Кой се страхува от евтиния петрол?

Петролните шокове имат рядката сила да пускат чудовища на свобода
24 яну 2016 21:28, Виктория Тошкова
96
Кой се страхува от евтиния петрол?
Снимка: БТА

Подобно на финансовите отливи от банките и пазарните сривове, петролните шокове също имат рядката сила да пускат чудовища на свобода. Още с арабското петролно ембарго от 1973 г. хората научиха, че внезапните скокове на цената на петрол водят до икономически хаос, коментира Economist. И обратното - когато цената се срива заради пренасищане, както през 1986 г., това донася на света доста добрини. Основното правило е, че 10-процентов спад на цените на петрола насърчава растежа с 0,1-0,5 процентни пункта.

През последните 18 месеца цената се понижи с 75% от 110 долара за барел до под 27 долара. И все пак този път ползите не са толкова сигурни. Въпреки че потребителите печелят, производителите преминават през болезнени страдания. Последиците се разливат на финансовите пазари и може допълнително да потиснат доверието на потребителите. Може би ползите от толкова ултраевтин петрол са по-големи от разходите, но пазарите засега отчитат толкова бърз спад тази година, че дори това не е толкова сигурно.

Светът се дави в петрол. Добивът на Саудитска Арабия е почти на пълни обороти. Широкоразпространено е мнението, че саудитците искат да изкарат производителите с високи разходи извън индустрията, включително някои от фракинг компаниите, които увеличиха петролното производство в САЩ от 5 млн. барела на ден през 2008 г. до 9 млн. барела на ден днес. Саудитска Арабия ще е подготвена и да понесе сериозни загуби, за да спре съперника си Иран, който тази седмица е на път да се присъедини отново към петролните пазари с потенциално производство от 3-4 млн. барела на ден, след като ядрените санкции бяха вдигнати.

Въпреки усилията на Саудитска Арабия обаче производителите се оказаха гъвкави. Много фракинг компании намалиха производителността. Те ненавиждат идеята да разработят кладенците си, само за да могат борсовите спекуланти, които дебнат зад ъгъла, да оберат печалбата, когато цените се възстановят. Те няма да се откажат и докато цените успяват да покрият ежедневните им разходи, като в някои случаи е достатъчна цена за барел от 15 долара.

Междувременно петролните резерви в предимно богатите страни членки на ОИСР през октомври са колкото нетния внос за период от 267 дни, почти с 50% повече отколкото преди пет години. Резервите ще продължат да растат, особено, ако търсенето в Китай и останалата част на Азия се забави с повече от очакваното.

Прогнозирането на цената на петрола е безполезна дейност, но малко очакват тя да започне да се вдига преди 2017 г. И макар че според някои днешната цена може би показва дъното на барела, други предвиждат, че тя може да падне дори до 10 долара.

Някои може би ще кажат – колкото по-ниска, толкова по-добре. Само вижте как евтиният петрол даде тласък на вносителите – от Европа до Южна Азия. Сумата за внос на петрол в еврозоната се е понижила с 2% от БВП от средата на 2014 г. Индия, например, се превърна в най-бързо разрастващата се голяма икономика в света.

И все пак новият спад е и източник на безпокойство. Сриващите се приходи може да доведат до политическа нестабилност в крехки части на света, като Венецуела и Персийския залив, и да засилят конкуренцията в Близкия изток. Евтиният петрол намалява и глобалната цена на природния газ, който измества доста по-мръсното гориво – въглищата. В дългосрочен план обаче евтините изкопаеми горива намаляват желанието за предприемане на действия по климатичните промени. Най-тревожното от всичко е разяждащата нова икономика на петрола.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: петролцена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
еййййй не им свърши тоя петрол н атея араби че да си умрат от песък там
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДо 76 , защото си имат крим е техен вече, но до кога? Един мост не могат да построят няколко километра дълъг, какъв мост, един кабел за ток да не са на тъмно не могат да пратят
51
0
 
1
 
! Отговори
жорката преди 8 години
Какви две години ве *** едва от два месеца
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Собствениците на бензиностанций.Ще гушат по малко.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Фалит не означава смърт.Тя Русия си е в рецесия перманентно.Политическата нестабилност е причина за икономическата криза.Никой не би инвестирал пари в държава която всеки момент ще започне война или политически спор и ембарго с друга държава.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
petrola pada v bg,CENITENE PADAT
47
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Румбов Ленинград още ли пишете за рубли или вече и на пица сте доволни?
46
3
 
16
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
До ____________________Растежът на западния свят ли се е задъхал? А знаеш ли, че Русия е в рецесия от 2-рото тримесечие на 2015 насам, докато ако за теб 2% и нагоре растеж в икономики като на САЩ и Западна Европа е задъхване, не знам. Пишете неща от *** си!
45
5
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Сауд. арабия досега имаше 60-70 млрд $ бюджетен излишък. Натрупа 800млрд$ резерв. През 2015 имаше 100 млрд. дефицит. През 2016 се очаква 160млрд дефицит. Ако продължава така ще изчерпи резерва си до няколко години. Какво следва после - или арабска пролет, или заем от МВФ. СА планира да продаде Saudi Aramco - най-голямата компания в света. През 2014 тя имаше оценка от 3 трл.$, през ноември 2105г. - 1 трл.$, през 2016г. може да я продадат и за 500млрд. Кой ще я купи? Който печата долари или евро.
44
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руснацитне са мухлювци и както винаги ще гризнат дървото
43
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
смърт на олигархо болшевишката ***
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАСА го гушна!
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Покриха го някъде Андреа Росси....
40
8
 
33
 
! Отговори
____________________ преди 8 години
Цената на петрола се определя от западните компании, които разработват находища в близкия изток и като цяло в целия Свят! А знаем кой нарежда на западните компании! Понеже икономическия растеж в Запада се задъха, цената падна, но и голяма задача бе и да ударят петролната държава Русия! Видяхме колко трудности имаха и къде отиде рублата! Но не могат да спрат Русия , само я забавиха! А виждате колко много са лапали при цени на петрола от над 100$Голямата е разликата от кладенеца до колонката..
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няколко бомбардирани саудитски кладенеца и цената ще се вдигне. САЩ само трябва да си намери повод. Щатите май ще съжаляват, че не оставиха Саддам да завладее Кувейт.
38
1
 
18
 
! Отговори
от Полинезия преди 8 години
Няма значение какво пиша, слагам си плюсче .
37
25
 
23
 
! Отговори
от Сащ преди 8 години
Не бил проблем за русия евтиния петрол, ми от какво живеят мужиците бе ?А за нас евтиния петрол си е добре дошъл, от две години караме с евтин бензин и икономиката сериозно дръпна...
36
34
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най ги е страх руснаците евтиния петрол ще им се срине мамашистанския курника
35
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ODESSA добро барбекю стана в Одеса съберете се пак 100-200 хибрида на едно място и ще повторим
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 59 а истина хич (((