Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ

Очаква се срив на българите в трудоспособна възраст към 2050 г.
21 яну 2016 18:46, Надежда Бочева
260
Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ
Снимка: freeimages.com

През следващите няколко десетилетия в България населението ще застарява и намалява. Към 2050 г. значително ще се редуцира населението в трудоспособна възраст, като този срив ще е драматичен. Това коментира Виктория Левин, старши икономист в Световната банка (СБ), която представи изследване на институцията за пазара на труда в България с фокус върху значението на уменията за трудовата реализация.

Според изследователите в бъдеще следва да се реагира с мерки за повишаване на производителността.

Експертът отбеляза, че икономическият растеж в страната от близкото минало се основаваше на строителството, където се използва нискоквалифициран труд. След кризата тези работни места са безвъзвратно загубени. Търсят се висококвалифицирани работници, особено в ИКТ сектора, и това е тенденцията в бъдеще.

Напоследък вместо да се гледа образователната степен, разделяме уменията на познавателни, социално-емоционални и технически (които трябва да се развиват непрекъснато с развитието на технологиите), обясни анализаторът.

Експертът коментира, че хората с по-високо образование имат по-високи познавателни и социално-емоционални умения, но не всяко образование създава добри умения от трите типа. Освен това по-възрастните хора имат по-добри социални умения, а по-младите - по-добри когнитивни. Случва се хора с едно и също образование да имат различни доходи, в зависимост от когнитивните и социално-емоционалните умения, каза експертът.

В представения днес доклад се отбелязва, че има връзка между уменията и доходите. Например, установено е, че от особено значение в случая имат личностните черти, добросъвестността и емоционалната стабилност. Други важни социално-емоционални характеристики са доброжелателността, екстровертността, както и качества като откритост и постоянство, което води до настойчивост и отдаденост на дългосрочни цели.

В проучване на СБ (от 2013 г.) се отбелязва, че от 1985 г. населението на България на възраст между 15 и 64 г. е намаляло от около 6 млн. души на 5 млн., а след 50 г. се очаква да бъде само половината от това. Това се дължи не само на намаляване на раждаемостта, а и на миграцията.

Според проучването икономическата криза е разкрила слабостите на пазара на труда в България, като младите и нискообразованите са били засегнати най-силно. Според анализаторите неоптимално функциониращият пазар на труда затруднява адаптирането на българската икономика и потенциала й за растеж.

В доклада на организацията се отбелязва, че България трябва да инвестира за повишаване на уменията на населението. Един по-добре функциониращ пазар на труда, който усвоява изцяло своите трудови ресурси, може да помогне на страната да се адаптира към демографската промяна и да подобри дългосрочните икономически перспективи.

Анализаторите твърдят, че ниският коефициент на участие на пазара на труда, особено сред младежите и ромите, и високите равнища на безработица се свързват с растящото несъответствие между търсените и предлаганите умения. Такова несъответствие е например фактът, че търсене на труд ще генерират секторите, търсещи висококвалифицирани работници, а голям дял от работната сила в България е нискоквалифицирана.

В доклада се казва още, че коефициентите на участие на пазара на труда на най-младите (18 - 29 г.) и най-възрастните (50 - 65 г.) са много по-ниски, отколкото в други държави-членки на ЕС. И в двете групи голяма част от постоянно безработните са жени. Със застаряването на населението привличането на тези сегменти ще е от решаващо значение.

Маргинализираните роми трябва да бъдат приоритетна целева група за дейностите по развитие на умения, пише още в доклада. Там се допълва, че в България липсва култура за учене през целия живот. Едва 7% от работоспособното население участва в някакво обучение в рамките на година.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой щял да работи ....сиганете бе бате
153
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виктория Левин да ми направи една услуга без ръце.
152
3
 
20
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Загрижила се Световната банка за робите си в България!
151
1
 
21
 
! Отговори
Офф преди 8 години
Еврейците притеснени-няма кой да им работи .... Ами назначете си маргинализираните роми като ИТ специалисти и воала - и вие с работници и те с работа! Българите спираме да работим. За без пари - друг си търси...Вижте Германия - не можа да реши еврейския въпрос през 44-та и сега внесе араби за дорешаването му....
150
1
 
