Все по-търсени са жилища в баровски райони на София

Новото предлагане в тези райони обаче е много ограничено
23
Все по-търсени са жилища в баровски райони на София
Снимка: freeimages.com

Покупката на първо жилище определяше пазара години наред, като купувачите се водеха основно от бюджета и своите вече установени навици на живот – начин на придвижване, пазаруване, ежедневието на децата си. Ножицата между купувачите висок и нисък клас се отвори много в следкризисните години и статистиката отчиташе основно сделки за масови жилища и такива за луксозни, чиято стойност достигна атрактивни нива.

"През последните месеци рязко нарасна броят на купувачите, които търсят промяна на своето жилище, водени изцяло от мотива за престижа на мястото, в което живеят", коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates.

"Това са основно собственици на бизнес и мениджъри в големи компании, за които обкръжаващата среда е въпрос на комфорт, но и на имидж".  

По думите й те търсят жилища в центъра, "Изгрев", "Изток", "Гоце Делчев", т. нар. стара част на "Лозенец".

"Имотите в тези райони винаги са били атрактивни за семействата със средни към високи доходи", споделя Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес".

"Основният проблем произтича от общото състояние на сградите. В исторически план тези райони са се развивали така, че над 50% от собствениците на апартаменти в тях не могат да си позволят високата цена на цялостното обновяване на сградата. Така на практика скъпи имоти остават с недостъпни тавански помещения, течащи инсталации и неподдържани стълбища. Това постепенно създава проблем на младите работещи хора и те започват да търсят нови места за себе си, където съседите и обкръжаващата среда ще отговарят на стила им на живот", допълва Богданов.

От началото на годината около 12% от регистрираните в "Адрес" купувачи попадат в тази категория. Тенденцията е своеобразно продължение на стартирала още през 2015 г. практика купувачите със стабилни доходи да търсят по-висок стандарт на живот.

На фона за засиленото търсене новото предлагане в тези райони е ограничено поради липсата на свободни парцели. Изграждани през годините на социализма, тези зони на града продължават да имат добър имидж основно заради добрата си инфраструктура и запазените зелени междублокови пространства. Строителството в тези части на столицата е сравнително рядко, а през последните години напълно липсваше.

Близостта до парк, възможностите за спорт, добрата инфраструктура, съседите - всички тези фактори имат тежест заедно с общия имидж на района. Престижът на квартала сам по себе си привлича вниманието на купувачите днес. Но се търсят и основни, дефицитни за старите сгради предимства като наличието на гаражи.

"Основен проблем на старите сгради в Изгрев, Изток, центъра и Лозенец остава липсата на гараж", коментира Калоян Богданов. "А този тип купувачи обикновено имат не една, а две семейни коли. Съвсем доскоро ние просто нямахме какво да им предложим, ако дойдат при нас с искане за тристаен апартамент в престижен квартал с два гаража", споделя Богданов.

Стартиралите нови проекти в районите "Изгрев", "Изток" и "Лозенец" вече са на пазара на продажби. Първите от тях ще бъдат завършени в средата на 2017 г. Цените, на които новите жилища в качествени проекти излизат на пазара, варират от 85 хил. до 95 хил. евро за двустаен апартамент. Гаражите могат да се купят за 10-13 хил. евро.

Oще икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: софия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе то цяла София е баровска....никой не излиза от баровете!
20
0
 
7
 
! Отговори
senseipetz преди 8 години
Като гледам тези цени, мисля само че някои от тях е ял прекалено много *** или са се здраво напушили.. 200.000 за двустаен апартамент??? това е лудост..
19
3
 
3
 
! Отговори
Брокул преди 8 години
само бала-мезници купуват имоти сега! ЦЕНИТЕ ЩЕ ПАДАТ!!!! Изчакайте 1 година - строителните материали падат, горивата падат, България навлиза в нова криза, навлизат хиляди бежанци - все предпоставки да се сринат цените!!!
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Agent 1320% е малко за отстъпка.40% искайте.И без това продават коптори ами пари като за имоти в западна европа.В Рим в много добър квартал хубав апартамент може да имаш срещу 1500 евро/м2.Какъв е тоя *** София та да ви искат по 1000 евро.В София в Южните квартали повече от 600-650 евро е пари на вятъра.И то при уловие че нова сграда строена с много качествени материали.В момента стойноста на новото строителство е 500-550 евро (включена цена на земята)лукс изпълнение.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Разрешителните за строеж на жилища намаляват, а за офиси се увеличават"02 Февруари 2016 13:48 Да се чуди човек на кого да вярва. на ДнИес.бИегИе които твърдят че има ръст на новите проекти или на горната ОБЕКТИВНА статистика.
16
0
 
