, че за нас вече не е въпрос на заплата, защото пари имаме, но нямаме СРЕДА. В София вече живеят повече селяни, отколкото родени тук, затова и се изнасяме. А със селяни IT не се прави. Като почнет фирмите да се изнасят от България, тогава ще ви питам.
5
2
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
над 1500 - 2000 евро са заплатите/чисти пари/
4
2
 
30
 
! Отговори
Паньо преди 8 години
До Трудно еТочно затова заплащането в тази сфера всъщност не е високо и това е причината да не си намират кадри. Те сравяват заплатите с останалите и им се струват високи, но не е така. Вложил си много усилия и жертви, за да станеш това, което си. Сега е нормално да очакваш да си осребриш тези жертви, а не да ти казват "знаеш ли колко взимат другите в тази държава". Тия другите са си живяли живота в това време, а много от тях вече имат и първокласници. Ще има да ревете за кадри.
3
4
 
14
 
! Отговори
Gosko преди 8 години
М да. Така е. Държавата само пречи. Има голям глад за кадри но и там пречи, като не улеснява наемането на чужденци. Заплатите растат щото няма хора. Вече почва да е прекомерно и това оскъпява продуктите. Въпреки това, тенденцията в цял свят е еднаква и все пак сме конкурентни.
2
2
 
28
 
! Отговори
Трудно е преди 8 години
"Той изрази убеждението си, че дори по-високите доходи в този сектор вече не привличат нова работна сила заради многото неуредици в страната."Причината е, че за да взимаш много, трябва и да даваш много. Докато си бил ученик, а после и студент, трябва да си работил здраво, да си се трудил упорито, за да успееш. Ако наистина искаш да си добър в дадена област, още от 8-9 годишен трябва да си започнал да блъскаш здраво.
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е зле да конкретизират какво имат предвид под "високи" заплати.... Двойно по-висока от минималната? лелей !

Спонсорирани публикации