Около 120 млн. губи страната, заради Витоша

Туризмът губи, заради недоразвитата дестинация
28 яну 2016 08:31, Петя Славова
15
Около 120 млн. губи страната, заради Витоша
Снимка: Facebook
Около 120 млн.лева годишни приходи от туризъм губи България заради неразвитата дестинация Витоша. Това коментира пред БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.
 
Без планината столицата ни е негостоприемен град, с неоползотворен потенциал от над 6000 легла в местата за настаняване в града. Това е така заради занемарената планина с допотопни съоръжения, очакваща връзката си с метрото, превърната в поле на битка на нездрави интереси, заяви експертът.
 
Витоша е ясен пример за липсата на отношение към собственост, в много случаи публична, която не само, че е занемарена, но и се управлява по начин, който я прави опасна за хората, смята Драганов. Решение на проблема експертът вижда, чрез регулиране на собствеността.
 
Това се налага, защото сега от една страна има отказ от управлението й от четири общини - собственици на планината, а от друга - липсва видимо отношение на концесионерите към собствеността, така че да я управляват в полза на обществото, коментира Драганов.
Още по темата
 
По тази причина, според експерта, крайно време е със закон да се регламентира създаването на туристически зони, места и точки, както това е уредено в законодателството на много европейски държави. Това би улеснило управлението на тези зони, особено, когато става въпрос за сложни пресечени местности.
 
В законодателството ни е уредено къде са пасищата и сечищата, ловните стопанства, но липсва определение на понятието туристически зони, отбеляза Драганов. Туристическата зона има ясна граница на имота, с регламентирани възможни дейности там, за да бъде опазена природата и нейното устойчиво развитие, животът и здравето на хората, които ще пребивават там, обясни експертът.
 
Той допълни, че дефинирането на зоните, местата и точките, маркирани по света като vista point, трябва да се разпише в Закона за туризма, възможно е да бъде и в отделен закон или да се впише към Закона за устройство на територията.
 
Според европейската нормативна практика туристическата зона е екстериториална единица на територията на общината, укрепваща ангажираността на екосистемните услуги, която се управлява от консорциум в полза на обществото. В консорциума общината задължително би трябвало да участва с минимум 25 процента заедно с останалите юридически лица.
 
По този начин ще станат ясни отговорните за случващото се в рамките на туристическата зона. Институционалният контрол върху зоните ще е както и досега - Министерството на туризма, КЗП, Агенцията по метрология, Комисията по храните и други.
 
За да престане Витоша да бъде смятана за ненужен разход, който дори е по-добре да бъде премахнат, за да не хвърля сянка на града, не е необходимо да се изграждат повече ски съоръжения. Дори и със сегашната си база, ако обаче тя е съобразена с изискванията на 21 век, и със съответната законова регламентация - планината би се превърнала в източник на приходи и атрактивна целогодишна дестинация, смята Румен Драганов.
 
Дори и да не изберем Витоша за предстоящата 5-дневна ученическа ваканция, експертът напомня, че зимните курорти са в готовност да ни приемат с децата - при това на цени, които не са променени спрямо миналата година. Освен това, потребителите ще почувстват по-малките разходи, свързани с пътуването, заради спада на цените на горивата с 50 стотинки за литър спрямо миналата година. За някои от туристическите обекти цената на горивата позволява да се предлагат и по-евтини нощувки.
 
И тази ваканция над 80 на сто от българите, които решат да почиват с децата си, ще предпочетат да останат в българските курорти главно поради фактора цена и сигурност, коментира експертът. Едва три процента от българите могат да си позволят да отидат на ски с наследниците си в Италия, Швейцария и Франция, до 6 процента са тези, които ще ползват по-близки дестинации - Сърбия, Черна гора, Австрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Витоша е илюстрация за отсъствието на каквото и да е рационално, камоли иновативно мислене и инициатива в Софииска община. Чиновници интересуващи се единствено кога ще си вземат заплатките! До града стои планина истинско богатство но за да се реализира някоИ във въпросната община трябва да оставят кафетата и клюките и да си понапънат "сивите клетки", колкото и да са им останали!
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MALE, AMI KAK SA PROPUSNALI GERB I BOIKO TOZI VARIANT ZA OBLAGODETELSVANE--ILI TOVA IM E REZERVNIAT VARIANT ZA PRISVOIAVANE.
9
4
 
3
 
! Отговори
Иван Георгиев преди 8 години
Докато има хора, които спират развитието на планината, всички ще ме губещи. Не мога да поввярвам, че онези псевдоеколози наистина си вярват като портестират.
8
1
 
2
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
вие я развийте тази дестинация и ще загубите цяла Витоша...
7
0
 
4
 
! Отговори
иридий до 4 преди 8 години
Нещо май си се объркал? Банско не е топ-дестинация, Цеко го знае много добре и ще ти обясня с думи прости защо! 1. Банско е много на юг и сезонът е прекалено кратък 2. до Банско няма добри пътища и е прекалено далече от летище и ЖП инфраструктура, което го прави доста изолирано 3.Самият град Банско не търпи повече разширение, което прави самият курорт изчерпан от към възможности за развитие дори с още 20 лифта. А Витоша е до голям, милионен град с нощен живот, минерална вода,казина...
6
1
 
2
 
! Отговори
Цветина Димитрова преди 8 години
Тези 120млн. лесно ще се превърнта в печалба за държавата, но ми се струва, че има прекалено много недоброжелатели , които се противопоставят на каквито и да е идеи за развитие
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не е загубено защото каквото и да се изкара отива за асвалт и софийското метро!
4
6
 
1
 
! Отговори
Румбата преди 8 години
Това за Цеко е смешно.Ако аз имам два курорта като Банско и Витоша, ще искам и двата да вървят. Ако някъде ме спират да го правя просто не се влагам толкова и това е. Банско има предостатъчно туристи. Витоша и да я напрвят има много да гони. Ясна е цялата работа и вината на човек, който е участвал в изграждането на Банско ми се вижда смешна като твърдение.
3
1
 
10
 
! Отговори
гошко преди 8 години
Цеко иска да сече и да строи, иначе няма да подмени нито едно старо съоражение, нито ще даде кокала на някой друг...
2
0
 
2
 
! Отговори
до неграмотния преди 8 години
Няма запетая пред "заради".
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нищо не губи....защото витоша отдавна е подарена на офшорките на Цеко който пръчва такива материали...

Спонсорирани публикации