Сметките на Лукарски: Бензинът ни по-евтин от в ЕС

На дизела цената пък била около средната за общността
Обновена: 22 яну 2016 16:19 | 22 яну 2016 16:17,
47
Сметките на Лукарски: Бензинът ни по-евтин от в ЕС
Снимка: freeimages.com

Крайната цена на бензина в България е по-ниска от средната за ЕС, а на дизела - около средната за общността, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол. Той се позова на официалните данни на ЕК към 18 януари 2016 г.

Депутатът Петър Славов (Реформаторски блок) обаче беше категоричен, че трябва да се сравнят не крайните, а производствените цени (без акциз и ДДС) и по този показател у нас те са едни от най-високите в ЕС. За него това е пример за "нещо смущаващо" на пазара.

Депутатът посочи в своя въпрос още, че в началото на 2015 година цената на петрола на световните пазари е по-висока, отколкото в края на годината, а по бензиностанциите у нас тенденцията е точно обратната - цената на горивата е по-висока в края на годината.

Икономическият министър обаче припомни, че има "нормален марж от време", през който цената на петрола на световните пазари да се отрази и на крайните цени на бензиностанциите. Лукарски беше категоричен още, че няма административен механизъм държавата да се меси на пазара на горива и нарече ситуацията по бензиностанциите във Варна "пазарен принцип, който може да доведе до намаляване на цените на горивата".

В пазарни условия цените на стоките и услугите се определят от търсенето и предлагането, припомни още икономическият министър в отговор на въпрос на депутата Слави Бинев (Патриотичен фронт).

"Министерството на икономиката законово няма функции на регулатор на пазара на горивата в страната", каза той, попитан за мерките, които взима ведомството срещу евентуални картели в сектор "Горива".

Наблюдение на пазара и възпрепятстване на сключване на нетърговски споразумения по закон се извършват от Комисията за защита на потребителите, припомни още Лукарски. В компетенциите на икономическото министерство на пазара на горива е контрол на качеството и на средствата за измерване на горивата.

Икономическият министър съобщи още, че очаква секторния анализ на Комисията за защита на конкуренцията за пазара на горива. Той ще покаже има ли картел между участниците и ще даде обяснение защо маржът между цените на бензиностанциите у нас е 0,18%, докато в други държави от ЕС той е в рамките на 2-3%.

Цената на горивата е един от основните компоненти на цената на продуктите, посочи още Слави Бинев от парламентарната трибуна. Петър Славов пък е категоричен, че по-ниските цени на горивата може да бъде стимул на вътрешното потребление и да подпомогнат ръста на икономиката.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и ти ли предателю намали цената като си едно нищо. за родината
39
1
 
0
 
! Отговори
Moka преди 8 години
Kolko leva e sabral ot akcizi i 20%dds na goriva i masla prez 2015 gdina tosi Narcis?!
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политик, който сравнява цени, като се абстрахира от заплати, арогантно се надсмива над хората. България е с най-бедното население не само в Европа.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NA LUKAZSKI KOZATA MU E IZYALA UCHEBNIKA PO MATEMATIKA. NYAMA DARJAVA V EVROPA S TAKIVA VISOKI CENI NA GORIVATA KAKTO V BG. V GERMANIA V CENATA NA GORIVATA E VKLIUCHENO I PATNIYAT DANAK(VINETKATA V BG) I PAK SA PO-EVTINI OT BG. BALKARSKITE POLITICI SA LAJCI I KRADCI. VSICHKI SA ZA ZATVORA.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ!!!
35
1
 
17
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Цената на горива и стоки в Лидъл, Кауфлант са по високи от Германия.А ние да не получаваме заплати колкото германците?Трябва няколко дена да не пазаруваме и зареждаме ,да видим как могат да паднат цените на скоки и бензин.
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми нормално е да е по- евтин. Нали акциза ни е по-малък. Но какво ще стане, когато се изравнят? Или те сега ще трошат парата, докато изравнят акциза, а после чак ще заработят както трябва! Нали целта за постепенното вдигане на акциза е да може да отговаря на доходите, докато се вдигнат и те. Но, не!!! Нас тук си ми грабят, яко и то!
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на коментиращите Тук точно така момчета и момичетаЦените тук ако са по ниски с 20-30 стотинки означава че нафтата и бензинът замръзват на по малко от -5 градусаТака че сравнявайки средната Цена от евро-евро и десет цента в Европа за А 95и предвид заплатите в България Добре си ни Пързалят такива като Лугарски с Сладки Приспивни СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Адвокат-министър на индустрията?! Нищо чудно, че са му криви сметките.
31
1
 
25
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
Сметките на другаря Лукарски: Бензинът ни по-евтин от в ЕС. Заплатите са десет пъти по-ниски!
30
1
 
24
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Правителството и мафията са срещу народа на едните не им излизат сметките и не могат да вържат бюджета с по-ниски цени ,а на другите им падат печалбите .Колкото до този "експерт" министъра те всичките са едни и същи некадърни калинки посочете ми поне един който да си тежи на мястото хеле пък тиквата.
29
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, шматарок, я виж колко ни са доходите и тогава приказвай ! Не сравнявай твоята заплата с 90% от населението на Българите !!!
28
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да ви питам. Замисляли ли сте се, че стандарта на хората да речем в Германия е 10пъти по висок от нашия. Защо сравнявате цените на горивата там и тук ?
27
1
 
38
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Ако сравняваме цена на горивата + заплатите ни с тези в ЕС, би следвло цената на горивата в България да е 0,60 стотинки за литър, понеже минималната заплата в България е 200 Евро. Така че пак е скъпо това което плащаме като цена на горивата в България. Даже много скъпо. В случая аз работя за 100 литра гориво на месец а един германец работи за 1100 литра. Лукарски, виждаш ли разлика или да го извадя и да ти го плясна в муцуната и след това да ти го натикам в гърлото???
26
1
 
27
 
! Отговори
Х преди 8 години
Няма по тъпо парче от Божо,производствените цени на "Лукоил", са най високите в целия Ес,и то при положение че заплатите,акцизите,ддс са най ниски в Ес. Акциза в Б-я е 300 тон,в Австрия,Германия,Гърция е 6 00 лв тон и въпреки това цената на бензиностанциите е еднаква,защо ???? Защото В Златев печели двойно от търговците в ЕС,а Лукарски го пази ,така ще е докато търпим к
25
1
 
5
 
! Отговори
26 преди 8 години
Звездичките да се четат л.апа
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10 Лукоил ли *** 1.05 лв. от литър ДДС и акциз.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези ,ако си мълчат ,ще бъдат много по-интересни !Независими състезатели !Нищо не зависи от тях ,нито могат да променят нещо !Дърдорковци !!!!
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, доходите ни?! А, да тях никой не ги обсъжда, че ще се окаже, че са като в Африка.
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука в БЪЛГАРИЯ понятие покупателна способност е много чуждо и за това нашите бизнесмени нека да се вайкат че нямало икономическа перспектива

Спонсорирани публикации