Все по-търсени са жилища в баровски райони на София

Новото предлагане в тези райони обаче е много ограничено
23
Все по-търсени са жилища в баровски райони на София
Снимка: freeimages.com

Покупката на първо жилище определяше пазара години наред, като купувачите се водеха основно от бюджета и своите вече установени навици на живот – начин на придвижване, пазаруване, ежедневието на децата си. Ножицата между купувачите висок и нисък клас се отвори много в следкризисните години и статистиката отчиташе основно сделки за масови жилища и такива за луксозни, чиято стойност достигна атрактивни нива.

"През последните месеци рязко нарасна броят на купувачите, които търсят промяна на своето жилище, водени изцяло от мотива за престижа на мястото, в което живеят", коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates.

"Това са основно собственици на бизнес и мениджъри в големи компании, за които обкръжаващата среда е въпрос на комфорт, но и на имидж".  

По думите й те търсят жилища в центъра, "Изгрев", "Изток", "Гоце Делчев", т. нар. стара част на "Лозенец".

"Имотите в тези райони винаги са били атрактивни за семействата със средни към високи доходи", споделя Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес".

"Основният проблем произтича от общото състояние на сградите. В исторически план тези райони са се развивали така, че над 50% от собствениците на апартаменти в тях не могат да си позволят високата цена на цялостното обновяване на сградата. Така на практика скъпи имоти остават с недостъпни тавански помещения, течащи инсталации и неподдържани стълбища. Това постепенно създава проблем на младите работещи хора и те започват да търсят нови места за себе си, където съседите и обкръжаващата среда ще отговарят на стила им на живот", допълва Богданов.

От началото на годината около 12% от регистрираните в "Адрес" купувачи попадат в тази категория. Тенденцията е своеобразно продължение на стартирала още през 2015 г. практика купувачите със стабилни доходи да търсят по-висок стандарт на живот.

На фона за засиленото търсене новото предлагане в тези райони е ограничено поради липсата на свободни парцели. Изграждани през годините на социализма, тези зони на града продължават да имат добър имидж основно заради добрата си инфраструктура и запазените зелени междублокови пространства. Строителството в тези части на столицата е сравнително рядко, а през последните години напълно липсваше.

Близостта до парк, възможностите за спорт, добрата инфраструктура, съседите - всички тези фактори имат тежест заедно с общия имидж на района. Престижът на квартала сам по себе си привлича вниманието на купувачите днес. Но се търсят и основни, дефицитни за старите сгради предимства като наличието на гаражи.

"Основен проблем на старите сгради в Изгрев, Изток, центъра и Лозенец остава липсата на гараж", коментира Калоян Богданов. "А този тип купувачи обикновено имат не една, а две семейни коли. Съвсем доскоро ние просто нямахме какво да им предложим, ако дойдат при нас с искане за тристаен апартамент в престижен квартал с два гаража", споделя Богданов.

Стартиралите нови проекти в районите "Изгрев", "Изток" и "Лозенец" вече са на пазара на продажби. Първите от тях ще бъдат завършени в средата на 2017 г. Цените, на които новите жилища в качествени проекти излизат на пазара, варират от 85 хил. до 95 хил. евро за двустаен апартамент. Гаражите могат да се купят за 10-13 хил. евро.

Oще икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лозенец беше зелен, красив и благоустроен квартал докъм средата на 90-те. След масовото застрояване само отчаяни *** купуват "апартаменти" там - подлъгани от старата слава."Изток", "Изгрев" и "Дианабад" са в подобно положение но в леко по-поносим мащаб.

Спонсорирани публикации