24
 
! Отговори
не син преди 8 години
Егати кре-тените ! Българинът изчезва, но това било малката беда ! Супер важното е кой ще работи !!!!
149
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На България след 30 години ще са необходими образовани, креативни хора. Иначе си оставаме бананова рапублика.За това трябва да се ограничи раждаемостта на малцинството с най-голям прираст, като се обвържат помощите с успеха на децата в училище.И задължително външно оценяване. Писмените работи от един град отиват по жребий в друг град. Да видим ка ще бият учителките, които са писали две на детето.Нищожни помощи, ако детето изкара 2 или 3. Глеми помощи при 5 и 6 и за българите наравно с малцинс
148
2
 
18
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Демографската катастрофа в България започна от 1990 година с катастрофалното спадане на доходите и така е вече 25-26 години. Интересното е защо чак сега, 25-26 години след началото на демографската катастрофа, започнаха да се появяват плахи писания като това и най-често от чужди автори при това почти винаги заобикалящи най-важното.
147
1
 
25
 
! Отговори
изгнанник преди 8 години
вдигнете заплатите и условията на труд повешете прилагането на закона и всички ще се върнат до държава ,бизнес и прокоратура
146
40
 
5
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 8 години
Българинът изчезва, защото вече няма кой да ги храни мързеливите шопари!!! ХАХАХАХАХАААААА Турците преди бачкаха и хранеха шопарите с големите претенции, но откакто турците напуснаха България през 89 година, от тогава насам си е само глад и мизерия за балканските шопари!!
145
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще работят "иганите......., върху възпроизвеждането си!
144
3
 
10
 
! Отговори
ФХ преди 8 години
И само българите са си виновни за това.
143
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, живили сте бе ? Че някой от горе е казъл че вече сте изчезнали ??? Да не би да останах само аз ?
142
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И българите ще са като германците,французите и т.н. "демократично" окупирани европейски народи, бъдещи роби на американците в собствените си страни!След Афганистан американското правителство не желае американци да служат и воюват в чужбина и организираха,платиха и докараха в ЕС милиони млади мъже,готови за пари да изпълняват всякаква дейност.Предстои устройването и обучението им в базите на САЩ за война срещу Русия,Иран и т.н.Това е целта и на споразумението за трансантлантическо сътрудничество
141
2
 
2
 
! Отговори
Hristofor преди 8 години
Колко е просто... няма лѝ 3500 долара няма да работя...има ли ги ...всичко е ОК
140
17
 
12
 
! Отговори
Пешката преди 8 години
кви пропаганди кви пет лева?Българина не изчезва..ИСТИНА Е...че просто 90% от младите искат да са "терикати"... А.К.А. бизнесмен..банкер..политик..депутат..адвокат..финансист.. вижте всеки 2ри кво учи ...ЗА БАНКЕР бе братче..не им се работи ..земеделие..не им се работи производство..нема да стане така бате...всеки вече е терикат и бачка за 2 бона на бюро..а лошото е че се дразни че има над него шеф които бачка за 5 за 10 бона на бюро и неможе да си земе новата A6 и отива да бачка гурбетчия
139
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъжат!!! И да ням българи в БГ, то други ще са дощли и ще бачкат и правят бизнес по тия плодородни земи...
138
1
 
19
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Представете си че тази статия и тези коментарии се бяха появили през турско в популярен български вестник. Какво бихте казали като ги четете? - ***! Нито дума че България е турска колония и е подложена на геноцид! Сега някой казва ли нещо за евреите, а правителствата парламентите и едрия капитал от който се оплаквате че бил корумпиран, са еврейски на 100% - те мразят това 98%. Всичко от каквото се оплаквате се прави с цел ние да изчезнем, харесали са ни територията и имат с нас стари вражди.
137
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвецките *** ще бачкат, кой друг
136
3
 
15
 
! Отговори
по-по-най преди 8 години
Гърция преди е била бедна държава, но са можели да пътуват навсякъде. И така дълги години са ходели да работят в други държави. Така ще стане и тука, но колко време ще мине никой незнае.
135
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора все от някъде ще се появят.Въпроса е друг. Колко ще бъдат образованите и квалифицирани хора в България, които ще плащат данъци и ще докарват пари на бюджета с труда си след 2030 та година?

Спонсорирани публикации