14
 
! Отговори
махалата преди 8 години
Нищо читаво като имот в София - няма. Тук -там някое ново строителство е малко по- добре от друго. Разположението на имотите и стаите в самия имот е плачевно. Строителството и довършителните работи- под всякаква критика. Ако е що годе малко по-читаво, цените са като за категория супер лукс. Никакво пространство около имота, щъкащи наркомани. Дори да има жива охрана цените са космически. Гаражи - постоянно наводнени, мазетата и те. Абе , пълна скръб за мноооооого пари. По добре в провинцията.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Платена статия целяща качването на цените. Каквото и да пишете балонът се спука и балъците се уплашиха и се разбягаха.
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви баровски квартали в София? Боже господи. Кои са? Манастирски ливади ли, дето може да се здрависваш със съседа от отсрещния блок. Айде стига брокерски манипулации. Баровски квартали няма. Могат да се нарекат баровски някои затворени комплекси от типа на Резиденшъл парка и още няколко, които наистина си струват. Но Центъра, Лозенец, Иван Вазов - баровски, айде моля ви се. Никаква разлика нямат с останалите квартали като Младост, Надежда, Хаджи Димитър и т.н.
13
0
 
12
 
! Отговори
Agent преди 8 години
Хора това са офертни цени, преговаряйте! Когато тези апартаменти останат непродадени дълго време инвеститорите ще свалят цените! Купуването на имот не е като купуването на хляб, ако не можете да се пазарите наемете някой, който може и така можете да получите 20% по-ниска цена.
12
2
 
14
 
! Отговори
LandLord преди 8 години
До АнонименТака е, защото сега се създава илюцията, че има пазар. Покачай година две, собствениците ще те молят да ти продат на цена, която ти ще определиш.
11
1
 
11
 
! Отговори
Men преди 8 години
До АнонименКупи си парцел и си направи къща. Ще ти излезе по-евтино от коптор в "баровски" квартал.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тези статииСамо вдигате ценитеОт известно време търся и не мога да намеря нищо читаво Хубави имоти просто няма или ако има си държат цените и никой не сваля Търся непреходен тристаен , вътрешен , без север , изолиран , етаж 2или 3 , асансьор, вътрешен двор за паркинг , хубав квартал , ново строителство , държа да има 2 бани ако може газифициран Доста зор виждам с намирането , а подобни статии никак не ми помагат
9
0
 
21
 
! Отговори
И ква стана тя? преди 8 години
И ква стана тя? Единствено ж.к.-тата от соцвреме все още стават за живеене. :)
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за баровски квартали изобщо не може да става и дума. ако се намери някой по-нормален блок и добре изглеждащи 50 м около него, пак добре. но това е абсолютният максимум, за който човек може да претендира.
7
0
 
20
 
! Отговори
Рентиер преди 8 години
Какви райони?!?! Баровски?!? ХА-ХА-ХА Ко? Не! Те и "баровците", които ги влече да живеят там, толкова са и баровци. Обаче са лесни за стригане.
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кмет" показва на граждани как да облагородят предблоковото пространство като направят саксия от боядисана автомобилна гума, и на това му викате баровски квартал?
5
2
 
37
 
! Отговори
реститут преди 8 години
Точно както "Men" го е написал с лека добавка - не останаха никакви зелени площи и кучкарите си разхождат псетата по тротоарите, което автоматично ги превръща в тоалетни. Паркоместата изобщо няма да ги коментирам. Почти всички нови сгради в район са БЕЗ подземен паркинг...За 100хил. евро си взимам къща в Гърция на морето.
4
0
 
40
 
! Отговори
Men преди 8 години
И да продължа - сградите да са на нормално разтояние една от друга, нищо баровско няма в това да те зяпа съседа 200кила мутрафон по *** и да не видиш слънце цяла зима, на излизане от квартала да се засекат 15 човека с джипове, които после да си ги паркират на тротоара. За гаражи и парко места изобщо няма да питаме даже, в добре проектираните квартали има и паркинги и гаражи. За справка господа "архитекти" вижде панелните комплекси как са разположени блоковете, за да има малксимално светлина.
3
0
 
48
 
! Отговори
Dimitrov преди 8 години
В България и София баровски квартали няма. И то не само баровски, нормални няма.Който иска квартал със достатъчно и поддържани зелени площи, широки, равни и здрави тротоари и иска да живее в поддържана сграда да се ориентира в извън България.В София такива не съществуват
2
0
 
45
 
! Отговори
Men преди 8 години
Тези така наречени баровски райони са тотални ***. Разбити тротоари, разбити пътища, сгради на 2м една от друга, паркирани коли навсякъде. За добавка пълно с мутри. Имат да чакат написаните цени в края на статията. И понеже строителите и АНИ-тата нямат идея какво е "баровски" район да им напиша. Това е едно място, което има широки улици без дупки през 1м, тротоари по които може да се бута количка без проблем, зелени площи за почивка и разходка, да не са населени основни от мутри и престъпници

Спонсорирани публикации