Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ

Очаква се срив на българите в трудоспособна възраст към 2050 г.
21 яну 2016 18:46, Надежда Бочева
260
Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ
Снимка: freeimages.com

През следващите няколко десетилетия в България населението ще застарява и намалява. Към 2050 г. значително ще се редуцира населението в трудоспособна възраст, като този срив ще е драматичен. Това коментира Виктория Левин, старши икономист в Световната банка (СБ), която представи изследване на институцията за пазара на труда в България с фокус върху значението на уменията за трудовата реализация.

Според изследователите в бъдеще следва да се реагира с мерки за повишаване на производителността.

Експертът отбеляза, че икономическият растеж в страната от близкото минало се основаваше на строителството, където се използва нискоквалифициран труд. След кризата тези работни места са безвъзвратно загубени. Търсят се висококвалифицирани работници, особено в ИКТ сектора, и това е тенденцията в бъдеще.

Напоследък вместо да се гледа образователната степен, разделяме уменията на познавателни, социално-емоционални и технически (които трябва да се развиват непрекъснато с развитието на технологиите), обясни анализаторът.

Експертът коментира, че хората с по-високо образование имат по-високи познавателни и социално-емоционални умения, но не всяко образование създава добри умения от трите типа. Освен това по-възрастните хора имат по-добри социални умения, а по-младите - по-добри когнитивни. Случва се хора с едно и също образование да имат различни доходи, в зависимост от когнитивните и социално-емоционалните умения, каза експертът.

В представения днес доклад се отбелязва, че има връзка между уменията и доходите. Например, установено е, че от особено значение в случая имат личностните черти, добросъвестността и емоционалната стабилност. Други важни социално-емоционални характеристики са доброжелателността, екстровертността, както и качества като откритост и постоянство, което води до настойчивост и отдаденост на дългосрочни цели.

В проучване на СБ (от 2013 г.) се отбелязва, че от 1985 г. населението на България на възраст между 15 и 64 г. е намаляло от около 6 млн. души на 5 млн., а след 50 г. се очаква да бъде само половината от това. Това се дължи не само на намаляване на раждаемостта, а и на миграцията.

Според проучването икономическата криза е разкрила слабостите на пазара на труда в България, като младите и нискообразованите са били засегнати най-силно. Според анализаторите неоптимално функциониращият пазар на труда затруднява адаптирането на българската икономика и потенциала й за растеж.

В доклада на организацията се отбелязва, че България трябва да инвестира за повишаване на уменията на населението. Един по-добре функциониращ пазар на труда, който усвоява изцяло своите трудови ресурси, може да помогне на страната да се адаптира към демографската промяна и да подобри дългосрочните икономически перспективи.

Анализаторите твърдят, че ниският коефициент на участие на пазара на труда, особено сред младежите и ромите, и високите равнища на безработица се свързват с растящото несъответствие между търсените и предлаганите умения. Такова несъответствие е например фактът, че търсене на труд ще генерират секторите, търсещи висококвалифицирани работници, а голям дял от работната сила в България е нискоквалифицирана.

В доклада се казва още, че коефициентите на участие на пазара на труда на най-младите (18 - 29 г.) и най-възрастните (50 - 65 г.) са много по-ниски, отколкото в други държави-членки на ЕС. И в двете групи голяма част от постоянно безработните са жени. Със застаряването на населението привличането на тези сегменти ще е от решаващо значение.

Маргинализираните роми трябва да бъдат приоритетна целева група за дейностите по развитие на умения, пише още в доклада. Там се допълва, че в България липсва култура за учене през целия живот. Едва 7% от работоспособното население участва в някакво обучение в рамките на година.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как кой ще работи? Нашите смугли братя! Нали затова си ги отглеждате така грижливо!Но споко -дотогава и държавата няма да я има.
113
1
 
21
 
! Отговори
Джак преди 8 години
До 140Когато имаш нация като нашата поставена в изцяло гибелна обстановка тя е много лесно да се стопи и изчезне за кратко време, в случая за 50 години, 25 вече минаха. Отвън са хора които разрушиха производствата на страната, заграбиха богатствата и изнасят паричните потоци във от страната обричайки ни на бедност. Отвътре са политици национални предатели, п0слушковци и слуги на външни сили а не на народа които действат като пета колона и ни обричат на изчезване!
112
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Джак 144А управляващите ги избира плебса...........воала.А плебса е мноооого ***.Знаеш какво следва.VOID!
111
2
 
9
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Хахахаха баязидееее баязиде, турците уважават Българите, за разлика от помаците и от тия дето срещу пари се правят на мюсюлмани а се молят в кръчмата ама ти няма как да го знаеш. А аз го знам защото съм ходил в Турция, ходя и пак ще ходя. И имам вероятно повече турци приятели от теб. И съм оправил бая моми от тия, дето в благоевград по дискотеките циците им са на раменете, а като се приберат по доспат са забулени и загащени до неузнаваемост. Хахахахаха баязид си ти ама си малко кръжав.. хахахаха
110
2
 
