Търговците ни – все по-лоялни и все по-коректни

Маргаритов: Помирителните комисии ще родят добри практики!
26 яну 2016 13:22, Анисия Иванова
6
Търговците ни – все по-лоялни и все по-коректни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

От началото на декември 2015 досега са извършени над 1200-1300 проверки в туристически обекти. Оптимистично е, че нарушенията са около 100, едва 7 са най-тежките нарушения - предоставяне на туристическа услуга в некатегоризирани обекти. Това обясни Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

КЗП има амбиция да открие приемни и в зимните курорти. По думите му броят на сигналите за нарушения към комисията нарасва, което означава, че хората са по-активни. Много често те ни търсят и за съвети, не само за подаване на жалби, допълни Маргаритов.

Констатираме намаление на нарушенията с 10% на годишна база. В онлайн търговията наблюдаваме дори по-голям процент – около 30%. "Търговците научават правилата на този тип търговия, която е нова за България", оцени председателят на КЗП.

Помирителното производство е безплатен, изключително бърз (по закон трябва да приключи до 90 дни) и ефективен способ за извънсъдебно решаване на спорове между търговец и потребител, обясни още Маргаритов.

"Законът е в сила и секторните помирителни комисии са факт. Те са в петте най-чувствителни сектора - енергетика, ВиК, транспортни и съобщителни услуги, финанси ", обясни той. Те търсят решение, което има за цел да удовлетвори и двете страни. Докато върви помирителното производство, спират и давностните срокове. Общува се дистанционно и в рамките на 2 месеца те трябва да предложат решение на двете страни. По закон това производство е безплатно.

Ако се стигне до по-интензивно участие на търговците в тези производства, могат да бъдат създадени добри практики за намаляване броя на нарушенията.

Първите получени заявления за помирителни производства са от сферата на топлофикацията. Получено е и едно заявление срещу електроразпределително дружество, допълни Маргаритов.

Целият разговор чуйте във Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Благо преди 8 години
Помирителните комисии само губят времето на хората и отлагат резултата който в 99 процента е в полза на търговеца. В Европа можеш да върнеш кавато и да е стока в течение на 2 седмици, опитайте в БГ. Не сме нито европейци нито пък имаме държава. Поетът каза: Народът *** - живота тежък, скучен,... озъбено свирепо куче. Опълчиш ли се, кучето ще те захапе.
5
2
 
2
 
! Отговори
Генади Георгиев преди 8 години
Много пъти съм подавал сигнали до КЗП и БАБХ и двете комисии са супер подкупни!!!!!
4
1
 
3
 
! Отговори
WTF преди 8 години
Абсолютно несъвместими думи в българсия език !!! Евтин номер...много евтин
3
1
 
5
 
! Отговори
Накара преди 8 години
Абсолютна откровена ЛЪЖА!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маргаритков, лъжеш ли или живееш извън БГ-пространството, а най-вероятно - в "затворените квартали"- гаврата с демокрацията и равните възможности(евроатлантическа ценност)? Откъде пазаруваш? Гледаш ли, какво ти дават, или си "делегирал" тази дейност на шофьора си (т.е. НАШИЯ шофьор, защото ние му плащаме да те обслужва), а ти използваш освободеното си гражданско и служебно време да ни заблуждаваш. Мислиш ли, че някой ти вярва? Институцията ти е абсолютно ялова, ненужен бюджетен разход!
1
1
 
10
 
! Отговори
Неук преди 8 години
Господин Маргаритов, мога да ВИ препоръчам много добър психиатър, въпреки че считам Вашето състояние за нелечимо. Търговците в България се развиват в противоположна посока на тези, които уж гонят да настигнат. Айде не се опитвайте да си придавате важност с високопарните слова, които се мъчите да употребявате, но не Ви се отдава. Все още и тук има хора , достатъчно начетени, да разкриват тоталната липса на знания прикрита зад словесен порой от чуждици и клишета.