Имотите в София – повече сделки, по-високи цени

Все повече хора търсят по-големи жилища в столицата
3 фев 2016 14:14, Миглена Иванова
27
Имотите в София – повече сделки, по-високи цени
снимка: pixabay

Повече сделки, по-високи цени, засилена активност на ипотечния пазар и на инвеститорите, особено в горния сегмент от пазара. Такава е картината на пазара на имоти в София за 2015 г. според агенцията „Адрес Недвижими имоти”.

Подобряването на доверието в икономиката се отразява видимо на пазара. Все повече хора търсят по-големи жилища с цел подобряване на стандарта си на живот, показват данните на агенцията. Делът на сделките с цел инвестиция е надвишил 20% през миналата година при 9% през 2013 г. и около 18% през 2014 г., сочи статистиката на компанията.

Компанията потвърждава прогнозата си за 10% ръст на цените, която направи през миналата година, като очаква нивата да продължат плавно да се покачват.

Делът на сделките с ипотечно кредитиране е преминал психологическата граница от 50% през миналата година заради по-изгодните условия на банките, които също играят роля на ключов фактор за раздвижването на пазара.Hidden Field

Същевременно засиленото търсене предизвика и отговор на предприемачите, като фокусът обаче е при по-мащабно строителство в горния сегмент от пазара. Според компанията в един момент строителите ще усетят дисбаланса и ще се насочат и към по-ниските сегменти, особено по протежението на метрото.

Повече сделки, повече строителство

За миналата година агенцията отчита ръст на сделките в София от 20%, коментира изпълнителният ѝ директор Георги Павлов на пресконференция. Същото повишение компанията отчете и през предходната година.

Очакванията са през тази година ръстът на сделките в столицата да се забави до 10 на сто. Георги Павлов обяснява очакванията с постигането на равновесие на пазара. Според него за столичния пазар нормалният брой сделки е около 25 хил., като те вече са достигнати. 

Активността на купувачите предизвика и ответен отговор на предприемачите. Издадените разрешителни за строеж през миналата година са около 4-5 пъти повече спрямо най-ниската им стойност, отчетена през 2012 г., подчерта Павлов.
Той посочи, че все още делът на сделките с жилища ново строителство е по-нисък спрямо тези със стари жилища, но той бързо се увеличава и ще продължи да набира скорост и през следващите години.

Къде се насочват купувачите

Предпочитанията за кварталите в София не са се променили драстично през последните две години, показват данните на компанията. През 2015 г. най-предпочитани са били „Младост” и централните райони, като все по-голям интерес предизвикват „Изток” и „Изгрев”, коментира маркетинг мениджърът на „Адрес” Калоян Богданов.

Сред най-желаните квартали се нареждат още „Люлин”, „Дружба” и „Надежда” заради завършените линии на метрото, „Лозенец”, както и „Манастирски ливади” и „Витоша”, където е концентриран голям обем ново строителство.

Агенцията отчита, че през миналата година средната цена на жилищата в квартали като „Иван Вазов”, „Изгрев”, „Яворов”, „Лозенец” и централните райони трайно е надхвърлила 1 000 евро за кв.м. Ръстове от порядъка на 8-9% са регистрирани и в „”Гео Милев”, „Красно село”, „Кръстова вада”, „Овча купел”, „Обеля” и други.

По-слаби ръстове на цените, както и по-ниски ценови нива като цяло, се отчитат в „Суха река” и „Хаджи Димитър”, показва още статистиката на компанията.

Увеличението при сделките с по-големи жилища на практика е изравнило покупките на двустайни и тристайни апартаменти, посочи Калоян Богданов. Увеличават се и сделките в по-високите ценови равнище – в диапазона 50-100 хил. евро, както и над 100 хил. евро.

Банките – основен фактор на пазара

Достъпността на имотите е продължила да се подобрява и през изминалата година. Ако средностатистическо жилище от 60 кв.м през 2013 г. се е изплащало с 65 средни заплати, през миналата година са били необходими 60 заплати.
Фактор за подобряване на достъпността са и банките, освен икономиката в големите градове. Спадът на лихвите по депозитите и доходност от инвестицията в имот от поне 4% при консервативни оценки е пренасочил повече инвеститори към пазара, допълни Богданов.

