Цената на петрола ще остане ниска

Ниските цени са проблем за новите проекти, смята Светлин Минев
29 яну 2016 20:48, Бойчо Попов
25
Цената на петрола ще остане ниска
снимка: Ройтерс

 „Почти няма анализатор, който да не приема факта, че цената на петрола в дългосрочен план ще пада. Може би реалистичното ценово ниво, което пазарът ще достигне, е около 20 долара за барел, а може и с няколко долара по-надолу“, каза за Investor.bg финансовият експерт Бисер Манолов.  

Според него не става въпрос единствено за свръхпредлагане. За него по-аргументирано звучи обяснението, че в момента глобалната икономика навлиза в транзитен период към намаляване на петролните зависимости.

„Новите технологии, нанотехнологиите и революцията в производството на батерии накараха индустриалния сектор да погледне в недалечното бъдеще към много по-ефективни енергийни заместители на петрола. Да, безспорно Иран се завръща на пазара с предлагането на 500 000 барела дневно, но за това се говори отдавна. Китай забавя икономическите си темпове на развитие, но все пак за 2016 г. ръста на БВП на страната ще бъде в диапазона 6-7%, което е все още впечатляващо“, пояснява Манолов.

По думите му друг фактор е фючърсният пазар, където търговията е най-активна. Там изтъргуваните обеми там надхвърлят многократно физическите сделки и до голяма степен те предопределят настроението на инвеститорите, а не толкова търсенето и предлагането.

Според трейдъра Светлин Минев понижението на цените на петрола се дължи основно на очакванията за намалено търсене предизвикано от по-нисък икономически растеж не само в Китай. „Централните банки напечатаха трилиони, а все още има опасност от дефлация и цената на златото не расте. Това показва, че през 2008 г. е станало нещо много по-лошо, отколкото повечето хора си представят", казва той.

Според него опасенията за растежа на световната икономика се подкрепят и от медта, чиято цена е около 4 400 долара за тон. По думите му обезпокоителни сигнали идват и от Baltic Dry Index, който в петък се понижи до 325 пункта - най-ниската му историческа стойност. "Накратко, картината, която ни рисуват цените на суровините. не е много розова и вероятно ни очакват още неприятни изненади“, пояснява Минев.

Според него е странно защо ОПЕК не намалява производството, но „вероятно си имат причини. Тяхната себестойност би трябвало да е достатъчно ниска, за да им осигури печалба дори при тези пазарни нива. Ниските цени са проблем за новите проекти. Средната им себестойност е между 35 и 54 долара в зависимост от конкретната технология“.

Станислав Фортунов от „Бенчмарк Финанс“ смята, че членките на ОПЕК не биха позволили продължителен спад под 20 долара за барел за двата сорта петрол, които към момента са на сходни нива. „Така че мисля, че бариерата при 20 долара би било дъно за суровината, след което може би ще бъде свикана извънредна среща на ОПЕК, на която дори Саудитска Арабия би склонила“. Именно за подобна среща през последните дни призовават различни източници от Русия.

Бисер Манолов очаква в рамките на февруари дъното на цената да бъде около 28 долара за барал. Според него до края на година може би дъното ще бъде 20 долара за барел.

„Искам дебело да подчертая обаче, че ще има краткосрочно вдигане на цената, което ще бъде техническо. Винаги, когато дадена пазарна тенденция стане „толкова ясна“ за всички пазарни участници, трябва да очаквате обратно движение на това, което пазарът очаква“, твърди Манолов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма милиардер, който да иска да стане милионер. Ще се разберат. Тези дето ги сънуват евтините горива за години напред да не се напрягат. Няма да стане. За съжаление.
12
2
 
1
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
АМА ВИЕ В БГ ИМАТЕ АНАЛИЗАТОР САМО ЧЕ МНОГО *** ТОВА КОЕТО ГО КАЗВА .ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ СВЕТА СПИРА СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ ЩЕ СЕ ПРЕВХРНЕМ НА КАМЕНАТА ЕРА
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те и бакшишите във Варна бяха много отворени, че една от фирмите свалила цените "неправомерно", ама ги гледам как вече от ден-два карат на 60ст.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата прибира около левче на литър независимо от цената на петрола. Освен това купуваме/ползваме само нискокачествен руски нефт на по-висока цена, няма и конкуренция от друг производител.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, не ви ли е срам бре? Марешки продава дизела на 1.59 вече и вие искате да го унищожите, защото не се вписва в мафиотските ви схеми за източване джоба на бедния народ у нас?За разстрел сте , бе!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
май няма значение каква е цената на петрола,тук горивата винаги са си около 2лв,дори и тук да излезе петрол,пак ще са такива,единствено ако почне да извира бензин или нафта директно,тогава ще падне,щот ще отпаднат посредниците между петрол и краен продукт.Нали се сещате,че цената на черешите няма нищо общо с производителите им,те ги продават на 50ст ,ама ние ги купуваме на 2,50лв
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато пазарите се управляват ат слухове и емоции, нещата няма да се оправят!
6
2
 
16
 
! Отговори
Ot 100 на близо 30 преди 8 години
От 100 долара на близо 30 падна цената за барел. По бензиностанциите от 2.8 падна на 2 лв. Защо не падне до лев цената че да могат и хората да се порадват на тази новина а не само компаниите?
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност у нас нещо да е поевтиняло в резултат на по ниските цени на нефта съответно по ниските цени на горивата. Като транспортните услуги например и като следствие на това всичко свързано с тях.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма Правосъдие Няма ДържаваКорупцията е Налазила по Високите Етажи на Власта
3
4
 
4
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
А нашите "капацитети" вдигнаха МРЗ популистки,на фона на евтиния петрол.Никой не спори,че е малка.За това две мнения няма.Но тепърва ще им дойде акъла каква простотия сътвориха, срещу малкия останал читав бизнес!!Мързи ме да се впускам в обяснения и анализи.Ще разберете следващите месеци,като се гътнете от глад и безпаричие!!А заемите ще растат и няма да има откъде!!Огромен крах,но друг ще събира негативите!!
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената на петрола ще остане нискаЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА В БЪЛГАРИЯ ОСТАВАТ ЕДНИ ОТ НАЙ ВИСОКИТЕ В ЕВРОПА точкаМОНОПОЛЪТ Е НА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ ЗС ТОВА И ЛИПСВА КОНКУРЕНЦИЯТАДЪРЖАВАТА НЕ ПРАВИ НИЩО В ПОМОЩ НА МАЛКИЯТ И СРЕДЕН БИЗНЕС ЗА ДА ИМА КОНКУРЕНЦИЯВИНАТА Е В УПРАВЛЯВАЩИТЕ
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тази ниска цена кога и дали ще стигне до нас, не е ясно

Спонсорирани публикации