UniCredit свръхоптимистична за българската икономика

Банката очаква ръст на БВП от 3% за 2016 година
20 яну 2016 15:22, Бойчо Попов
9
UniCredit свръхоптимистична за българската икономика
Снимка: Ройтерс

 Най-голямата италианска банка UniCredit прогнозира ускоряване на икономическия растеж в България, ръст на кредитирането и инфлацията, намаляване на дела на лошите заеми и по-бавен прираст на депозитите през 2016 г.
Кредитната институция, която е представена у нас чрез УниКредит Булбанк, очаква икономически растеж от 2,8% през 2015 г. и нарастването му до 3% през тази година.

Осен това анализът, представен от главния изпълнителен директор на UniCredit за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Карло Вивалди и заместник-директора „Стратегически анализи за ЦИЕ“ Мауро Марано в рамките на конференцията на Euromoney за региона във Виена, показва, че в България средният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за периода 2010-2014 г. е бил 1,2%.

Отделен анализ на главния икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов посочва леко забавяне на прираста на БВП до 2,9% през 2017 г. Прогнозата, която е над консенсусното виждане, ще бъде задвижена от индивидуалното потребление, което се очаква да компенсира по-слабото представяне на износа и инвестициите на компаниите през 2016 г.

Освен това по-слабо подкрепящата растежа външна среда през 2017 г. поради очакванията на банката за забавяне на растежа в Европейския съюз, стабилизиране на еврото на по-високи равнища и увеличаването на цените на енергийните суровини ще ограничат растежа на българската икономика през 2017 г.

По отношение на инфлацията пък се очаква тя да бъде 0,5% през тази година спрямо отрицателните й стойности през 2015 г.

Каква е прогнозата за Източна Европа вижте в продължението на материала


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
14
 
! Отговори
Procreditbank преди 2 години
Ako ti udariat edna banka, dai si i drugite da ti gi udariat?!:-)
7
0
 
15
 
! Отговори
men преди 2 години
До Анонимен

Някога ние можехме да сме това което е Китай днес. НО! Нашата икономика беше планирано унищожена, производствената база разграбена и ликвидирана от продажните политици които ни управляват вече четвърт век.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да се чете: химика каза, ще има промяна в лихвичките и таксичките нагоре ;)
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този арменец яко ги баламосва
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и над 3%- ако са живи и здрави депутатите да гласуват нови заеми и близките да пращат пари от чужбина. Като скочи и тока...
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В италинската преса се кометират лошите кредити на Уни Кредит и дали ще я спасяват заедно с един куп по-малки банки.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек италианчетата ни казват,че нищо не произвеждаме и нищо не изнасяме,но ръстът на ипотеките,ще се вдигне заради ниските лихвени нива(само дето няма толкова наематели,колкото кандидат наемодатели)
1
0
 
17
 
! Отговори
asdf преди 2 години
Не колкото нашият министър-председател с неговите 4,5% ръст