Понижението на лихвите по ипотеките пък направи купувачите по-смели, макар че от националната статистика не е ясно колко от ипотеките са всъщност рефинансирания и са част само от финансовия пазар, а не от имотния. Георги Павлов прогнозира обаче, че в края на тази година банките ще отпускат ипотеки и при лихви от порядъка на 4%.

Още новини за сектора четете в Investor.bg


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
балонът скоро ще се пукне и пак ще се почне разпродажба на имоти които не могат
да си покриват вноските
17
0
 
0
 
! Отговори
Manwithnoname преди 2 години
До глад

Опитах се да ти дам повече от един "+" на мнението ти, но не успях :)
16
1
 
4
 
! Отговори
Честито! преди 2 години
Чуждестранните инвестиции в БГ имоти за 2015 година намаляват 4 пъти спрямо 2014 година. Който иска, може сам да си потърси информацията. На печелившите - честито!
15
2
 
4
 
! Отговори
адрес преди 2 години
...и къде отива тоя ръст на цените при 7.4 % комисионна за брокера?
14
1
 
15
 
! Отговори
Митничаро преди 2 години
Неее, няма никакво "раздвижване" на пазара на имоти, нито цените са се повишили. Просто няма купувачи. На Бетономорието също ще отидат малко хора И тази година, нищо, че утре-вдругиден ще пуснете платена пропаганда и за там, колко било хубаво и как западните туристи се редяли на опашка да резервират почивки.
13
0
 
15
 
! Отговори
Физджералд преди 2 години
Абе хората отдавна ви знаят, че рядко обозначавате платените публикации, но не са толкова глупави, че да не могат да ги разпознават. Апропо, тенденцията е цените да падат. Това, което беше до 2008 г. няма повече да се върне, защото свършиха абдалите, които купуваха на онези двойно и тройно завишени цени.
12
0
 
12
 
! Отговори
... преди 2 години
Юрууууууш! Купувайте, че не остана! :)
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
втори пореден ден пускате измислици-премислици за софийския имотен пазар. и утре ли да очакваме платена публикация? аман от глупости.
10
0
 
5
 
! Отговори
Без значение преди 2 години
Нямам представа колко е вярна информацията, обаче в квартал като Младост..... да си намериш апартамент ново строителство.....завършен и с акт 16 е почти мисията невъзможна. Скоро преминахме през това. Има тук-там по някоя обява, но 90% от тях са нереални.......
9
0
 
4
 
! Отговори
бг преди 2 години
Смешнициииииииии идва и вашия ред както горивата ,храните,услугите и детските вървят надолу и вашия бало се спука и нелъжете селяните ,които в София никога няма да дойдат
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте лъгали, че вече досаждате.
7
0
 
43
 
! Отговори
Боби преди 2 години
моя апартамент го продавах 1,5 година и накрая трябваше да му сваля цената под реалната да го разкарам,явно живея в паралелен свят от този написал статията
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната платена статия на измислените ни брокери. Имало ръст на продажби пълни глупости, виж за спекулираните по високи цени съм съгласен. тука всичко некачествено е и скъпо
5
0
 
33
 
! Отговори
Лалала преди 2 години
Такива "новини" се пускат буквално през два месеца и винаги цените се повишават, търсенето се повишава и това от години.
4
2
 
20
 
! Отговори
Михо преди 2 години
Това е пожелание а не констатация !
3
3
 
27
 
! Отговори
Брех да му се невиди преди 2 години
По голяма лъжа е само обещанието на М.Кунева, че щяла да се справи с образованието.
2
29
 
4
 
! Отговори
Онзи преди 2 години
До Анонимен

Ти си измислен ръб, излез си от стаята и поразгледай как всичко се разпродава още на зелено, пък тогава говори кое било измислено. В момента има глад на пазара за качествени апартаменти в развиващите се квартали. Цените сравенено с миналата година са се увеличили с много!!!
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София е красив град, а това с продажбите е абсолютна измислица.