Няма санкции за нелоялно поведение на енергийната борса

Ще има още промени в Закона за енергетиката
28 яну 2016 18:30,
1
Няма санкции за нелоялно поведение на енергийната борса
Снимка: Ройтерс

В законодателството не са предвидени санкции за нелоялно поведение на енергийната борса, стана ясно по време на заседанието на парламентарната комисия, наблюдаваща работата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Председателят на парламентарната комисия Искрен Веселинов посочи, че е в контакт с Европейската комисия и се подготвят промени в Закона за енергетиката, "защото без санкции контролът се обезсмисля".

Още от първия ден на реалния старт на енергийната борса КЕВР следи внимателно търговията, макар и по закон това да не е в правомощията на Комисията. Регулаторът обаче извършва тази дейност по искане на Европейската комисия. "Към момента всеки един от търговците действа самостоятелно", категоричен беше Иванов и допълни, че това показват анализите на закупените количества енергия.

Председателят на енергийния регулатор посочи още, че правилата за борсово поведение са изработени от оператора на борсата - Българска независима енергийна борса (БНЕБ), в чиито правомощия е и да контролира спазването им.

Прозрачността на работата на енергийната борса е гарантирана още и от избраната платформа на NordPool Spot, на която се извършва търговията на енергийните борси в половин Европа, каза още председателят на КЕВР и отхвърли съмненията, че може да има търговия с вътрешна информация.

Големите ценови колебания, наблюдавани в последните дни на борсата, Иванов обясни с "напасването" на търговията, както и с механизма на търгуване "ден напред". При това положение не могат да бъдат предложени големи количества електроенергия през борсата. Тя обаче ще заработи "на пълни обороти" при закупуването на платформа за търговия с двустранни договори.

Тогава на борсата ще излязат и дългострочните договори, а цените ще се стабилизират, прогнозира председателят на КЕВР.

Иван Иванов наблюдава засилена активност на електроснабдителните дружества, които предлагат пакети с отстъпки на свои потребители. Това се случва, защото дружествата разбират, че административното делене на страната на три области вече изчезва. Иванов очаква, че конкуренцията ще е здравословна и ще бъдат предлагани още допълнителни услуги на потребителите.

По време на своето заседание депутатите от парламентарната комисия изслушаха доклада на КЕВР за дейността й през втората половина на 2015 година. Председателят на регулатора отбеляза двойно увеличения ръст на подадените жалби от гражданите спрямо 2014 година. Това беше оценено като факт, който показва повишеното доверие на хората към Комисията, но, от друга страна, показва и съществуването на сериозно недоволство.

Трайно най-много са жалбите в сектора "Електроенергетика" - 1113 от общо 1669 подадени жалби през втората половина на миналата година. Около половината от тях са свързани с начислените количества на електроенергията и малка част - с качеството на услугата.

Ценовото решение на КЕВР за енергийния сектор е довело до намаляване на дефицита в Националната електрическа компания (НЕК), отчете още Иванов. Това е станало благодарение на постъпилите средства от Фонда за спасяване на енергетиката, създаден с последните промени в Закона за енергетиката и без "допусканията" за намаляването на цената за разполагаемост на "американските" централи в Маришкия басейн.

Прогнозата на Иванов е, че в края на регулаторния период общественият доставчик може дори да излезе на печалба с между 60 и 100 млн. лева.

По отношение на намаляването на цената за разполагаемост на КонтурГлобал и AES Гълъбово Иванов очаква до месец "авторитетни банкови институции", които са проявили интерес към процедурата на БЕХ, да отпуснат заем на холдинга.

Тогава ще бъде осигурена ликвидност в системата, за да бъдат разплатени задълженията не само към централите, а и към Мини Марица - Изток. Това ще позволи на минното дружество да продължи работата по разкривките и да гарантира доставките на въглища за топлоцентралите.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
не съм учуден преди 8 години
Е как ще има санкции та нали все подходящи "бизнесмени" ще са в играта не е удобно някак си да глобяваш родата.

Спонсорирани публикации