30
 
! Отговори
Джак преди 8 години
До 140Нация не можела да загине толкова лесно? Бълнуваш! Една нация като нищо може да изчезне, има безброй примери на изчезнали народи които не съществуват вече! Една нация е безкрайно лесно да изчезне само трябва да е в неблагоприятни условия достатъчно време. Да се съхрани една нация е страшно трудно - управляващите трябва постоянно като лъвове да се борят със зъби и нокти за националния интерес и да не спят от тревога за хората а хората трябва да са готови кръвта си да проливат за народа!
109
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
142,ти знаеш ли какво значи утопия?Това с ЕС е утопия и лично на мен ми писна от експерименти специално от страна на великата германска нация и още по-великата американска.
108
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Требе да им се српът децките и децки да се дават на майки бели българки!"Този пост е написан от българин или по-скоро бълга*рак както обичам да наричам тези ***.Ако това е бъдещето на България то по-добре да я няма тази държава.
107
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това със заплатата можеше да се случи,ако Западна Европа беше изнесла производството си у нас,но те решиха да ни окрадат специалистите и да си внесат черноработници от Африка и Азия.Защо?Защото са алчни копе-ета и не ми обяснявайте,колко са солидарни,защото не са.
106
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте се шашкали какво щяло да стане след 50 г. Като черни станции сте, виещи на умряло :) - като се почне от разни "експерти", мине се през средствата за масова (дез)информация и се стигне до вайкането на обикновения човек. Всъщност никой не може да предвиди развитието в такъв дълъг срок. Има фактори, които не могат да се предвидят. Една нация не изчезва така лесно. По-трудно е да опазим целостта на държавата и границите - ей тук вече има основания за притеснения. А това зависи от нас.
105
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живеем в някаква утопия,по-скоро кошмар,дето някакви измислени икономисти ,с измислени и математически неверни закони се опитват да прилагат книжно социално инженерство в свят,който все повече затъва в средновековно невежество.Най-гадното е,че мъдреци преди хилядолетия много правилно са преценили,че човешката природа ще доведе до логичен край -за справка Евангилието.
104
4
 
4
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
ромите имат от 5 деца до 8 деца 2050 г българи няма да има според викторияне да увеличим строителството а да увеличим доходите.българите да останат в бг и да се плодят че българина исчезва.като брои на населението.а зада задържиш умните в бг плати да не бягат пчелата от меда не бяга бяга от дима.в москва бяхме около 200 000х след санкциите останахме 600 и сега лека по лека се връщат януари се върнаха около 2 х.човека имено образовани хора пробваха на запад не се получава и се връщат защото са св
103
4
 
2
 
! Отговори
kompsognatus преди 8 години
v bg triabva da vnasiat kitaizi da rabotiat ,te pone imat kultura ,taka da zapulniat praznite rabotni mestaNe sa vinovni samo upravliavashtite ,i naroda ima vina za tova polozenie ako tova vuobshte moze da se nareze narod ,bai ganio go opravia samo hubav boi i vkarvane v konzlager za prevuzpitanie,tuka i hiliada godini da minat nishto niama da se promeni, no tia naziata sama po sebe si niama da iszezne kakto pishat po tia tupi statii ,moze da se oprostazi i da izdivee oshte ,no niama da iszezne
102
8
 
5
 
! Отговори
Bayazitz преди 8 години
Kolkoto po barzo iz4eznete ot liceto na zemyata ,tolkova po dobre ,dreme mi za bulgarina
101
1
 
17
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Какво ни пука за държавата след като изчезваме като нация? Нека тези които останат да му мислят, особено крадците и безсъвестните бизнесмени които плащат мизерни заплати. Те и семействата им ще живеят в страна гето заобиколени от престъпни етн0си и няма да могат носа си да покажат навън. И когато се хванат за главата и се питат как се стигна до тук-отговора е за да го знаят - когато българите които изчезнаха работеха им плащаха мизерни пари с които не бяха в състояние да се издържат и изчезнаха!
100
1
 
20
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Българите не изчезнаха, а се преместиха и ще живеят под друго гражданство. Това не е проблем за никого, освен за тези, които забогатяха ограбвайки българите, защото тези които идват не подлежат на ограбване. Та колкото и да вдигате нормата, няма кой да създава блага. Днешният свят е така устроен, че добрият отива където си поиска и никой не го пита дали е българин или турчин, а дали е способен и дали е свестен. И всеки си получава заслуженото. Наздраве приятели Българи, Турци и Роми.
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз ИТ не ям!!!!кога всички селяни станат специалисти по нещо си и няма кой да работи земята ще видим къде *** гладният
98
0
 
19
 
! Отговори
ПреЦедента преди 8 години
Стига с това 2050-та, още след 10 год и сме под масата ......
97
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизмът си е супер.Проблемът беше в комунистите дето по искане на Запада станаха капиталисти.
96
0
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 8 години
Споко, до тогава всички ще сме европейци, а ще викнем турци да бачкат.
95
4
 
19
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Значи трябва са се повиши "производителността", а не доходите, за да се спаси нацията??? Вече съм убеден, че наистина има заговор срещу България.

Спонсорирани публикации