Сметките на Лукарски: Бензинът ни по-евтин от в ЕС

На дизела цената пък била около средната за общността
Обновена: 22 яну 2016 16:19 | 22 яну 2016 16:17,
47
Сметките на Лукарски: Бензинът ни по-евтин от в ЕС
Снимка: freeimages.com

Крайната цена на бензина в България е по-ниска от средната за ЕС, а на дизела - около средната за общността, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол. Той се позова на официалните данни на ЕК към 18 януари 2016 г.

Депутатът Петър Славов (Реформаторски блок) обаче беше категоричен, че трябва да се сравнят не крайните, а производствените цени (без акциз и ДДС) и по този показател у нас те са едни от най-високите в ЕС. За него това е пример за "нещо смущаващо" на пазара.

Депутатът посочи в своя въпрос още, че в началото на 2015 година цената на петрола на световните пазари е по-висока, отколкото в края на годината, а по бензиностанциите у нас тенденцията е точно обратната - цената на горивата е по-висока в края на годината.

Икономическият министър обаче припомни, че има "нормален марж от време", през който цената на петрола на световните пазари да се отрази и на крайните цени на бензиностанциите. Лукарски беше категоричен още, че няма административен механизъм държавата да се меси на пазара на горива и нарече ситуацията по бензиностанциите във Варна "пазарен принцип, който може да доведе до намаляване на цените на горивата".

В пазарни условия цените на стоките и услугите се определят от търсенето и предлагането, припомни още икономическият министър в отговор на въпрос на депутата Слави Бинев (Патриотичен фронт).

"Министерството на икономиката законово няма функции на регулатор на пазара на горивата в страната", каза той, попитан за мерките, които взима ведомството срещу евентуални картели в сектор "Горива".

Наблюдение на пазара и възпрепятстване на сключване на нетърговски споразумения по закон се извършват от Комисията за защита на потребителите, припомни още Лукарски. В компетенциите на икономическото министерство на пазара на горива е контрол на качеството и на средствата за измерване на горивата.

Икономическият министър съобщи още, че очаква секторния анализ на Комисията за защита на конкуренцията за пазара на горива. Той ще покаже има ли картел между участниците и ще даде обяснение защо маржът между цените на бензиностанциите у нас е 0,18%, докато в други държави от ЕС той е в рамките на 2-3%.

Цената на горивата е един от основните компоненти на цената на продуктите, посочи още Слави Бинев от парламентарната трибуна. Петър Славов пък е категоричен, че по-ниските цени на горивата може да бъде стимул на вътрешното потребление и да подпомогнат ръста на икономиката.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ostavka
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА ЖИВЕЕ МАРЕШКИ! ГОСПОД ДА ВИ ПАЗИ !
18
1
 
32
 
! Отговори
Ааааа преди 8 години
Днес заредих газ в Berchem (Люксембург) за 37 цента литъра!!! Дизелът е 84 цента. Бензин А-95 в Thionville (Франция) е днес 99 цента. Нещо да ми кажат българските управляващи?
17
1
 
32
 
! Отговори
dominici преди 8 години
И г-н Лукарски, като тръгне цената на петрола нагоре и бензиностанциите на следващия ден вдигнат и те цената си, и тогава дойдем и ви теглим една гора бой, тогава пак ли ще твърдите, че има "нормален марж от време"? Нормалния марж беше преди няколко месеца. Сега бензиностаннците у нас просто си печелят най-нагло.
16
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата е част от Картела....Както и от мафията за това съдебна.реформа йок
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гнус ме е вече от цялата полит "класа"
14
2
 
19
 
! Отговори
dar преди 8 години
До АнонименМарешки успешно си направи реклама+инвестиция, която ще се възвърне доста бързо...
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тоз ни бил министър на икономиката?!Харесал си е един показател - "крайната цена на бензина" и взел, че го сравнил със средната цена в ЕС.При равни други условия бих се съгласил с едно такова сравнение, но нека направи сравнение на средна заплата, покупателна способност и т.н.
12
3
 
20
 
! Отговори
Парадокс преди 8 години
Ами да не бяха продавали Нефтохим. Няма нищо по лошо от частния монопол.Парадоксалното е, че не БСП, а Костов го продаде на Руснаците. Костов може да се похвали с доста монопилисти създадени по негово време, като например и ТЕЦ Марица, който е даден на хамериканските братя.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Великото, силно правителство на Герб се бори с картелите в горивата, които в същото време, според тях, не съществуваха. Хем се бореха, хем казваха, че цената е пазарната. Накрая дойде някакъв Марешки и оправи нещата.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вкарват закон, че регулатора може да проверява маржовете на бензиностанциите и слагат лимит на печалбата от литър - примерно 10 ст. максимум.И цените се сриват веднага с 30-40 ст. на долу в цяла България, ама Лукойл и компанията *** в енергетиката нямат изгода от това и няма да се случи, а е толкова лесно и просто.
9
2
 
28
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Стига глупости бе Лукарски.Кажи с една минимална заплата колко литра бензин може да се купи в България и колко в страните в Европа и тогава говори.Приказвате това което Ви изнася.Обслужвате нечии интереси и може би своите
8
1
 
8
 
! Отговори
маке преди 8 години
до 6 ами сигур има причина да ви се подиграва те веке се сметат за богоизбрани и съдеки по резултатите от изборите за съжаление са прави
7
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лукарски да награди Марешки за заслуги в борбата с картелите в горивата. Марешки постигна това, което правителството не успя и не искаше да постигне. Дайте му медал за заслуги.
6
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЗИ НИ СЕ ПОДИГРАВА !!!
5
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лукарски , твоят бензин е евтин защото е служебен и платен от всички нас !
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бензинът на Марешки по-евтин от в ЕС.
3
1
 
16
 
! Отговори
На Вазов Аутокоректа преди 8 години
Бинзина ни ифтин...дицатъ прозти...журналята и те...упривниците продажни...пък и народъ ни кирлиф..Серизно, новинарски сайт сте все пак! Поне едип път си прочетете коректурно материала, преди да го публикувате...
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бинзинът?Още докатл прочетох заглавието се отказах да чета статията
1
1
 
18
 
! Отговори
Бинзинът ни по-евтин преди 8 години
Добре

Спонсорирани публикации